TECH

Cum aratau gadgeturile noastre acum 20 de ani?

Cum au evoluat gadget-urile noastre in 20 de ani? Arata ele acum asa cum le-au inchipuit ei, atunci, in 1998? Pentru ca astazi, lucrurile s-au schimbat dramatic… Traim in era interconectivitati si a computerelor personale de buzunar, gadgeturi inchipuite si in trecut, dar a caror forma era… cu totul alta!

CRT-ul era la putere, iar un LCD costa o mana, un picior si eventual un rinichi. Wireless-ul era o idee de viitor, dar era prezenta. Acum 20 de ani, prima forma a televizoarelor de inalta definitie era lansata, iar o idee care astazi este uzuala, tehnologia de navigatie incorporata in masina, isi facea pentru prima oara aparitia.

De la casti Wireless, pana la televiziune prin internet, acum 20 de ani se puneau bazele multor tehnologii pe care astazi le gasim… de-a dreptul banale. Dar care erau gadget-urile anului 1998? Ce pretuia tocilarul, asa cum era numit pasionatul de IT pe vremea aceea? In vremea aceea s-au lansat AGP 2.0, Windows 98, primul iMAC, Intel Celeron si Xeon sunt introduse, PayPal este fondat, Razer este fondat si Mercedes-Benz intra in taramaul neexplorat al SmartKey-urilor.

Acum 20 de ani gadget-urile noastre aratau total diferit. Aveam butoane in loc de touch screen, blustutzul mergea si nu prea, dar aveam si cateva gadget-uri interesante. Seiko spre exemplu introduce in 1998 primul Message Watch, la „micutul pret” de 200 de dolari. Un precursor al smartwatch-urilor de astazi. Pe langa faptul ca iti arata ora, putea sa iti preia mesageria vocala si email-urile, afisate evident pe un ecran monocrom.

O alta aparitie notabila este Nokia, cu o tona de telefoane legendare. De la Nokia 5510, sau telefonul mioritic o lunga perioada de timp, pana la Nokia Communicator, care la veremea aceea cantarea… 397 de grame si avea un procesor single core la viteza uluitoare de 24 Mhz. Iar la CES 1998 a fost introdus primul telefon prin satelit fabricat de compania Iridium.

Un alt gadet interesant care a facut furori afara, dar nu la noi, a fost Diamond RioMp300. Primul MP3 player comercial cu variatii de 32 si respectiv 64 de MB care a starnit un scandal imens. Avocatii industriei muzicale au dat in judecata compania, spunand ca aceste dispozitive nu fac altceva decat sa raspandeasca si mai mult muzica descarcata ilegal de pe Napster. 

Sony au fost si ei prezenti cu un gadget notbil in 1998, un laptop din seria Vaio, 505GX, care atunci rupea gura targului prin elegenta si prin dotari. Bine… mai era si pretul pieperat de 2699 de dolari. Si pentru ca tot discutam despre preturi mari, Alienware apar si ei in 1998 cu prima lor iteratie de Area-51 Gaming Desktop, la pretul de 3800 de dolari. Sistem care garanta maximum de performanta in jocuri precum Unreal sau Half Life. Bine, daca in ’98 erai orientat mai spre productivitate, PowerBook G3 este lansat de Apple, cu Mac OS 9, 14 inci de Active Matrix Screen si porturi de expansiune. Pentru ca pe vremea aia Apple te lasau sa bagi intr-un laptop un CD-Rom, DVD-ROM, Floppy sau Zip Drive… erau alte vremuri!

Sa nu uitam si Game Boy Color-ul, care ramane si astazi o consola memorabila, pe care Nintendo au reusit sa o tina in fruntea clasamentului celor mai bine vandute handheld-uri, pana la finalul ciclului de viata. Un final de era notam in 1998, atunci cand Sega lanseaza ceea ce sperau sa fie un competitor pentru Nintendo si Sony, Sega Dreamcast. O consola lansata inainte de vremea sa, aceasta integra elemente precum gaming cu prietenii pe net, jocuri precum Soul Calibur si o fidelitate grafica uluitoare. Din nefericire, pacatele marketing-ului si ale Saturn-ului, au facut din aceasta o amintire a ceea ce putea sa fie.

Cu toate astea, pe vremea aceea cel mai probabil la noi inca tronau clasicele walkman-uri de le chinezi, tamagoci-urile din piata si Terminatorul sau clona specifica de NES din cartierul tau si… telefonul cu disc. Atunci, tehnologia intra sfios la noi pe piata si era… in mare parte accesibila doar celor cu dare de mana si buzunare largi. Chiar si asa, incet, dar sigur, am ajuns si noi la o maturitate tehnologica comparabila cu restul lumii.

Astazi telefoanele noastre sunt PDA-urile pe care inginerii le imaginau in 1998. Am scapat de fire si am invatat sa ne mai aparam de radiatii in acest proces. Am ridicat calitatea video standard de la 1080p, la 4K si procesoarele noastre sunt acum adevarate uzine. Pana si moneda a fost schimbata in 20 de ani, dar se pare ca exista un standard de piata. In 1998 Sega a avut o ultima strigare, Nokia era in plina expansiune, Nintendo era inca rege… iar astazi banii sunt digitali, televiziunea este pe internet si viitorul arata bine.

Daca continuam in aceasta directie, in 20 de ani ecranele 16K vor deveni poate ceva uzual, poate chiar si incarcarea wireless, reusindu-se intr-un final indepartarea firelor. Televizoarele, telefoanele si restul componentelor vor deveni complet interconectate si probabil nu vei mai avea nevoie de un carnet de conducere. In 20 de ani poate Apple o sa ajunga in acelasi loc in care Nokia este astazi… in care va trebui sa o ia de la inceput. Sau… poate ii cumpara Disney. Poate avem Holograme de la Facebook si nu VR. Cine stie… poate urmatorul Jack Ma va veni din Romania si un geniu precum Musk din Republica Moldova! Dar ne uitam cu entuziasm la viitor si cu o nostalgie la trecutul alcatuit din plastic negru si foarte mult industrial design. Pentru ca asa arata tehnologia in 1998, asa arata astazi, si cu siguranta maine va arata… altfel!

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button