TelefoaneTECH

Aplicațiile Google, disponibile pe telefoanele HUAWEI direct din AppGallery

De câți chinezi e nevoie ca să schimbe un bec? E? Vă mai las? Răspunsul e simplu: de unul, dar trebuie mai întâi să-l fabrice. Cam așa aș rezuma pe scurt situația HUAWEI în ceea ce privește restricțiile. Adică ei știu să înșurubeze becul, dar li s-a dat interzis la becuri americane. Nema procesoare high-tech, nema acces la software cu licență produs de americani sau aliații lor.

Nu v-am mai făcut de mult un update la cum mai arată ecosistemul HUAWEI. Ultima oară când am studiat ecosistemul, abia ce se lansase GBox și apăruseră câteva aplicații Google care funcționau prin acest sistem. Și ca să previn comentariile cu „vă plătesc unii sau alții”, vă spun din start că urmăresc cu interes evoluția ecosistemului AppGallery pentru că sunt mulți utilizatori de telefoane HUAWEI care vor să îți aducă telefoanele mai aproape de o experiență Android standard, și mai sunt iarăși mulți cei care vor să își cumpere un HUAWEI P60 Pro sau alt model și sunt interesați de stadiul în care mai este software-ul acestor telefoane.

HUAWEI Services și App Gallery se dezvoltă extrem de rapid

Să vă zic pe scurt care e toată filosofia asta cu Google Services versus Huawei Services. Pentru a funcționa corect, o aplicație de telefon trebuie să comunice cu hardware-ul pe care este instalată. Astfel, ca să enumăr doar câteva lucruri, o aplicație are nevoie să știe de exemplu ce ecran ai, ce procesor, are nevoie de acces la rețea, poate și la GPS, iar Google Services este practic infrastructura (framework-ul) prin care aplicațiile pentru Android comunică și utilizează hardware-ul și software-ul existente deja pe telefon.

De când cu restricțiile, accesul la acest framework a fost blocat. Motivul pentru care mai putem acum vorbi de HUAWEI pe piața de telefoane Android este faptul că, spre deosebire de exemplu de iOS, Android este, la origine, un sistem de operare Open-Source, adică utilizarea lui nu poate fi interzisă nimănui.

Totuși, HUAWEI a fost obligat să își dezvolte practic de la zero un corespondent pentru Google Services, iar asta este o sarcină monumental de grea. Nu doar că au fost nevoiți să recreeze fundamentul pe care se bazează aplicațiile, dar au trebuit să negocieze și cu dezvoltatorii programelor și aplicațiilor pentru Android pentru a-i convinge să rescrie aplicațiile lor astfel încât acestea să utilizeze corect noua infrastructură.

Și de când au înțeles că au o șansă, cei de la HUAWEI trag foarte tare să aducă aplicațiile favorite ale utilizatorilor pe smartphone-urile produse de ei. Orice părere ați avea despre HUAWEI, nu puteți să nu remarcați reziliența lor și faptul că și-au dedicat atâtea resurse în direcția asta. Rezultatele? Păi hai să vedem.

AppGallery, corespondentul Google Play Store, este acum pe locul 3 în Top platforme de aplicații la nivel global. AppGallery are acum peste 580 de milioane de utilizatori activi lunar în întreaga lume iar umărul de aplicații care pot fi descărcate din AppGallery pe smartphone-urile HMS a crescut cu 147% față de anul trecut. Peste 223.000 de aplicații sunt integrate cu HMS Core la nivel global, atât cele folosite universal cât și mii și mii de aplicații utilizate local.

Aplicațiile Google, marea problemă… care nu mai e problemă

Și acum ajungem la lucrurile interesante. Este evident că HUAWEI nu putea să convingă Google, care este un jucător principal pe scena restricțiilor, să își rescrie aplicațiile precum GMail, Google Maps, Drive, Docs și celelalte aplicații pentru ecosistemul HUAWEI. Pe de altă parte, aplicațiile Google au devenit ușor-ușor indispensabile pentru orice utilizator de smartphone (sau cam orice dispozitiv electronic) în majoritatea zonelor lumii. Deci, cum au rezolvat-o p-asta?

Răspunsul este, cum ziceam și în articolul anterior pe tema asta, GBox, un utilitar care împacă (în mare parte) aplicațiile Google cu telefoanele HUAWEI. Bine, să nu credeți că acum HUAWEI și Google se au ca frații, dar deja avem o funcționalitate aproape completă a aplicațiilor Google (și nu numai). Astfel, în AppStore vei găsi (direct, nu prin intermediul unor magazine third-party), aplicațiii precum GMail, Google Maps, Google Docs, Google Drive, Google Photos… practic mai tot ce înseamnă suită Google pentru Android.

Instalarea este foarte simplă. Intri direct în AppGallery, cauți Gmail sau ce aplicație ai de instalat, apoi, în lista de rezultate, apeși Instalare. Și aici încă o îmbunătățire față de experiența din trecut: la prima instalare de aplicație din suita Google (sau a altor aplicații care necesită Google Framework), telefonul te anunță că trebuie descărcat și GBox. Apeși din nou pe Instalare, apoi Gmail se va descărca și instala ca orice altă aplicație.

Când vei deschide pentru prima oară Gmail, va fi necesar, ca la orice alt telefon, să dai acces aplicației la stocarea telefonului, apoi, după câteva secunde, vei fi întâmpinat de interfața cu care te-ai obișnuit. Poți adăuga un cont în mod normal, inclusiv cu verificarea în doi pași, iar partea frumoasă e că acest cont va fi utilizat și când vei instala alte aplicații Google, fără a mai fi nevoie să te loghezi în fiecare în parte. Singura condiție, evidentă zic eu, e să păstrezi GBox instalat, acesta acționând ca un liant între telefonul tău HUAWEI și aplicațiile care au nevoie de Google Framework.

În acest moment, mulțumită acestei soluții, o mare parte din aplicațiile folosite uzual sunt disponibile direct din AppGallery. Și aș mai enumera câteva, pentru că nu e vorba doar de aplicațiile cu Google în nume: YouTube, Uber, Discord, Disney+, Apple Music, Duolingo, Dropbox, Airbnb și Amazon Prime Video. Lista poate continua, și pe lângă aplicațiile astea, vei mai găsi și direct în AppGallery altele, care nu necesită GBox, dar care sunt găzduite fie în magazinul HUAWEI fie în magazine third-party (și sunt perfect compatibile cu telefonul).

Eu, dacă tot aveam HUAWEI P60 Pro la dispoziție încă o săptămână, l-am folosit ca să mă joc un pic cu noile aplicații. Pe lângă Gmail, am mai testat doar două aplicații runda asta: Google Photos și Google Docs. Ambele au mers exact ca pe orice alt telefon, cu sincronizare din cloud, cu funcțiile cu care m-am obișnuit. Am putut să îmi văd toate documentele pe care lucrasem pe PC în Docs, să le listez, editez și salvez fără probleme, iar pozele mele din Cloud au putut fi accesate direct pe telefon.

Descărcarea aplicațiilor din AppGallery s-a făcut fără probleme, și cum vă ziceam mai devreme, nu a trebuit să fac cine știe ce inginerie ca să le găsesc sau să le instalez. Odată ce GBox a fost instalat, la prima aplicație care a necesitat acest utilitar, aproape că am uitat de el, pentru că nu își face simțită prezența aproape deloc, vizual. Da, are iconița lui în sertarul de aplicații și da, poate fi utilizat și el, separat, pentru a descărca aplicațiile compatibile, dar dacă tot le ai în AppGallery, e mai logic și mai ușor să le folosești de acolo.

În concluzie, experiența în utilizare pentru telefoanele HUAWEI devine tot mai ușoară și se apropie cu pași repezi de orice alt smartphone care nu a „beneficiat” de restricții. În ritmul ăsta, în curând singurele probleme reale ale telefoanelor HUAWEI vor fi legate de lipsa 5G. Deși, la cum se arată chinezii ăștia, probabil fabrică ei vreun bec 5G.

 

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button