MORE

GTX 1060 promite sa bata GTX980 si RX480 – la un pret imbatabil

Ieri a avut loc lansarea oficiala a GTX 1060 si am fost foarte curiosi sa vedem in ce gama de pret se va incadra cipul gamei mid-range al arhitecturii Pascal.

Ei bine, se pare ca AMD i-au cam pus pe jar pe cei de la nVidia, acestia anuntand competitorul in gama <300$ mult mai rapid decat in anii anteriori, cand decalajul dintre placile de top si cele din gama de mijloc a fost de cateva luni bune.

Placa va deveni disponibila pe piata incepand cu 17 iulie, atat de la nVidia, intr-o varianta Founder’s Edition de 299$, cat si de la partenerii nVidia, cu un pret recomandat de 249$.

Acum, intre noi fie vorba, am vazut cum sta treaba cu acel pret recomandat, atat in cazul GTX 1070 cat si GTX 1080, iar daca nVIdia nu si-au rezervat in mod special siliconul pentru cipul GP106 pe care este bazata placa – lucru care ar putea explica stocurile scazute ale placilor de top – atunci acest anunt serveste mai degraba ca o tactica de a mai frana din avantajul si vanzarile pe care le realizeaza AMD la ora actuala.

In schimb, daca nVidia reuseste sa faca o demonstratie de forta a placii inainte ca modelele de RX480 produse de parteneri sa loveasca piata in forta, atunci GTX 1060 are sanse bune. Cu un pret teoretic de doar 9$ peste modelul RX480 cu 8GB vRAM, dar o performanta pretinsa a fi peste nivelul GTX 980, modelul gamei de mijloc al arhitecturii pascal reprezinta o amenintare serioasa pentru AMD.

Motivele sunt simple:

  • Performanta mai mare…
  • … La un consum mai mic (120W) iar la categoria consum, GTX 1080 a demonstrat admirabil eficienta arhitecturii;
  • Potentialul pentru overclocking, care daca reflecta placile de top, este considerabil.

Chiar si asa, este bine de tinut minte ca in testele de overclock ale GTX 1080, performanta nu se scaleaza liniar, overclock-uri de pana la 24% rezultand in cresteri de performanta de cel mult 11%, deci acel din urma considerent nu e cine stie ce.

In cazul AMD, e greu de determinat la ora actuala care este potentialul real pentru overclocking, folosind o racire de inalta calitate si avand la dispozitie alimentare suplimentara.

Va reamintim ca exista un NDA pe benchmark-urile oficiale de performanta ale GTX 1060 ce expira pe 14 iulie, asadar abia de la acea data vom sti cu adevarat ce poate face noua placa nVidia.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button