Lucrând în parteneriat cu Samsung, Google a adus îmbunătățiri majore chipsetului Tensor G4 dezvoltat pentru noile telefoane Pixel 9, însă acestea sunt centrate mai degrabă pe argumentul eficienței decât pe cel al maximizării performanțelor în benchmark-uri.
Probabil că e un lucru bun să vedem și chipseturi pentru telefoane high-end care nu urmăresc să obțină cele mai mari punctaje în benchmark-ui, forțând limitele de temperatură și risipind resurse (ex. de baterie, spațiu pe cip-ul de siliciu) ce putea fi alocate mai cu folos. Cum ar fi, pentru includerea unui „creier” AI mai puternic, procesor de imagine mai sofisticat și conectivitate 5G îmbunătățită.
Vorbind într-un interviu acordat publicației Financial Express, Soniya Jobanputra, membră a echipei Google Pixel, a explicat abordarea diferită a companiei față de chipsetul Tensor G4. În loc să se concentreze doar pe putere și performanță, Google a pus accent pe argumentul eficienței în lumea reală:
”Când proiectăm cipul, nu îl proiectăm pentru viteză și punctaje de top. Nu îl proiectăm pentru a depăși un anumit punct de referință care există. Îl proiectăm pentru a satisface cazurile noastre de utilizare.”
Totuși, chiar dacă performanțele Tensor G4 nu sunt cu mult mai ridicate decât ale cip-ului de generație anterioară, iar comparațiile între Pixel 9 și alte smartphone-uri din gama sa de preț probabil că nu vor arăta grozav în benchmark-uri centrate strict pe măsurarea performanțelor brute, faptul că Google se ocupă în mod direct de optimizarea Android 15 și a funcțiilor Pixel 9 ar trebui să asigure că nu vor exista diferențe sesizabile în experiența obținută în condiții de utilizare reală. Iar această afirmație probabil că este valabilă și cu vasta majoritate a aplicațiilor de Android, foarte puține jocuri și aplicații folosite în multitasking reușind să forțeze limitele telefoanelor high-end de generație recentă.
Îmbunătățind aspectele care fac diferența, Google a selectat pentru Tensor G4 un modem 5G mai eficient decât soluția regăsită la predecesorul Tensor G3. Este vorba de Exynos Modem 5400 (nume de cod g5400c), soluția dezvoltată de Samsung pentru echiparea variantei Exynos a telefoanelor Galaxy S24 și S24 Plus.
Reamintim că telefoanele Pixel au fost (în special la generația Pixel 6) criticate pentru problemele de stabilitate a conexiunii la rețea și autonomia slabă a bateriei în modul 5G.
De ce este noul Exynos Modem 5400 atât de important? În primul rând pentru prezența certificării Release 17 connectivity, necesară pentru implementarea conectivității prin satelit a telefoanelor Pixel 9. Potrivit Samsung, noul modem nu doar că îmbunătățește autonomia dispozitivelor prin folosirea mai eficientă a bateriei, dar poate oferi și viteze mai bune la download (până la 14,79 Gbps).