ȘtiriTech&IT

Google va șterge luna viitoare milioane de conturi Gmail

Chiar dacă nu este încă timpul pentru curățenia de primăvară, milioane de conturi Gmail rămase „fără stăpân” vor fi șterse definitiv în luna decembrie. Google spune că a informat despre aceste planuri încă din prima parte a acestui an, citând ”inactivitate prelungită” și nevoia de a face din Gmail un serviciu mai sigur pentru toată lumea.

„Oamenii doresc ca produsele și serviciile pe care le folosesc online să fie sigure și securizate. Motiv pentru care am investit în tehnologie și instrumente pentru a ne proteja utilizatorii de amenințările de securitate, cum ar fi spam-ul, escrocherii de tip phishing și deturnarea conturilor”, a împărtășit Ruth Kricheli, vicepreședinte al managementului produselor la Google, într-o postare.

Probabil că adevărul e undeva la mijloc. Da, e „inflație” mare de conturi Gmail rămase nefolosite și probabil că unele chiar au fost create pentru a fi folosite în scopuri „necurate”. La fel de adevărat este că milioane de astfel de conturi au rămas ani de-a rândul destinație pentru miliarde de email-uri din categoria spam, poze și filmulețe obținute și apoi abandonate, odată cu respectivul cont Google. Toate acestea aglomerează în mod inutil serverele Google și probabil că este mare nevoie pentru o curățenie.

Continuând cu narativul legat de securitate, vicepreședintele Google mai spune că ”chiar și cu protecțiile oferite de Google, dacă un cont nu a fost folosit pentru o perioadă lungă de timp, este mai probabil să fie compromis. Adesea, conturile uitate sau nesupravegheate sunt protejate cu parole vechi sau reutilizate care ar fi putut fi compromise, nu au avut configurată autentificarea cu doi factori și primesc mai puține verificări de securitate din partea utilizatorului.”

Privind și din perspectiva noastră, a celor care beneficiază de serviciul Gmail, eliberarea atâtor milioane de adrese vechi, unele înregistrate de la începuturile Google, este chiar o veste bună. Cum ar fi ca în luna decembrie să prinzi adresa Gmail pe care o visai încă din facultate, cu numele tău sau măcar porecla ta.

Între timp, dacă ai la colecție astfel de adrese Gmail, tot ce ai de făcut este să te loghezi pentru a anula cronometrul Google. Desigur, presupunând că îți reamintești numele de utilizator și ultima parolă setată.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button