ReviewsPCTECH

gamebox 2.0 – by popular demand (review)

Voi l-ați cerut, noi l-am făcut. Cam așa aș putea descrie gamebox 1.0 și succesul pe care l-am avut cu primul PC de gaming pe care l-am pus la vânzare. Dar pe lângă comentariile de toate felurile am mai văzut încă o chestie: unii dintre voi ne-ați cerut configurații mai puternice. Am văzut un comentariu, am văzut două, după care au continuat, așa că am decis să ascultăm comunitatea și să construim ceva mai forțos Și uite-așa, a luat naștere gamebox 2.0, mai de gaming, mai de muncă, actual din orice punct de vedere și cât se poate de puternic.

La fel ca și în cazul primului sistem, am vrut ca gamebox 2.0 să fie un PC bun la toate… și din toate punctele de vedere. Iar dacă credeam e greu să faci un sistem accesibil, să vezi ce se complică treaba atunci când treci la hardware high-end. Nu poți să pui chiar așa orice răcire, nu mai merge cu orice placă de bază, memoria e mai pretențioasă și optimizarea trebuie gândită în tandem cu alegerea componentelor. Sunt lucruri grele în care ne mai prindem și noi urechile, însă după teste de stabilitate, de performanță și ceva sesiuni de gaming, gamebox 2.0 s-a dovedit rock solid. Voi începe prin a justifica alegerea componentelor, ca să înțelegeți cum am gândit acest nou gamebox.

Sistem mai scump, piese mai bune

Procesorul vine tot de la AMD, doar că de data asta am trecut pe next-gen. Ori mai de grabă, current-gen. Procesoarele Ryzen 7000 s-au dovedit a fi extrem de puternice și fiabile, așa că am ales un AMD Ryzen 5 7600. Lansarea ăstuia a avut loc prin a doua săptămână din ianuarie, așa că este de departe cea mai actuală componentă din sistem. Ca și performanță este cam 1:1 cu AMD Ryzen 7 5700X, doar că treaba este mai interesantă de atât.

În timp ce făceam sesiunea de teste pentru recenzia procesoarelor non-X am descoperit o chestie interesantă. Deși are un consum mai mic, odată ce-ai activat funcția de Auto OC pe Ryzen 5 7600 diferența dintre el și 7600X dispare. Așa că am putut salva niște bani pe alegerea asta, plus că ai un TDP de numai 65W comparativ cu 105W cât mănâncă versiunea cu X în coadă.

gamebox 2.0 - ZONA

Asta face și treaba sistemului de răcire ceva mai ușoară. Avem un cooler stock în pachet, însă am mers pe mâna unui ARCTIC Freezer 34 eSports cu două ventilatoare montate în sistem push&pull ca să vă oferim și libertatea de a activa funcția de Auto OC din Ryzen Master dacă vreți să stoarceți mai mult din procesor. Și să vedeți ce headroom aveți!

Procesorul în sine este puternic, iar aici vorbim despre ‘ăl mai “slab” din familia sa. În momentul de față upgrade-ul maxim pe AM5 este un Ryzen 9 7950X, iar la finalul lunii februarie vine și AMD Ryzen 9 7950X3D. Iar asta este prima generație de procesoare care folosesc acest socket, urmând ca în următorii trei-patru ani să avem lansări constante.

Așa ajungem la placa de bază: GIGABYTE B650 Gaming X AX. Aici bugetul ne-a permis, așa că am mers pe o opțiune ATX care să umple toată carcasa. Ca o paranteză, să rețineți că gamebox 1.0, ca și 2.0 aici de față, va fi actualizat atunci când bugetul și prețurile vor permite, astfel încât să aveți mereu o ofertă competitivă. Versiunile actualizate vor primi, așa cum v-ați aștepta, denumiri sugestive, de genul gamebox 1.1 sau 2.1.

Revenind la placa noastră de bază ATX, unde spațiu este, producătorii vor băga porturi: trei M.2-uri, patru sloturi de RAM DDR5, patru SATA 6Gbps, cinci headere pentru iluminare RGB și ARGB și chiar și un USB 3.2 Gen 2×2 Type-C frontal. Astea pe lângă oferta I/O de pe spatele plăcii care sună cam așa: opt USB-uri dintre care un Type-C 3.2 Gen2, port Ethernet de 2.5GbE, un HDMI, un DisplayPort, buton pentru Q-Flash și Clear CMOS și antenele pentru Wi-Fi și Bluetooth 5.2.

gamebox 2.0 - ZONA

Etajul de alimentare într-adevăr, nu este cel mai bogat, însă are o formație 8+2+1 faze și folosește două alimentări pentru procesor, una de opt și una de patru pini. Asta înseamnă că va alimenta cu ușurință procesoare ca 7600 cu sau fără X, și chiar și 7700X-uri. Va funcționa bine și cu Ryzen 9, doar că acolo nu recomand overclock. Cât despre chipset-ul B650, știu, știu, puteam să luăm B650E cu PCIe 5.0. Doar că în utilizarea de zi cu zi nu este nicio diferență și nici măcar matahale precum RTX 4090 nu folosesc lățimea gigantică de bandă a acestei interfețe, deci pentru acum și următorii vreo doi ani, nu cred că se va putea plânge cineva că n-are PCIe 5.0.

Memoria a fost o decizie a naibii de complicată. DDR5 este încă un teritoriu sălbatic, unde nu știi exact ce și cum o să meargă. Așa că pentru o compatibilitate mai mare, stabilitate și desigur, preț, am mers pe un kit Corsair Vengeance RGB de 32GB la 5.200MT/s și latență CL40. Am luat în considerare un kit mai rapid, poate ceva pe la 6.000 sau mai sus, însă după cum veți vedea și în capitolul despre performanța sistemului, diferențe nu prea există, așa că am mers pe versiunea cea mai bang for the buck.

Și să mai notați ceva: de la 5.600MT/s, atmosfera compatibilității devine foarte rarefiată pentru AMD, lucru pe care l-am experimentat pe pielea noastră când un kit de 6.000MT/s a făcut figuri în configurația noastră. Când vă întrebați de ce sistemele noastre sunt ceva mai scumpe ca ale altor integratori, aici este o parte din răspuns: testăm în draci configurațiile ca să aveți stabilitate, spațiu de overclock și de upgrade și o experiență cât mai bună cu gamebox-urile.

gamebox 2.0 - ZONA

Dacă nu e stricat, nu-l repara. Cam așa am gândit când am ales pentru stocare același Samsung 970 EVO Plus de 1TB. Nu este cel mai puternic SSD de pe piață, însă după un anumit punct diferențele astea sunt mai mult de palmares decât de performanță. La 3.300MB/s scriere nu este nici de departe încet, iar diferența de preț și căldura generată de un model PCIe 4.0 sau 5.0 cu viteze de 7.000MB/s nu prea merită; nu în contextul ăsta. Și aici rămâne aceeași poveste ca la gamebox 1.0 –  cine știe că are nevoie de capacități mari de stocare, fie își va alege un HDD de câțiva TB, ori este destul de educat încât să știe dacă îi trebuie ceva mai rapid decât Samsung-ul ales de noi. Pentru gaming și utilizare generală în schimb, nu are sens un upgrade acolo unde deja stăm bine.

Următoarea este placa video, iar pentru gamebox 2.0 v-am pregătit ceva fain. Configurația de bază va fi dotată cu RTX 3070; o placă video încă puternică, care va face față în cele mai noi jocuri fără dificultăți. Este potrivită pentru gaming la rezoluție 1440p și chiar și 4K, iar în combinație cu oricare dintre cele două procesoare va fi utilizată la capacitate maximă. Iar pentru cei care vor avea buzunare puțin mai adânci, am mers pe cea mai bună variantă pe care am putut-o găsi: NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti. Adică o placă video care se încadrează între 3080 Ti și 3090 ca performanță, doar că trage mult mai puțin curent de la priză, este mai rece și oferă acces la toate tehnologiile NVIDIA precum DLSS 3 cu noul Frame Generation.

La fel ca la gamebox 1.0, opțiunile vor fi acolo, așa că pot veni și cu ceva recomandări. Pentru cei care vor un PC de gaming cred că cea mai bună opțiune este Ryzen 5 7600 în combinație cu RTX 4070 Ti. Procesorul nu va crea efectul de bottleneck, și pentru jocuri diferența dintre 7600 cu PBO și 7700X nu este chiar atât de mare. După care mai sunt oamenii care au nevoie de sistem pentru muncă. Aici, nucleele extra și frecvența superioară de pe 7700X vor conta mai mult, în timp ce un RTX 3070 se va descurca foarte bine în softuri precum DaVinci Resolve, Adobe Premiere și Photoshop, programare, etc. Un alt scenariu unde procesorul mai puternic își va face simțită prezența este live streaming-ul, așa că dacă vrei să vadă toată lumea ce și cum te joci, gamebox 2.0 este pregătit.

gamebox 2.0 - ZONA

Și-am ajuns și la ultimele, ori mai de grabă, ultima componentă. Este vorba despre o carcasă cu sursă integrată, că doar este sistem pre-asamblat, nu? Așa că am ales un Delux… glumesc. Alegerea noastră aici a fost Seasonic Syncro Q704, o carcasă foarte solidă construită din metal, cu geam lateral și un format inverted. Asta înseamnă că placa de bază se montează pe partea „greșită” a carcasei, cu capu-n jos. În felul ăsta placa video este în partea de sus, foarte aproape de zona ventilată din tavan, astfel poate trage aer rece direct pe acolo.

Cât despre procesor, chiar dacă cu capul în jos și el, își ia aerul rece mult-dorit prin intermediul ventilatoarelor frontale. Și dacă tot le-am pomenit, carcasa vine dotată cu patru ventilatoare Nidec industriale, foarte potente. Trei dintre ele sunt montate frontal pentru că pe acolo intră grosul de aer rece în sistem, iar unul servește ca evacuare pe spate. Filtre găsim în față, în tavan și în podea, iar pe partea acustică am reglat profilele ventilatoarelor pentru un echilibru între zgomot și airflow.

Dar haideți să vă spun câteva chestii și despre sursa integrată. Asta face parte din carcasa la un nivel ceva mai special, întrucât este vorba despre o sursă Seasonic Connect 750. La prima vedere pare standard, însă cablurile care ies din ea nu intră în placa de bază și cea video. Se conectează la un accesoriu care se montează pe spatele carcasei, iar de-acolo ajungi să alimentezi componentele cu ajutorul unor cabluri scurte. Asta ușurează mult procesul de wire-management și face asamblarea în sine mai simplă. Nu mai stai să tragi și s-ascunzi cabluri prin toată tabla, ci doar le conectezi în modulul ăsta și gata. Iar rezultatele le puteți vedea cu ochii voștri.

Am vrut ca gamebox 2.0 să arate diferit…

… și cred că am nimerit-o cu alegerea componentelor. Prima chestie ce-ți sare în ochi atunci când te uiți la sistem este așezarea componentelor. După cum v-am spus, carcasa este inverted ATX. Asta înseamnă că tot interiorul este în oglindă, inclusiv capacul de sticlă prin care te vei holba la sistem. Mutarea asta nu are doar rol funcțional pentru îmbunătățirea fluxului de aer, ci reușește să facă gamebox 2.0 unic în felul său într-o mare de sisteme pre-asamblate fără prea multă personalitate.

gamebox 2.0 - ZONA

Îi lipsea RGB-ul, ce e drept, dar și pe asta am rezolvat-o. Am montat la interior două benzi LED ARGB care pot fi controlate direct din softul plăcii de bază și îți permit să-ți integrezi sistemul în setup, indiferent de schema de culori pe care o folosești. Iluminare RGB mai regăsim și pe modulele de memorie RAM, dar și pe plăcile video, astfel vei putea să faci câteva modificări pe partea asta. Cei care vor alege configurația maxed-out a lui gamebox 2.0 vor mai avea o surpriză pe partea de iluminare, întrucât pentru Ryzen 7 7700X am inclus ca parte din upgrade și un sistem de răcire Corsair H100i RGB PRO XT, deci și mai multe lumini RGB.

Un lucru de care nu sunt la fel de mândru este wire management-ul. Pe de-o parte, sursa și accesoriul ei sunt extrem de faine și au făcut asamblarea mai simplă, dar pe de altă parte cablurile scurte s-au dovedit greu de ascuns. Cu toate astea eu zic că am reușit să facem o treabă bună și pe partea de aspect. Un lucru știu sigur însă: indiferent că-l vei cumpăra pentru gaming sau pentru muncă, sistemul ăsta va fura ochii oricui.

Cât de puternic este noul sistem?

Ei, dragii moșului, am ajuns la bucata de material dedicată performanței. Când am pornit la drum cu noul gamebox 2.0 am știut de la început că trebuie să fie forțos. Asta m-a determinat să aleg cea mai future-proof platformă disponibilă în acest moment, așa că am ajuns la Ryzen 7000 de la AMD. Despre procesoarele astea am vorbit, RTX 3070 știți ce face. Așa că haideți să vedem cum se descurcă aceste componente împreună. Și la fel ca și data trecută, am testat și versiunea maxed-out a sistemului cu aceeași metodologie pentru a vedea și îmbunătățirile pe care le primiți pentru prețul ceva mai mare.

Configurație

R5 7600 / RTX 3070 R7 7700X / RTX 4070 Ti
TimeSpy 12833

20801

FireStrike

30542 42728
SuperPosition 11151

17113

Cinebench R20

5675 7508
Cinebench R23 14455

19287

În testele sintetice avem niște rezultate foarte bune. Configurația de bază pleacă de la un nivel de performanță mai mare decât versiunea maxed-out a lui gamebox 1.0, asta fără să luăm în considerare posibilitățile de upgrade și îmbunătățirile aduse sistemului ca întreg. Asta am urmărit aici, deci mi-am îndeplinit scopul. După care trecem la gamebox 2.0 cu upgrade-uri făcute, iar scorurile obținute de AMD Ryzen 7 7700X plus RTX 4070 Ti sunt din altă ligă. Ok, mă așteptam la asta și este complet logic, însă este interesant de văzut cât de mult afectează un astfel de upgrade performanța sistemului.

Înainte de a trece la rezultatele obținute în jocuri și la discuția despre temperaturi și consum, vreau însă să clarific o chestie legată de memoria RAM. Probabil unii vor spune că am mers pe scurtătură și am ales varianta cea mai ieftină, însă pot să-mi motivez alegerea modulelor DDR5 aici. Inițial am luat în considerare un kit la 6.000MT/s cu latență CL40, însă diferența de preț era mare, iar cea de performanță aproape inexistentă. Am testat sistemul cu ambele kit-uri și Ryzen 5 7600, iar rezultatele arată cam așa:

Test

DDR5-5200 DDR5-6000
TimeSpy 12833

12832

FireStrike

30542 30648
SuperPosition 11151

11160

Cinebench R20

5675 5684
Cinebench R23 14455

14552

Din câte puteți vedea, diferențele sunt atât de mici încât în unele cazuri rezultatul diferă cu sub 10 puncte… din zeci de mii. Așa că am făcut alegerea corectă când am optat pentru niște module serioase, cu iluminare RGB, dar cu frecvență ceva mai mică. Momentan DDR5 este încă la început și va dura ceva timp până când vor apărea module mai serioase, cu viteze de 7.200, la prețuri ok. Deci până atunci, cam ăsta este the next best thing.

Pentru gaming am urcat rezoluția. Na, la așa sistem nu prea mai are sens să luăm în considerare că cineva s-ar juca la FullHD, deci am testat aceleași jocuri la 1440p cu setările la maxim. Rezultatele obținute de gamebox 2.0 sunt foarte bune, atât în dotarea de bază cât și în cea maxed-out, iar cu RTX 4070 Ti vei avea destul de mult spațiu de manevră chiar și în gaming la 4K.

Joc

Setări R5 7600 / RTX 3070 R7 7700X / RTX 4070 Ti
Apex Legends 1440p, Ultra 150 FPS

256 FPS

Assassin’s Creed Valhalla

1440p, Ultra High 72 FPS 152 FPS
Counter-Strike: Global Offensive 1440p, High 534 PFS

Cyberpunk 2077

1440p, Ultra 61 FPS 108 FPS
Forza Horizon 5 1440p, Extra 99 FPS

162 FPS

God of War

1440p, Ultra 79 FPS 117 FPS
PUBG 1440p, Ultra 153 FPS

211 FPS

Valorant

1440p, Ultra 339 FPS

554 FPS

Din câte puteți vedea, niciun joc nu a fost destul de greu cât să-i înmoaie genunchii lui gamebox 2.0. Configurația de bază s-a dovedit fix ce trebuie pentru gaming serios cu detalii maxime la rezoluție 1440p. În jocuri eSports a punctat foarte bine, în timp ce jocurile AAA precum Cyberpunk 2077, Forza Horizon 5 sau God of War au avut medii de peste 60FPS. Și țineți cont că RTX 3070 știe și ea de DLSS, iar aici n-a fost folosit deloc. Asta înseamnă că pentru următorii doi-trei ani nu o să fie joc care să nu meargă bine la Ultra… bine, poate doar Flight Simulator, dar ăla e altă tocană de pește.

Odată ce-am trecut cu testarea pe gamebox 2.0 maxed-out, jocurile eSports au părut așa, niște glume proaste pe care i le-am spus sistemului. Nici nu trebuie să mai zic că n-a părut deloc impresionat de ce i-am dat, iar în PUBG și Apex Legends a scos peste 200FPS în medie cu detaliile la Ultra. Nici jocurile grele nu i-au pus dificultăți și a înregistrat peste 100FPS în toate titlurile testate. Condițiile sunt aceleași: fără Ray Tracing, fără DLSS sau alte trucuri.

Arată bine, componentele sunt bune, performanța este ce trebuie… ce tare ar fi dac-ar fi și rece, nu? Păi da, iar gamebox 2.0 chiar punctează bine și-n această categorie. Începem cu Ryzen 5 7600, răcit de coolerul ARCTIC. Aici avem o temperatură maximă de 75 de grade în testele sintetice și gaming, astfel procesorul a stat extrem de rece. Dar țineți cont și de TDP-ul blocat la numai 65W.

Pe un procesor mai puternic, să zicem Ryzen 7 7700X, temperatura este complet diferită. Adică stă blocată la maxim aka. 95 Celsius, însă este normal pentru procesoarele Zen 4. Aici, la fel ca la Intel 12th și 13th Gen, nu se mai ține cont de temperatură, ci de frecvența la care ajunge procesorul înainte să atingă această temperatura maximă. Ryzen 7 7700X răcit cu soluția AIO de la Corsair a urcat și a stat la 5.4GHz destul de des și de mult, deci nu vorbim despre bottleneck aici.

Configurație

R5 7600 / RTX 3070 R7 7700X / RTX 4070 Ti
Temperatură CPU 75°C

95°C

Tempratură GPU

67°C 61°C
Consum (CPU+GPU) 308W

429W

Plăcile video au fost din nou, mult mai ușor de stăpânit. RTX 3070 este ceva mai caldă cu o temperatură maximă de 67 de grade Celsius. RTX 4070 Ti se bucură de avansurile tehnologice și răcirea masivă pentru un maxim de 61 de grade. Doar că aici nici nu contează, pentru că ambele plăci au un headroom de temperatură foarte mare, ceea ce le permite să depășească chiar și frecvența Boost. Dar astea sunt discuții despre overclock și proceduri avansate pe care nu le recomand începătorilor.

Într-un final, consumul. Sursa aleasă are 750W, deci o grămadă. Configurația de bază a lui gamebox 2.0 mănâncă până în 450W atunci când punem toate cele la socoteală într-un scenariu de Full Load absolut. Configurația cu Ryzen 7700X și 4070 Ti are nevoie de 429W pentru CPU + GPU și să zicem că alături de restul de componente ar urca într-un worst case scenario pe la 550W. Să zicem… și chiar și aici, ar exista destul spațiu de manevră. Sau tradus pe Limba Română, ați vrut future-proof, ați primit future-proof. În felul ăsta avem loc de îmbunătățiri serioase pe viitor, ceea ce adaugă la valoarea PC-ului.

gamebox 2.0 - ZONA

Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face

Dar știți ce? Mie îmi place gamebox 2.0 și e genul de sistem pe care l-aș folosi pentru acasă fără nici o reținere. Este puternic, arată bine și cumva diferit de alte sisteme, moderat de silențios și oferă o plajă de upgrade-uri imensă. Cu un socket ce abia a plecat la drum, procesoare vor ieși de-acum înainte ca ciupercile după ploaie. La fel este și cu memoria DDR5 care se va maturiza în timp și peste doi-trei ani se vor găsi kit-uri superioare celor de-acum la prețuri competitive.

Ah, iar ca să scutesc inevitabilii haterași de un efort, am făcut eu calculul. Cumpărat piesă cu piesă de la același magazin, un gamebox 2.0 este cu foarte puțin mai scump. Iar asta cu sistemul asamblat și gata de treabă, setări optimizate în BIOS, iluminare RGB, teste de stabilitate făcute și transport inclus. Da, cunosc povestea: „Dacă iei la reduceri de la n magazine ieși mai ieftin. Asta e țeapă!” Iar pentru oamenii de genul, țin să subliniez încă o dată. Un sistem de genul ăstuia nu este pentru voi – doar că există și persoane care n-au timp și/sau chef de șurubăreală, bătăi de cap cu alegerea componentelor, diverse neprevăzute d-astea aleatorii care apar pe parcurs și toate chestiile mai puțin plăcute pe care le implică asamblarea unui PC.

gamebox 2.0 este disponibil pe magazinul ZONA cu un preț de plecare de 9.000 LEI. Configurația maxed-out va costa 12.000 LEI. Calculatorul se livrează în maxim șapte zile lucrătoare din momentul în care ați plasat comanda, timp în care este construit de la zero și testat pentru a ne asigura că odată ajuns la client, trebuie doar băgat în priză pentru a funcționa.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Back to top button