ȘtiriTech&IT

Google anunță Gemma, versiunea „light” a AI-ului Gemini

Gemma este alternativa Google pentru GPTs, versiunea de ChatGPT pe care o poți personaliza după bunul plac și rula folosind propriul tău hardware.

La fel ca GPTs, Gemma pune bazele unui întreg ecosistem de modele AI la scară redusă, pe care dezvoltatorii le pot personaliza antrenându-le pentru a îndeplini nevoi specifice. Spre exemplu, dacă tot ce ai nevoie este un mic ajutor AI într-o aplicație, sau un chatbot care să converseze cu vizitatorii site-ului tău, oferind asistență și diverse informații despre produsele din ofertă, Gemma ar putea fi soluția perfectă.

Spre deosebire de Gemini sau ChatGPT, AI-ul mult simplificat este mai puțin predispus la a da răspunsuri imprevizibile, sau neadecvate pentru rolul său. Ar mai fi și problema eficienței, folosirea unui model AI complet pentru roluri în care este supra-calificat însemnând pur și simplu risipă de energie.

Gemma

Principalele caracteristici Gemma

  • Google îl oferă în două versiuni, Gemma 2B și Gemma 7B, pre-antrenate și optimizate cu un set generic de instrucțiuni.
  • Responsible AI Toolkit – un set de instrumente care asistă dezvoltarea de aplicații AI mai sigure cu Gemma.
  • Suport pentru principalele platforme folosite la definirea și optimizarea instrucțiunilor AI (ex. JAX, PyTorch și TensorFlow)
  • Implementare ușoară: modelele Gemma pot rula pe diverse platforme și se pot integra perfect cu instrumente precum Colab și Kaggle.
  • Utilizare comercială: Gemma permite utilizarea și distribuția comercială responsabilă pentru toate organizațiile.
  • Chatboții creați pe platforma Gemma vor putea fi publicați, aducând venituri dezvoltatorilor prin închiriere sau vânzare către clienți și companii interesate.

Prin folosirea unui design simplificat și optimizat pentru eficiență, modelele Gemma pot oferi performanțe superioare în comparație modelelor AI la scară mare. Acestea pot rula direct pe dispozitivele dezvoltatorilor și pot depăși modelele mai mari în privința vitezei de inferență, asigurând în același timp rezultate sigure și predictibile.

Google subliniază principiile AI responsabile în designul lui Gemma. Tehnicile automate sunt folosite pentru a filtra datele sensibile din seturile de antrenament, iar evaluările extinse asigură un comportament sigur și de încredere.

Pentru a încuraja implicarea comunității, Google oferă acces gratuit la Gemma prin platforme precum Kaggle și Colab, împreună cu credite pentru utilizatorii și cercetătorii Google Cloud pentru prima dată.

Colaborare cu NVIDIA

NVIDIA a colaborat cu Google pentru a optimiza Gemma pentru platformele sale AI, îmbunătățind performanța și reducând costurile pentru dezvoltatori. Această colaborare se extinde la instrumente precum TensorRT-LLM și implementarea pe GPU-uri NVIDIA.

Gemma

Curând, Gemma va fi susținută în Chat with RTX, o demonstrație tehnologică de către NVIDIA, care permite aducerea  capabilităților de inteligență artificială generativă pe computerele cu sistem de operare Windows echipate cu acceleratoare grafice RTX. Asta va permite utilizatorilor să personalizeze chatbot-urile cu datele lor, asigurând în același timp confidențialitatea și procesarea rapidă.

Gemma este acum disponibilă în întreaga lume, cu resurse și ghiduri de pornire rapidă accesibile pe ai.google.dev/gemma .

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button