ȘtiriTech&IT

Google declară război abonaților YouTube Premium care vor să plătească mai puțin

Google începe să blocheze accesul utilizatorilor care apelează la servicii VPN pentru înregistrarea abonamentului YouTube Premium într-o țară cu tarife mai mici, pentru a se bucura apoi de beneficiile accesului YouTube fără reclame în țara natală.

Spre exemplu, costul abonamentului YouTube Premium este de 26 RON pentru utilizatorii din România (echivalentul a 5,6 USD). Dar dacă te înregistrezi din Statele Unite, costul abonamentului începe de la 7,99 USD pentru studenți și ajunge la 13,99 USD prețul abonamentului standard pentru utilizatori individuali. De aici costul poate urca la 22,99 USD pe lună bun dacă optezi pentru abonamentul family (comparat cu 8.4 dolari în România).

Însă abonamentul nu era „legat” de țara în care locuiești, abonații YouTube din Europa putând călători în Statele Unite fără ca beneficiile Premium să le fie suspendate. Și în mod predictibil, utilizatorii din anumite regiuni ale lumii au găsit o modalitate de a exploata posibilitatea folosirii abonamentelor YouTube Premium „în roaming”.

YouTube Premium
YouTube Premium

Astfel, era de ajuns să te conectezi pe YouTube cu un VPN, să-ți înregistrezi un cont de utilizator și să te abonezi la serviciul Premium. După aceea, scoteai din „schemă” VPN-ul și te conectai din țara ta în mod direct, păstrând beneficiile pe care le-ai obținut la tarif mult redus.

Dar de curând, abonații YouTube Premium care au apelat la această strategie au descoperit că Google le-a retras în mod intempestiv beneficiile Premium, unii utilizatori mergând până la a contacta serviciul de suport tehnic în căutare de explicații. Aparent, unii dintre acum foștii abonați Premium au declarat că și-au schimbat recent locația de domiciliu acuzând administratorul YouTube de practici abuzive. Însă cu Google în spate, este destul de greu să ascunzi adresele iP bine documentate ale principalelor servicii VPN folosite cu acest scop.

Aparent, țări precum Ucraina, Turcia, India, Argentina și Filipine sunt „destinații” preferate pentru înregistrarea unui cont YouTube Premium pe bani puțini. Prin urmare, utilizatorii YouTube care vor călători peste hotare în următoarea perioadă se pot aștepta să aibă probleme cu revocarea subită a accesului Premium. Iar odată „penalizați”, utilizatorii care vor să acceseze din nou beneficiile Premium trebuie să se reaboneze la tariful aplicabil pentru regiunea geografică în care se află.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button