Gaming-ul retro începe să valoreze milioane de dolari – Super Mario Bros este oficial cel mai scump joc din lume
O dată, de două ori, de trei ori, adjudecat!
Gaming-ul nu mai este de multă vreme doar un concept. Gaming-ul este o entitate complpexă, este un fenomen care aduce laolaltă milioane de oameni, adesea buluciți în clădiri care adăpostesc licitații pentru „relicve gameristice”, cum este în cazul lui Super Mario Bros. Întâiul.
Știm deja că jocurile vechi sunt vânate obsesiv de către colecționari și istorici. Am vorbit în trecut despre exemplare neatinse care se vând/s-au vândut pentru sume colosale și noi nu putem decât să observăm cum valoarea acestora în bani crește din ce în ce mai mult cu fiecare licitație.
Super Mario Bros este cel mai scump joc din istorie
Ultima vedetă a acestui trend a fost un cartuș sigilat The Legend of Zelda pentru NES, care a pornit de la 110 mii de dolari, sfârșind prin a fi vândut pentru 870 de mii de dolari ca preț final. Coroana acestuia a fost moștenită în schimb de către Super Mario Bros, cel din 1985. Cel care a intrat în posesia jocului a fost nevoit să scoată din buzunar nici mai mult, nici mai puțin de 2 milioane de dolari. Astfel, Super Mario Bros este al treila joc valoros care să doboare recordul în doar o lună.
Punks, X-Men, Declarations, and some news…
🏆A NEW WORLD RECORD on Rally🏆
…w/ the $2,000,000 sale of our 1985 Super Mario Bros., marking the HIGHEST PRICE EVER PAID for a video game of any title.
Read more in todays New York Times (cc: @nytimes): https://t.co/mJzEcVMXuQ pic.twitter.com/segsfw6Jw9
— Rally (@OnRallyRd) August 6, 2021
Înainte de noul milestone, o copie sigilată de Super Mario 64 (din 1996) fusese vândută pentru suma de 1.5 milioane de dolari, depășind acei 870 de mii de dolari alocați lui Legend of Zelda. Iar pentru mulți, acest lucru nu este deloc ieșit din comun.
Pentru unii dintre pasionați, a colecționa astfel de jocuri este parte din job-ul lor. De exemplu, Roberto Dillon este fondatorul și custodele din cadrul Museum of Video and Computer Games de la Universitatea James Cook din Singapore. Dillon a reușit să îmbogățească oferta de exponate din muzeu cu 400 de relicve gameristice de colecție, iar asta ne spune ceva…
… Gaming-ul retro este un artefact cultural, așa că ține bine de ce jocuri și console mai ai prin casă
Cercetătorii au ajuns la concluzia că jocurile vechi au devenit un soi de relicve moderne, un concept pop culture care se împletește armonios cu un sentiment de nostalgie și cu un interes deosebit față de istoria tehnologiei. Este interesant de observat cum a evoluat gaming-ul de-a lungul deceniilor, iar asta nu poate fi decât un adevărat festin pentru noi, ăștia mai bătrâni, dar este și mai interesant de aflat câți dintre noi încă mai au prin case vreo astfel de relicvă.
Pentru că dacă ai pe undeva, prin pod, vreun cartuș de NES, SNES, Atari, Sega și așa mai departe, s-ar putea să devii un milionar într-un timp foarte scurt. Jocurile retro, la fel ca alte obiecte de colecție precum benzile desenate, au valoarea cântărită, printre altele, în funcție de starea în care se prezintă, de tipul exemplarului sau de regiunea – țintă.
Poate ai un cartuș de Zelda care face parte din primele loturi produse vreodată. Sau poate ai o copie de Super Mario semnată de Shigeru Miyamoto. Sau poate ai un controller de Atari pe care cineva vrea să-l transforme în schimbător de viteze pentru mașină (eu unul aș vrea). Ține bine de ele, că versiunea ta din viitor s-ar putea să-ți mulțumească.