Tech&ITȘtiri

Acum poți să faci overclock la 6 GHz mai ușor pe procesoarele Intel 13th Gen cu o placă de bază Z690 de la GIGABYTE

Dacă ești unul dintre norocoșii care au pus mâna pe un procesor Intel din noua generație a 13-a și îl ai montat pe o placă de bază cu chipset Z690 de la GIGABYTE, ai motive să te bucuri. Producătorul tocmai a anunțat că, după un rapid update de BIOS, vei putea să faci overclock mult mai ușor și mai rapid ca până acum.

Practic, noul update activează o tehnologie ce poate împinge procesorul până la 6 GHz. Modelele cu care această funcție este compatibilă sunt Intel Core i7-13900K și Intel Core i5-13700K. Tot ce face acest tweak este să modifice voltajul și VCore Load Line Calibration pentru a detecta cele două nuclee care sunt cele mai optimizate pentru a rula la 6 GHz.

În viața reală, asta se traduce într-o creștere a performanței de 3% pe un singur nucleu. Sigur, asta poate nu părea mult, dar ține cont că tot ce trebuie să faci este să bifezi un buton în setările din BIOS. Unde mai pui și că această operațiune este și sigură, dat fiind faptul că chipset-ul plăcii de bază ajustează toți parametri automat, și astfel nu riști să strici nimic.

Sigur, această funcție nu e neapărat o noutate. Posesorii de procesoare Intel Core din generația a 13-a puteau face asta pe plăcile de bază cu chipset Z790. Noutatea este că GIGABYTE a implementat acest boost instant la 6GHz și pe plăcile de bază cu chipset Z690, din generația trecută.

Dacă te tentează tot ce am scris mai sus, poți downloada noua versiune de BIOS de pe site-ul oficial GIGABYTE. După ce faci asta, dacă nu ai experiență când vine vorba de un update de bios, îți recomand să te uiți și la un clip pe YouTube sau să citești un tutorial despre asta.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button