ȘtiriTech&IT

GeForce RTX 5090, predispus la defectare prin topirea cablului de alimentare dintr-o greșeală NVIDIA?

Potrivit investigațiilor făcute de celebrul YouTuber Der8auer, toate acceleratoarele GeForce RTX 5090 Founders Edition sunt predispuse la defectare prin topirea cablului de alimentare, suprasolicitat din pricina unei greșeli strecurate în etapa de validare a produsului desfășurată în laboratoarele NVIDIA.

Având drept indicii imagini scăpate pe internet cu versiuni ”Engeneering Samples” de acceleratoare cu GPU AD102 (GeForce RTX 4080 Ti) și GB202 (GeForce RTX 5090), rezultă că testele interne făcute de inginerii NVIDIA pentru validarea designului folosit în cele din urmă pentru producție de serie sunt derulate cu așa numite developer boards și nu versiunea finală de PCB. Spre exemplu, PCB-urile folosite cu Engeneering Samples pot avea electronică suplimentară pentru diagnosticare, mai mulți senzori și puncte de măsură pentru diverși parametri de funcționare. De asemenea, supradimensionarea anumitor aspecte cum ar fi soluția de răcire sau circuitul de alimentare reprezintă o practică relativ comună și cumva necesară în procesul de evaluare a performanțelor-potențiale și stabilirea diverșilor parametri de funcționare.

GeForce RTX 5090 engeneering

Așa se face că exemplarele GeForce RTX 5090 Engeneering Sample au fost prevăzute cu nu mai puțin de patru (!) conectori de alimentare 12VHWPR PCIe, fiind de presupus că această configurație a fost păstrată pe întreaga durată a testelor de validare produs. Problema este că versiunea GeForce RTX 5090 pentru piața retail a venit cu un cu totul alt PCB, mult mai compact, inginerii NVIDIA părând că au pierdut complet din vedere aspectul echilibrării nivelului de încărcare în sarcină, pe o configurație cu un singur conector 12VHWPR PCIe.

NVIDIA GeForce RTX 5090

Iar dovada incriminantă este surprinsă cu camera de termoviziune și un ampermetru, Der8auer demonstrând cum GeForce RTX 5090 încarcă în mod dezechilibrat cablul 12VHWPR cu 12 pini. Astfel, un sigur fir marcat cu +12V poate fi încărcat cu un curent susținut de peste 20 de Amperi (250W), foarte aproape de plafonul de 25 Amperi prevăzut în specificații mai degrabă ca o limită teoretică pentru vârfuri de consum, nicicum pentru încărcare constantă. Drept consecință, temperatura observată cu camera de termoviziune se apropie de 70 °C pe întreaga lungime a cablului suprasolicitat, însă atinge chiar și 150 °C la nivelul mufei 12VHWPR. Iar asta se întâmplă atât la capătul dinspre acceleratorul grafic, dar și  în mufa inserată în sursa de alimentare PC, cea din urmă având conector nativ 12VHWPR prevăzut din fabricație. Chiar dacă plasticul termorezistent poate suporta temperaturi de acest nivel pe durate scurte de timp, este greu de crezut că putem vorbi de fiabilitate pe termen lung la funcționarea în aceste condiții extreme. De partea sa, Der8auer susține că atât cablul 12VHWPR dar și conectorii aflați la nivelul sursei de alimentare și placa video sunt de bună calitate și în stare perfectă, neputând fi suspectată uzura prematură, folosirea cablului incorect sau greșeli de montaj ca fiind motivul obținerii acestor temperaturi. De asemenea, faptul că aproape jumătate din puterea consumată de placa video trece printr-un singur fir de 12V ridică mari suspiciuni cu privire la o problemă de natură hardware.

Rămâne de văzut dacă NVIDIA va putea corecta încărcarea incorectă a cablului 12VHWPR pe calea actualizărilor de driver sau actualizări firmware, sau va fi necesară o rechemare a tuturor unităților GPU afectate. De precizat este că presupusul BUG se manifestă doar la acceleratoare GeForce RTX 5090 cu design de referință NVIDIA (Founders Edition), alte modele precum cele produse de ASUS neprezentând aceste simptome. De asemenea, problemele nu se manifestă deloc la seria GeForce RTX 5080, consumul acestui accelerator fiind mult sub nivelul de la care supraîncărcarea conexiunii electrice cu sursa de alimentare PC începe să devină o problemă.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button