ReviewsPCTECH

gamebox Custom, o gamă de PC-uri pentru pretențioși

Seriile gamebox 1.0 și 2.0 s-au bucurat de succes de la lansare, dar am avut multe semne din piață că unii membri ai comunității noastre își doresc ceva mai puternic și dispun de un buget care le permite să aibă un PC mai bun decât gamebox 2.0 (care deja este o opțiune excelentă pentru gaming). Dat fiind suportul vostru pentru acest proiect și încrederea pe care ne-ați acordat-o în a vă construi, unora dintre voi, sistemele, am decis să creăm o nouă categorie de sisteme: gamebox Custom.

Dat fiind specificul acestei categorii, nu voi putea face un review general, care să acopere toată categoria – până la urmă, în gama de preț în care intră gamebox Custom, ideea este, tocmai, ca sistemele să fie cât mai personalizate atât la interior, cât și la exterior. Ce pot face, însă, este să vă descriu primul astfel de PC custom pe care l-am construit pentru un membru al comunității noastre, un sistem ce a avut un buget substanțial și care este și primul din serie.

Ce este gamebox Custom?

PC-urile gamebox Custom sunt sisteme configurate și personalizate în funcție de nevoile clientului, dar pe baza recomandărilor echipei Zona IT. Nivelul de atenție la detalii, dificultatea asamblării și testării, precum și faptul că fiecare PC din această gamă este unic, toate aceste considerente ne-au forțat să impunem un buget minim pentru această categorie, deci PC-urile gamebox Custom încep de la un buget minim de 20.000 lei.

Gamebox Custom

Pentru a beneficia de un astfel de sistem, primul pas este să intri pe zona.store la secțiunea gamebox Custom și să completezi formularul de pe pagină. Pe baza răspunsurilor la întrebările de acolo, echipa Zona IT vine cu o propunere care să acopere cât mai bine scenariile de utilizare dorite, în limita bugetului alocat. Urmează un dialog cu clientul, în care finalizăm detaliile (culori, RGB, periferice etc.), apoi se trimite o factură pe suma agreată și se dau comenzile la furnizori. Ulterior, sistemul este asamblat de noi, testat și personalizat, după care se trimite la client (sau se ridică de la sediu, dacă se dorește asta).

Primul gamebox Custom, un adevărat powerhouse

Odată ce Alex, primul nostru client, ne-a confirmat bugetul pentru acest proiect, am trecut la alegerea unei configurații. Fiind vorba despre “cel mai puternic PC de gaming”, inițial s-a vrut un Intel Core i9 13900KS, un procesor care atinge frecvența de 6GHz în Boost și este acolo sus, alături de Ryzen 9 7950X3D, în vârful lanțului trofic. What could go wrong?

Păi, destule. În primul rând, era o alegere nefericită din punct de vedere financiar. Deși mai puternic, sporul de performanță față de 13900K-ul pe care se bazează sunt de vreo 5%. Asta cu o diferență de preț de 20 de procente. Și chiar dacă bugetul pentru sistem era mare, asta nu înseamnă că ne permitem noi, ca principiu, să aruncăm pe fereastră cu banii clienților.

Apoi, mai e problema de stocuri. 13900KS se găsește foarte greu, iar noi nu avem neapărat acces la toți furnizorii. Dacă dai un astfel de procesor în comandă la furnizorii de afară, durează foarte mult până ajunge. Și, last but not least, 13900KS este un procesor mai fierbinte, unul care riscă să se lovească de pragul termic mai curând decât un 13900K. Așa că opțiunea finală a fost un Intel Core i9-13900KF, cel fără de placă integrată care oferă cel mai bun raport performanțe/preț.

Gamebox Custom

Ca să înțelegeți despre ce vorbesc, hai să îl compar cu marele și tarele Ryzen 9 7950X. În Cinebench R20, Intel Core i9-13900KF obține 40.123 de puncte. Ryzen 9 7950X3D scoate mai puțin, adică 39.324 de puncte. La fel și-n Cinebench R23, unde 13900KF punctează 15.224, iar 7950X “numai” 14.764. Deci e puternic, am stabilit-o și pe asta.

Benchmark

i9-13900KS

R9 7950X

Cinebench R20

40123 38324
Cinebench R23 15224

14764

Dar la așa putere și cu reputația recentă a producătorului, automat au apărut probleme cu temperaturile. Am ales un cooler All-in-One de 360mm în speranța că vom ține soba de buzunar de la Intel sub 90 de grade, dar nicio șansă. E gândit să meargă până la 100 ca să își atingă frecvențele și o s-o facă sub orice cooler – dar o face cel mai bine ajutat de un cooler mare, cum e Corsair H150i ELITE LCD XT. Temperatura maximă înregistrată pe procesor a fost de 100 de grade Celsius, dar asta cu frecvența în Boost la 5.7-5.8GHz. De aici și rezultatele mai bune obținute contra lui 7950X.

Alegerea coolerului s-a mai bazat pe un criteriu – Alex a vrut un PC alb… sau cât de alb s-a putut cu componentele pe care le-am avut la dispoziție. Așa că acest H150i cu nume lung s-a potrivit la fix. Arată superb, radiatorul este vopsit cu un alb foarte curat și lucios, iar cele trei ventilatoare sunt ARGB. Pompa are deasupra ei un ecran pe care poți afișa temperaturi și alte informații despre sistem, iar toate astea se controlează din softul iCUE.

Gamebox Custom

Placă de bază n-am găsit-o albă, din păcate, însă am luat una închisă la culoare, ca să facem un contrast frumos. Faceți loc pentru GIGABYTE Z790 AORUS ELITE AX., o (placă de) bază foarte solidă pentru un sistem ca asta, care are circa toate dotările pe care ți le poți dori: patru sloturi de RAM, un VRM solid și răcit bine, patru sloturi M.2 și o ofertă bogată de porturi I/O. Și i-am populat două sloturi de RAM cu un kit de 64GB – Corsair Vengeance cu frecvența la 6.000MT/s și latență CL40. Ăștia fără RGB, pentru că am preferat să mergem pe viteză ceva mai mare în detrimentul aspectului. Plus că arată bine și astea, cu un aspect industrial interesant și o temă neutră de culori.

Stocarea sistemului am vrut-o rapidă, așa că am mers pe mâna lui Samsung, cu ale sale 980 PRO-uri. Am luat două: unul de 500GB pentru Windows și programele uzuale ale lui Alex, și al doilea de 2TB ca să aibă spațiu pentru jocuri. Ambele SSD-uri sunt PCIe 4.0 cu viteze foarte bune, iar placă de bază fiind generoasă din punctul ăsta de vedere, mai sunt libere alte două sloturi M.2 care pot fi populate cu spațiu extra dacă situația o va cere (asta pe lângă clasicul SATA).

Gamebox Custom

Și iac-am ajuns la punctul culminant. Bugetul alocat ne-a permis să montăm în sistem un animal de RTX 4090 de la NVIDIA. Din păcate, tabăra verde n-are competiție în categoria asta de performanță, astfel că ne-am răsfățat clientul cu cea mai șmecheră placă video de pe piață în momentul de față. Am ales o distribuție GIGABYTE Gaming OC și înainte să săriți cu gura legat de variante mai performante, diferențele între diversele implementări sunt în zona 1-3%.

În teste, temperatura maximă înregistrată pe placa video a fost de 67°C. Sigur, în Furmark sau alte programe de „tortură grafică”, temperatura plăcii va mai urca cu câteva grade, dar au trecut vremurile alea cu plăci care stăteau la 80 de grade (deși… stai să vezi review-ul nostru la Arc A770). Hai să vă dau și o mostră de rezultat de test: în TimeSpy, combinația dintre i9-13900KF și RTX 4090 a generat un rezultat de puțin peste 33 de mii de puncte, fără niciun fel de overclock. Flagship-ul de la AMD, adică Radeon RX 7900 XTX, tot de 24GB, scoate 25 de mii – tot atât ca și RTX 4080. Deci nu, nici măcar nu se-apropie de performanța plăcii alese pentru Alex.

O carcasă pe măsura performanțelor

Da, sistemul consumă mult și da, e nevoie de airflow serios. În plus, aveam și cerințele legate de culoare și de RGB. Am căutat în stocul furnizorului să vedem ce găsim și ne-am hotărât la Corsair. Mai exact la o sursă RM1000e 80+ Gold și la o carcasă Corsair 5000T RGB cu panou de sticlă. Voi începe cu sursa: Corsair RM1000e este o sursă cu o putere de 1000W și care vine cu o certificare 80+ Gold și eficiență de până la 90%. De ce e asta important? Păi sistemul trage în load maxim 800W. Adică într-un scenariu d-ăla urât, încărcarea sursei ar fi exact pe la pragul ăla în care eficiența este maximă, deci sistemul nu va consuma inutil curent.

Gamebox Custom

De ce nu am mers pe o sursă mai mare ca putere? Din același motiv menționat mai devreme. Chiar dacă bugetul este mare, nu înseamnă că trebuie să ne batem joc de bani. 1000W sunt suficienți pentru acest sistem chiar în cele mai absurde condiții (încărcare 100% și pe procesor și pe placa video), iar în ceea ce privește fiabilitatea, vorbim de Corsair și vorbim de o garanție de la producător de șapte ani. Șapte.

Ca să găzduim acest powerhouse, am ales o carcasă Corsair 5000T RGB. Un middle-tower cu aspirații de băiat mare, cu peste juma’ de metru înălțime și vreo 14 kg jumate de tablă, plastic, sticlă și RBG. PC-ul alb are la interior reșoul 13900KF și vreo patru sloturi de RTX 4090. Deci trebuia spațiu mare, potrivit pentru wire management și un airflow cât mai generos pentru a ține temperaturile în frâu. Carcasa asta a mers în etapa următoare cu trei de da (patru, dacă-l punem la socoteală pe Alex, care a fost încântat de alegere).

Ca dotare standard, avem filtre magnetice și tip tavă, șase benzi RGB, trei ventilatoare Corsair LL120 RGB și un controller avansat.  Și ca să înțelegeți de ce era important și managementul cablurilor, hai să facem un rezumat al firelor de pe spatele carcasei. Avem șase ventilatoare care au câte două cabluri, două hub-uri Corsair diferite, fiecare cu propria alimentare SATA și conectivitate USB, patru cabluri PCIe cu adaptor NVIDIA, o extensie ATX 24 Pin cu sleeve alb pentru un plus de efect și cablurile de Front Panel. Ce să mai, astea nu mai sunt cabluri, sunt plete! Culmea e că după vreo 3 ore de cable management, PC-ul a pornit de la primu’ buton!

Bine bine, dar performanțele?

Ah da, stai, am uitat rezultatele din jocuri. N-am apucat și nici nu avea rost să facem teste cu foarte multe setări, pentru că deja știam ce monitor va fi utilizat: Alienware AW2723DF. O frumusețe de 27 de inch diagonală, cu rezoluție 2560 ori 1440 cu rată de refresh la 240Hz (280Hz cu overclock). Are un panou IPS cu timp de răspuns de 1ms și luminozitate de 600 nits – adică are și HDR, plus suport pentru NVIDIA G-Sync și AMD FreeSync Premium Pro. Și este, evident, alb cu iluminare RGB, ca să se integreze perfect cu sistemul și preferințele clientului.

Revenind, însă, hai să vă lovesc cu niște scoruri. Pentru început, testele sintetice. Am comparat sistemul cu celelalte gamebox-uri în configurație maximă:

Benchmark GB Custom 13900KF/4090 GB 2.0 7700X/4070 Ti GB 1.0 5700X/ 3060 Ti
Cinebench R23 40123 17113 13564
Cinebench R20 15224 7508 5300
3DMark Time Spy 33037 20801 11436

Rezultatele în Cinebench R23 sunt monstruoase – și nici măcar nu am luat punctajul maxim obținut, care trecea de 40500 de puncte. În 3DMark, am avut un scor de 37344 la GPU și 19981 la CPU. Țineți cont că gamebox 2.0 este un PC foarte bun pentru gaming la rezoluție 1440p, iar gamebox Custom în configurația prezentă a obținut un scor cu aproape 60% mai mare. gamebox 1.0 nici măcar nu mai e în cursă, dar aici vorbim de un PC de 3,5 ori mai scump.

În gaming, evident că sistemul s-a comportat impecabil. Iată și ce performanțe am înregistrat:

Joc Setări Medie FPS
A Plague Tale: Requiem 1440p, Ultra 137
Call of Duty Modern Warfare 2 1440p, Ultra 207
Cyberpunk 2077 1440, Ultra, RTX Psycho 81
F1 2022 1440p, Ultra High, RTX Ultra 140
Forza Horizon 5 1440, Extra, RTX High 193
God of War 1440p, Ultra 177
Marvel’s Spider-Man Remastered 1440p, Very High, RTX Very High 203

Nici nu știu ce să mai comentez la rezultatele astea. Personal, nu am văzut niciun sistem să meargă atât de bine în Cyberpunk cu efectiv totul la maxim. Este clar că configurația aleasă este la fel de potrivită și pentru gaming la 4K, ba chiar aș îndrăzni să spun 8K.

Mai spun doar de temperaturi și de consum. Procesorul reușește, chiar și cu acest AIO de 360 (și nu unul de duzină!), să ajungă la 100 de grade în anumite situații. Nu și în gaming, unde nu trece de 90 de grade. Dar oricum, este fix ceea ce este proiectat să facă. Ca și la AMD, procesoarele nu mai sunt proiectate, ca în trecut, având ca target o temperatură cât mai mică, ci invers, la temperatura maximă să aibă o frecvență cât mai mare. Procesorul face boost în 5.8 pe single și stă în 5.5 lejer pe multi-core la nucleele P, iar temperatura nu îl limitează deloc.

Gamebox Custom

Placa video nu a depășit în testele noastre 67 de grade, posibil ca în vară să ajungă pe la vreo 70, dar chiar și așa, temperaturile sunt grozave, mai ales că vorbim de cea mai performantă placă video de gaming existentă pe piață în acest moment. Cât despre consum, placa video a consumat maxim 500W (aproximativ), iar procesorul vreo 305W. Decât. Totalul, deci, este lejer în limita a ce poate sursa să livreze. Per total, este un sistem extraordinar de performant, care va face față cu succes și jocurilor de peste 5 ani.

În loc de concluzie

Un astfel de sistem vă poate ușura de peste 25.000 de lei, dar și performanțele sunt absolut incredibile. gamebox Custom începe de la 20.000 lei și cred că puteți înțelege de ce am pus acest prag minim. Suntem o mână de oameni, nu vom putea (și nu vrem) să concurăm cu marii retaileri.

Evit să dau un verdict similar altor sisteme pe care le-am mai testat, tocmai pentru că sunt biased, vă las pe voi să vă trageți concluziile. Eu pot să spun doar că în gamebox Custom intră experiența Zona IT, atenția noastră la detalii și ambiția noastră de a face lucrurile așa cum trebuie. Puteți găsi formularul pentru gamebox Custom pe magazinul Zona.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button