ȘtiriTech&IT

Tehnologia Adaptive Thermal promite că va evita supraîncălzirea telefoanelor Android, cu anumite compromisuri

Google testează un nou sistem Adaptive Thermal pentru gestionarea temperaturilor, care și-ar putea găsi aplicare la toate telefoanele cu Android, nu doar cele din seria Pixel.

Concret, dezvoltatorul Android ar vrea să pună capăt improvizațiilor la care producătorii de telefoane recurg în mod discreționar pentru „optimizarea” consumului bateriei și maximizarea performanțelor în anumite scenarii de utilizare, cu tot felul de efecte adverse. De la riscul ca telefonul să ți se „topească” în mână la rularea unui benchmark în care producătorul respectiv vrea neapărat să obțină cel mai bun scor, până la probleme pe termen lung, cum ar fi ratarea alertelor de notificare și oprirea forțată a aplicațiilor esențiale pentru conservarea bateriei.

Toate aceste probleme ar urma să fie de domeniul trecutului odată cu debutul noii funcții „Adaptive Thermal”, responsabilă cu ajustarea inteligentă a performanțelor pentru a evita riscul de supraîncălzire sau consumare nejustificată a bateriei. Așteptat mai întâi în echiparea telefoanelor Google Pixel, sistemul Adaptive Thermal merge până la a declanșa oprirea forțată a telefonului (shutdown), însă doar în situații extreme unde senzorii relevă pericol iminent pentru defectare, sau mai rău.

Trebuie spus din capul locului că toate telefoanele cu Android dispun de funcție integrată pentru protecție la surpaîncălzire. Doar că aceasta se limitează la situații de forță majoră, impunând plafonarea severă a performanțelor și dezactivarea anumitor funcții (ex. camera foto, conexiunea 5G) până ce trece pericolul. Dar altfel, nici vorbă de gestionarea inteligență a temperaturilor încât să nu se ajungă la supraîncălzire, responsabilitatea pentru includerea și calibrarea corectă a acestui mecanism revenind strict în seama producătorului hardware. Iar dacă acesta este un brand no-name, sau pur și simplu motivat să stoarcă și ultimele puncte în benchmark-uri pentru consolidarea eforturilor de marketing, atunci umflarea bateriei sau defectarea completă după 1-2 ani de utilizare este doar parte din „experiența” avută cu electronicele de consum.

Dar dacă ar exista cineva (ex. Google) care să impună limite și reguli pentru toată lumea? Un sistem de.. Thermal Management standardizat. Bine ai venit Android 15.

Ce-i drept, Google nu spune asta în mod expres, dar indiciile extrase din versiunea 1.27 a componentei Device Health Services pentru telefoane Pixel sugerează implementarea unei noi alerte de ”pre-urgență”, pe care producătorii smartphone probabil vor dori să nu o declanșeze, pentru a nu-și compromite imaginea de brand atunci când telefonul te pre-anunță că este pe cale să aibă propriul moment „Cernobîl”.

Deși pare sus de tot, alerta menționată se va declanșa când temperatura internă a telefonului atinge 49°C. Adică, un telefon în plin proces de încărcare rapidă poate atinge cu ușurință 45°C înainte ca algoritmul să frâneze încărcarea. Iar dacă filmezi serbarea copilului în sediul grădiniței fără aer condiționat, faptul că ții telefonul de colțurile carcasei și totuși frige la degete e totuși cu prioritate mai mică decât oprirea sa forțată și pierderea momentului foarte important, pe care încercai sa-l filmezi. Altfel spus, sistemul Adaptive Thermal ar putea fi o „sperietoare” majoră pentru producătorii de telefoane cu Android, care nu vor mai putea ignora la fel de lejer neajunsurile dispozitivelor slab proiectate.

Tot din codul aplicației, aflăm că utilizatorii de Android vor fi întâmpinați cu alerte de notificare și un ghid „See care steps”, cu măsuri de bun simț pentru adresarea problemelor cu supraîncălzirea. (ex. nu folosi telefonul sub soare direct, scoate carcasa de protecție pentru îmbunătățirea circulației aerului, închide aplicațiile rămase în lista de „recente”).

Ca ultimă măsură, sistemul Adaptive Thermal îți va opri forțat telefonul dacă temperaturile nu sunt aduse în limite tolerabile. Iar pargurile relevante nici măcar nu sunt chiar atât de sus: 52°C pentru comutare în „emergency state” cu funcționalitate limitată și 55°C pentru oprirea forțată. Spre exemplu, ești pe litoral și filmezi puțin mai mult la temperatură ambiantă de 40+ și ești „tras pe dreapta”, cronometrul de 30 secunde venind fără opțiune „ignore”.

Vestea „bună” ar fi că Google nu pare să oblige producătorii smartphone să respecte limitările Adaptive Thermal cu strictețea rezervată telefoanelor Pixel 9, această etapă venind probabil anul viitor.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button