Google oferă deja o funcționalitate cu acest scop, însă aceasta se bazează pe certificate de securitate, care pot confirma că site-ul vizitat are „forme legale”, nu și dacă administratorul acestuia este sau nu de încredere.
Venind ca o extensie a funcției de sumarizare a rezultatelor Google Search, noul serviciu pus la dispoziție de Google folosește inteligența artificială pentru a determina dacă site-ul vizitat este sau nu de încredere. Iar asta se face pe baza unor informații obținute din surse multiple și nu pe baza unui certificat bazat pe cheie criptografică, demonstrabil a fi ușor de interceptat și folosit fără drept.
Noua funcționalitate se numește Store Reviews și coroborează informații din surse multiple, furnizate de platforme precum Trust Pilot, ScamAdvisor și alții, cu scopul de a oferi o perspectivă bine informată asupra nivelul de încredere oferit de o anume platformă.
De exemplu, când accesezi un site precum „X.com”, accesarea pictogramei de forma unui lacăt, apare un panou de informații cu diverse detalii despre site. În acest panou, va apărea o secțiune etichetată „Recenzii din magazin”, arătând un scurt rezumat generat de AI cu informații vizând site-ului, bazat pe recenzii centralizate din surse multiple.
Ideea ar fi că în acest mod vei putea evalua rapid credibilitatea unui anume site, fără să mai pierzi timpul citind recenzii individuale acordate de vizitatorii mulțumiți, sau dimpotrivă.
Google Chrome va folosi, de asemenea, inteligența artificială pentru a oferi protecție anti-phishing în timp real, estinsă și asupra donwload-urilor și instalării de extensii potențial dăunătoare.
Funcționalitatea se numea până de curând ”protecție proactivă”, dar nu era bazată pe AI, ca acum. În orice caz, aceasta este doar una dintre multe alte îmbunătățiri Chrome bazate pe AI, rămânând de văzut care își va demonstra cu adevărat utilitatea, în cele din urmă.
Recent, browserul Chrome a primit și un nou Performance Detection Tool, opțiuni Memory-saver selectabile și alte setări care ajută cu personalizarea nivelului de performanță dorit, raportat la capabilitățile hardware ale dispozitivului și așteptările tale. Spre exemplu, ai putea opta pentru o experiență de navigare ceva mai lentă, dar care să ajute cu economisirea bateriei sau maximizarea cu orice preț a performanțelor oferite.