ȘtiriTech&IT

Galaxy S24 pare că va avea chipset Exynos, cel puțin în unele variante de echipare

Venind chiar din gura CEO-ului Qualcomm, vestea cum că Samsung revine la vechea rețetă bazată pe segregarea versiunilor de echipare Galaxy pe criterii de distribuție geografică nu mai poate fi trecută la capitolul zvonuri. Deci, este aproape sigur că telefoanele Galaxy S24 nu vor putea fi achiziționate cu chipset Snapdragon în orice variantă de echipare, sau din orice țară a lumii.

Știm aproape cu certitudine că Galaxy S24 va veni în echiparea de bază exclusiv cu chipset Exynos, iar asta indiferent de regiunea în care este comercializat. Altfel spus, Samsung va respecta narativul de care fanii știau deja, anume că echiparea Snapdragon este cea cu adevărat high-end, iar dacă nu poți plăti pentru asta atunci mai bine te mulțumești cu ce ți se oferă.

Deși nu oferă prea mare consolare pentru consumatorii europeni, rămân încă zvonuri cum că Samsung va livra echiparea Qualcomm Gen3 pe toate versiunile S24, în timp ce restul lumii va primi acest „tratament” doar pentru modelul S24 Ultra.

Chiar dacă nu la fel de ușor credibilă, am putea interpreta decizia Samsung ca pe un vot de încredere în calitățile propriei soluții Exynos, despre care putem anticipa (până la proba contrarie) că oferă măcar competiție rezonabilă celui mai avansat chipset Qualcomm. Între timp, parteneriatul dintre Qualcomm și Samsung pare mai solid ca niciodată, atitudinea exprimată de conducerea ambelor companii părând să elimine orice amintire despre competiția acerbă între cei doi jucători, producători de chipseturi pentru smartphone și nu numai.

Anunțat în luna octombrie 2023, Exynos 2400 este fabricat pe nodul LPP+ de 4 nm al Samsung Foundry și are un procesor cu 10 nuclee, la fel ca soluția SD8 Gen 3. Exynos 2400 folosete un CPU în configurație 1x Cortex-X4 la 3,1 GHz, 2x CPU Cortex-A720 la 2,9 GHz, 3x Cortex-A720 la 2,6 GHz și 4x Cortex-A520 la 1,8 GHz. GPU-ul Xclipse 920 pare să fie cu 30% mai rapid decât soluția Xclipse 930 folosită cu Exynos 2200, apropiindu-se în jocuri de performanțele Snapdragon 8 Gen 2. Altfel spus, probabil că vor rămâne diferențe notabile între cele două chipseturi presupus echivalente.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button