Google/Alphabet caută de ani buni să modifice sistemul de extensii Chrome, cu scopul de a reduce eficiența și eventual dezactiva acele extensii folosite pentru blocarea reclamelor sau a colectării abuzive de informații. Iar motivația este cât se poate de evidentă: Google este proprietarul Google Ads, cea mai mare platformă de publicitate online și principală sursă de venit pentru compania americană. Iar cum scopul este de a vinde utilizatorilor cât mai multe reclame, preferabil în timp ce colectează cât mai multe date despre aceștia, acest conflict de interese duce inevitabil la subminarea extensiilor precum uBlock Origin.
Justificat prin nevoia de modernizare a platformei de extensii Chrome, noul format denumit Manifest V3, trebuia să fi intrat pe ”canalul stabil” încă din luna ianuarie 2021. Dar refuzul generalizat al dezvoltatorilor de extensii, care au reclamat un regres flagrant al funcționalității oferite, a forțat Google să amâne tranziția obligatorie la extensiile V3, așteptând ca un număr suficient de extensii să fie portate la noul format înainte de a face mișcarea decisivă.
”Este posibil ca această extensie să nu mai fie acceptată în curând, deoarece nu respectă cele mai bune practici pentru extensiile Chrome”, se arată pe pagina Chrome Web Store pentru extensia uBlock Origin.
Avertismentul include și un link către un buletin de asistență Google care informează că extensia de browser ar putea fi dezactivată automat pentru a proteja confidențialitatea și securitatea utilizatorilor:
”Pentru a vă proteja mai bine confidențialitatea și securitatea, Chrome și magazinul de extensii Chrome necesită extensii actualizate pentru a respecta noile cerințe”.
”Prin aceasta, Chrome poate dezactiva extensiile care nu îndeplinesc aceste cerințe.”
Pe scurt, Google este acuzat că a „optimizat” formatul Manifest V3 special pentru a zădărnici eforturile dezvoltatorilor de extensii precum Adblock și uBlock Origin, făcând imposibilă adresarea unui număr mare de parametrii în paginile web. Drept consecință, multe dintre extensiile V3 vor fi incapabile să îndeplinească scopul pentru care au fost create.
Vestea bună ar fi că dacă folosești astfel de extensii V2 și nu vrei să renunți la ele, încă există alternative, Mozilla confirmând că nu va retrage prea curând suportul pentru extensii Manifest V2 din browser-ul Firefix, exploatând încăpățânarea cu care Google vrea să „modernizeze” Chrome pentru a recruta noi utilizatori fideli.