
Galaxy S26 Ultra pare că va restrânge aranjamentul de camere foto de la patru la trei, simplificând opțiunile de captură prin folosirea mai eficientă a unor module foto mai performante. Spațiul astfel eliberat ar putea fi realocat pentru acumulator, Samsung oferind în sfârșit mai mult de 5000mAh pe telefoanele sale din gama flagship.
Chiar dacă informațiile obținute pe surse nu arată exact despre ce cameră este vorba, suspect principal este camera de 10MP cu zoom optic 3X, despre care majoritatea fanilor susțin că este depășită tehnologic și în mare nevoie de un upgrade.
Fie că deții un exemplar Galaxy S25 Ultra, S24 Ultra sau S23 Ultra, probabil că ai apreciat aranjamentul de patru camere foto care-ți permite să comuți între niveluri preferate de zoom fără pierderi majore de calitate a imaginii. Cele trei inele cu diametru mai mare deservesc camerele periscope, wide și ultra wide, în timp ce inelele mai mici acomodează camera cu zoom optic 3x și aranjamentul de senzori esențiali pentru focalizare și calcularea precisă a expunerii imaginii. Si dacă ne gândim la ierarhia bazată pe diametrul inelelor, camera 3X chiar este una secundară.
Dacă la tranziția S23 Ultra – S24 Ultra Samsung „s-a jucat” cu rezoluția camerei periscope, schimbând modulul cu zoom 10x pentru unul 5x în ideea că valoarea mai mică este mai populară, strategia pentru Galaxy S25 Ultra a fost una bazată exclusiv pe software, Samsung păstrând complet neschimbată partea de hardware. Și nu poți să-i acuzi de nimic, camera 5X a lui S25 Ultra reușind să ofere performanțe adecvate în majoritatea situațiilor, demonstrând chiar și un mic salt de calitate obținut cu ajutorul procesării mai avansate oferite de cip-ul SD 8 Elite.
Dar ce să vezi, Samsung probabil că va tăia din nou din zoom-ul camerei Periscope, însă un cu un motiv bine întemeiat. La fel ca Xiaomi 15 Ultra, Galaxy S26 Ultra ar putea face trecerea la un senzor de 200MP pentru camera Periscope, chiar cu prețul unui nivel de zoom optic coborât în zona de 4.3x.
Camera ultrawide rămâne cu rezoluție de 50MP, respectiv 200MP pe camera principală. Astfel, Galaxy S26 Ultra va putea obține poze de 200MP cu zoom și fără zoom, deschizând noi posibilități pentru tranziții dinamice între niveluri intermediare de zoom.
Probabil că asta nu schimbă nimic în ce privește rezoluția efectivă a pozelor, păstrată tot în zona de 12MP după post-procesare asistată de AI. La fel cum S24 Ultra poate simula zoom optic 10x folosind camera 5x, la fel și S26 Ultra va putea oferi zoom 10x la „calitate optică”, combinând tehnici convenționale de pixel-binning cu image-sharpening asistat de AI.
Tot pe surse am aflat și că Samsung ar putea readuce diafragma variabilă pe camera principală, capabilitate abandonată la generația Galaxy S9 pe motiv că forțează o insulă foto mai înaltă și crește prea mult costurile de fabricație. Readusă pentru Galaxy S26 Ultra, diafragma variabilă ar permite aplicarea unor efecte de blur cu aspect natural în pozele tip-portret, totodată permițând entuziaștilor să jongleze cu efectele de imagine aproape ca și cum ar folosi un aparat foto dedicat.
Totuși, Samsung probabil că nu va cheltui mai mult decât e absolut necesar, implementând o tehnologie de zoom variabil continuu asemănătoare sistemului întâlnit la telefoanele Sony Xperia 1 V, punând în continuare accent pe tehnicile de compute-photography bazate pe anticiparea scenariilor de utilizare și livrarea unor rezultate dorite de utilizatorii obișnuiți.
Un alt element de „noutate” este readucerea conectivității Bluetooth pentru accesoriul S Pen, decizia Samsung de a reveni asupra eliminării acestei capabilități fiind ușurată de faptul că schimbarea nu s-a făcut printr-o reproiectare majoră la partea de hardware, ci mai degrabă într-o ședință vizând strategia de marketing a companiei.
Cât despre noul acumulator Galaxy S26 Ultra, deocamdată nimic nu ne spune că Samsung va face cu adevărat trecerea la tehnologie siliciu-carbon. În schimb, pare că este preferată o tehnologie numită stacked-battery, care permite asamblarea mai eficientă a acumulatorilor Li-ion de tip convențional. Doar cu această inovație, Samsung ar fi obținut deja exemplare Galaxy S26 Ultra la stadiul de prototip, funcționând cu acumulatori de 5500 mAh. Însă pentru depășirea acestui prag ar fi nevoie de tehnologia siliciu carbon, aparent păstrată pentru o serie viitoare de telefoane Galaxy.