ȘtiriTech&IT

Google Photos poate sorta colecțiile de poze folosind AI

Google folosește deja de mult timp tehnologii precum recunoaștere facială și analizarea după context a colecțiilor de poze încărcate pe Google Photos. Însă avantajele tehnologiilor de inteligență artificială au devenit evidente abia odată cu avântul ChatGPT și echivalentul Google Bard, AI-ul analizând tot felul de aspecte din pozele încărcate de utilizatori. Așa se face că poți căuta după o poză anume folosind criterii abstracte, descriind obiecte din imagine sau locația în care a fost realizată. Însă Google poate face mult mai mult de atât cu pozele tale de vacantă.

Dacă până acum ți s-a părut folositoare opțiunea de a selecta fața unei persoane pentru a vedea toate pozele în care aceasta a apărut de-a lungul timpului, curând vei avea la dispoziție și albume inteligente organizate de inteligență artificială, folosind criterii precum întâmplările și momentele relevante din viața ta, în loc de locație sau data din calendar.

Spre exemplu pozele „de la mare” vor putea fi grupate în albume etichetate corespunzător, fără a pierde din vedere locația sau data vacanței respective. La fel, vei putea selecta după momente festive cum ar fi zile de naștere, pozele cu colegii de serviciu, poze din parc sau după orice alte criterii. Funcționalitatea denumită “Photo Stacks” va identifica și grupa automat poze similare, ținând cont nu doar de ce se vede în imagine, dar și de persoane, moment, locație, etc. În plus, AI-ul îți va scoate în față și cele mai reușite poze din ziua/locația respectivă. Eventual, cu opțiuni suplimentare pentru aplicarea de efecte sau retușarea imaginii.

Ajutorul oferit de inteligență artificială este extins și la alte categorii de imagini, cum ar fi capturi de ecran, chitanțe, și alte documente. Toate acestea vor intra automat în albume și categorii sugestive, precum acte de identificare, facturi, liste de cumpărături, etc. Toate aceste imagini vor fi indexate pentru căutare ușoară, ajutând utilizatorii să găsească exact ce au nevoie fără a derula întreaga galerie Google Photos.

O altă noutate este posibilitatea de a seta remindere în calendar pornind de la simple capturi de ecran sau poze. Spre exemplu, este de ajuns faci poză biletului de avion sau la concert, Google extrăgând automat la informații relevante precum locația și data, pe care le va completa apoi automat în evenimentul salvat în aplicația calendar.

De asemenea, utilizatorii pot seta arhivarea automată pentru capturi de ecran și documente după 30 de zile, ceea ce le va ascunde din galeria principală, dar le va menține accesibile prin albume dedicate.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button