Android, Inteligență Artificială și Holograme – Ce noutăți a anunțat Google?

Conferința organizată de către gigantul tech s-a întors cu forțe proaspete, sub forma unui eveniment online, după ce ediția din 2020 a fost anulată din motive evidente. În cadrul Google IO, producătorul a dezvăluit câteva dintre proiectele sale, iar dacă prototipurile pentru ecranele flexibile nu vi s-au părut cine știe ce, poate ideile acestea vor fi ceva mai interesante.
Un facelift pentru Android
În această toamnă, Android 12 va aduce un nou look telefoanelor, astfel încât personalizarea acestora să fie mai extinsă și mai amuzantă. Upgrade-urile variază de la iluminarea inteligentă a anumitor porțiuni din ecran atunci când iei telefonul în mână și până la asortarea schemelor de culori a widget-urilor și a barei de notificări cu nuanțele wallpaper-ului.
Aceste schimbări fac parte dintr-un proiect pe care Google l-a botezat Material You. Pe lângă joaca de-a coloratul, Android 12 va introduce widget-uri refăcute, alături de refacerea UI-ului pentru meniul de setări. Acesta va include setări noi, precum opțiuni Google Pay și smart-home. Și nu este vorba doar despre un look fancy, ci vom avea parte și de un OS mai rapid și mai eficient, alături de animații mai fluide.
Pe partea de securitate, Google face ca Android 12 să ofere mai multă transparență. Va fi introdus un dashboard care îi va afișa utilizatorului toate setările pentru permisiuni cerute de aplicații, alături de respingerea acestora dintr-o singură comandă. De asemenea, va exista și un mic indicator pop-up în colțul ecranului care te va avertiza dacă o aplicație ți-a activat microfonul sau camera.
Project Starline – Google și căsuța celor trei holograme
Dacă Zoom sau Google Meet ți se păreau extrem de plictisitoare, atunci noul proiect al gigantului tech ar putea să te scoale din morți. Este vorba de un virtual meeting booth, o mică încăpere de tipul unei cabine în care poți interacționa cu hologramele care iau locul chatului audio și video cu care ne-am obișnuit pe aplicațiile curente.
Ideea este cam așa: se iau doi oameni, se pun în cutiuțe aflate în locații diferite și se dă drumul la conferință. Interlocutorul tău va fi proiectat prin intrermediul unei tehnologii care combină senzori de adâncime, camere multiple ți soluții spatial audio, astfel încât proiecția acestuia să fie chiar o hologramă, nu imaginea unui videoproiector tradițional. Project Starline ar putea vedea lumina zilei în vreo 5 ani, după cum spune Google. Cu puțin noroc, vom fi renunțat până atunci la telemuncă sau teleșcoală sau telebăut de bere.
Actualizări pentru WearOS
Următoarea versiune de WearOS va include mai multe trăsături preluate direct de pe Tizen, actualul sistem de operare pentru dispozitivele wearable Samsung. Google menționează că aceste upgrade-uri vor oferi o autonomie crescută și până la 30% mai multă performanță. Unele aplicații Google vor putea rula direct pe WearOS, fără a mai fi necesară conexiunea cu smartphone-ul, precum instrucțiuni de pe Google Maps și posibilitatea de a asculta muzică offline de pe platforme de tipul YouTube Music și Spotify.
Pentru împătimiții fitness-ului, actualizarea WearOS va oferi și mai multe funcții specifice Fitbit, adică health tracking și progresul fiecărui antrenament.
Google Photo și povestea SkyNet
Probabil unul din cele mai de succes „servicii” ale dezvoltatorului, Google Photos va fi gazdă pentru un AI al cărui scop va fi experimentarea cu recunoașterea vizuală și clasificare imaginilor. Astfel, AI-ul va analiza pozele încărcate pe platformă și va încerca să le grupeze și să le clasifice pe diverse criterii, în funcție de elementele recurente ale acestora, conform unei analize vizuale.
Asta înseamnă observarea micilor detalii, pornind de la culori și forme asemănătoare, până la tipare pe care noi, ca oameni ce trăiesc în secolul vitezei, nu avem răbdarea să le reperăm. Ca exemplu, Google a pus AI-ul să-și realizeze magina folosindu-se de fotografiile unui angajat. Acesta și-a fotografiat excursia, iar inteligența artificială a reperat toate pozele în care apare ghiozdanul portocaliu al angajatului, astfel încât o colecție separată, dedicată fotografiilor acestei expediții, a fost creată automat.
În plus, AI-ul poate crea o imagine animată, combinând două imagini statice. Acesta analizează obiectele din cele două fotografii, apoi inserează o serie de cadre suplimentare pentru a crea o animație a subiectului respectiv. Și cică efectul acesta este material pentru /r/nightmare.
Password Manager îmbunătățit
Google va îmbunătăți password manager-ul încorporat în Chrome pentru ca utilizatorii să-și poată gestiona mai bine datele de autentificare pe desktop și mobil. Va exista un nou tool pentru importarea parolei care va acționa ca un fel de agretator, adăugând toate parolele utilizatorului în managerul Google.
O optimizare pentru relația Chrome – Android va fi lansată, astfel încât stocarea parolelor și opțiunile de auto-fill vor fi mai eficiente și mai intuitive. Pe lângă asta, securitatea a fost îmbunătățită, iar eventualele breșe de securitate sau parole compromise vor fi reperate, platforma punând la dispoziția utilizatorului un mic tool care te va ajuta să-ți schimbi rapid parola compromisă.
Smart Canvas pentru munca de acasă
Aceasta este o platformă prin care Google vrea să le ofere celor care practică telemunca șansa de colabora mai ușor în vederea editării documentelor. Vor putea fi gestionate checklist-uri multiple cu task-uri atribuite fiecărui angajat în parte, alături de posibilitatea inițierii unei conferințe live direct în Smart Canvas.
Google Meet va fi integrat de acum direct în Google Docs, Sheets și Slides, printr-un simplu click pe butonul aferent. Își vor face simțită prezența mai multe setări pentru accesibilitate, alături de un Companion Mide pentru gestionare apelurilor video.
La un pahar de vorbă cu AI-ul
SkyNet-ul de pe Google Photos poate părea nițel distopic, dar ce te faci atunci când Google vrea să ducă la un alt nivel conversația cu serviciile care se folosesc de Google Assistant?
Este vorba despre un model nou, numit LaMDA, care poate întreține o conversație fie scrisă, fie vorbită, pe orice temă care te interesează. În vreme ce tu vorbești/scrii, AI-ul va realiza o căutare amănunțită pentru a colecta informații despre tema respectivă, ca mai apoi să poarte o conversație naturală, inserând pe parcurs informații și detalii contextuale în răspunsurile sale.
Un alt model similar, dar destinat Google Search, Multitask Unified Model va putea analiza și înțelege întrebări mai complexe și mai lungi, rostite de către utilizatori. În teorie, l-ai putea ruga să-ți compare două destinații de vacanță sau să-ți ofere sfaturi cu privire la echipamentul necesar unei drumeții. Va putea căuta informații de pe site-uri în diferite limbi, pentru un research exhaustiv.
Aceste proiecte fac parte din eforturile Google de a înțelege contextele care stau la baza interacțiunilor sociale. Pe scurt, este vorba de o aprofundare a pragmaticii pentru ca inteligența artificială să pară cât mai naturală.
Google Maps actualizat
Upgrade-urile hărților conțin noi rute alternative, adică opțiuni eco-friendly care iau în calcul condițiile de trafic, distanța și găsirea celei mai bune soluții, fie aceasta deplasarea cu mașina, cu transportul în comun, cu bicicleta, cu skateboard-ul, cu rolele, cu trotineta, cu monociclul, cu orice altă chestie pe roți sau cu PeJosul.
Un alt artificiu constă într-un safe routing care te avertizează cu privire la densitatea traficului de pe strada respectivă și la momentele în care vei fi nevoit să frânezi brusc. Pe partea de AR, Google și-a retușat Live View-ul, care îți explică unde te afli, analizând semnele de circulație sau numele străzilor. Acesta nu îți va arăta doar magazinele și restaurantele din zonă, ci îți va indica și cât de aglomerat este cartierul respectiv.
Partea interesantă este că Live View va funcționa chiar și în încăperi sau în mijloacele de transport, deci te poți orienta mai ușor direct din tren sau în mall. Maps cel standard va ține cont de ora la care îl folosești pentru a-ți recomanda, de exemplu, opțiuni pentru micul dejun sau pentru cină.
La Shopping
Megacorporația noastră preferată s-a preocupat și de latura de cumpărător obsesiv a utilizatorului. Acesta va putea folosi Google Lens pentru a putea căuta imaginile salvate anterior drept capturi de ecran și pentru a putea asocia membership-uri third party direct pe contul Google.
Google va introduce și Shopify, o funcție prin care vânzătorii își vor putea afișa produsele în Search, pe Maps, pe Google Lens sau YouTube.