ȘtiriTech&IT

Google avertizează utilizatorii Gemini: nu divulgați date confidențiale

Învățând din pățaniile rivalului Open AI, Google avertizează în mod formal utilizatorii Gemini să nu divulge înlocuitorului Google Assistant informații confidențiale, existând riscul ca „experiența” căpătată să fie împărtășită cu alți utilizatori care pun întrebări similare.

În urmă cu doar un an aflăm despre entuziasmul CEO-ului Samsung față de ChatGPT și colaborarea începută cu OpenAI pentru accelerarea activităților companiei folosind inteligență artificială. Fără prea multă planificare prealabilă, Samsung a deschis accesul pentru angajați la un chatbot personalizat, conectat la diverse informații relevante pentru munca de zi cu zi. Doar că, fără un instructaj prealabil din care să afle și despre potențiale pericole, angajații care au sesizat imediat potențialul ChatGPT au început să-i exploreze capabilitățile și la îndeplinirea unor sarcini mai complexe, trimițând tot felul de solicitări care includeau și informații potențial sensibile, cum ar fi specificații și particularități tehnice ale semiconductoarelor Samsung. Consultat pe tot felul de subiecte, AI-ul bazat pe ChatGPT ar fi scăpat pe internet datele confidențiale cu care a fost pus în contact de către angajații Samsung, integrate cu ”experiența” învățată de AI. Oripilați de descoperirea făcută, oficialii Samsung inițial au interzis angajaților să mai folosească ChatGPT, după care au anunțat dezvoltarea propriei alternative Chat GPT, special pentru angajații companiei. De partea sa, Open AI a declarat că a luat măsuri pentru partiționarea informațiilor potențial confidențiale furnizate de angajații companiilor, astfel încât acestea să nu mai ajungă pe internetul public. Cu toate acestea, încrederea în ChatGPT ca și instrument de lucru a avut mult de suferit.

Revenind la Gemini, avem de-a face tot cu un AI generativ, Google părând să recunoască natura impredictibilă a tehnologiilor folosite. Probabil că, în timp, inginerii Google vor găsi modalități prin care Gemini să poată gestiona mai bine și partea de confidențialitate a datelor, însă deocamdată, chatbot-ul accesat prin intermediul unei aplicații dedicate trebuie tratat ca pe o „gură slobodă”.

Potrivit documentației pusă la dispoziție de Google, utilizatorii Gemini nu ar trebui să divulge adrese de e-mail, numere de telefon sau alte date personale, fiind șanse mari ca informațiile să fie văzute și de angajații Google care încă lucrează la optimizarea interacțiunilor avute cu utilizatorii. Google precizează că aceasta este doar o etapă temporară, având drept scop îmbunătățirea calității serviciului.

Google Gemini

De asemenea, utilizatorii pot dezactiva opțiunea Gemini Apps Activity pentru a opri conversațiilor. Far chiar și atunci când această opțiune este dezactivată, conversațiile purtate cu Gemini rămân salvate timp de 72 de ore pentru a „menține siguranța și securitatea aplicațiilor Gemini și pentru a îmbunătăți aplicațiile Gemini”.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button