MORE

Franta vrea sa interzica Wi-Fi-ul public si Tor

O serie de documente noi care au fost obtinute de catre publicatia Le Monde direct de la Ministerul de Interne al Frantei indica noi masuri de restrangere a comunicatiilor prin internet care urmeaza sa fie supuse la vot luna viitoare.

Aceste masuri sunt destul de drastice, si vizeaza interzicerea pe timp de criza nationala a folosirii retelelor publice sau impartite de Wi-Fi, si interzicerea permanenta a serviciului Tor.

Conform documentelor, aceste masuri sunt justificate prin opinia politiei ca cele doua metode de conectare la internet si comunicare ingreuneaza foarte mult procesul de urmarire.

In cazul in care aceasta lege va trece cu succes prin sistemul legislativ francez (propunerea anterioara care a extins situatia de urgenta si a implementat cateva restrictii asupra internetului fiind acceptata aproape cu unanimitate) in situatia ca cea de criza actuala, care va expira abia prin februarie, foarte probabil se vor inchide retelele de Wi-Fi publice. Fie ca este vorba de cele oferite de un provider de internet, fie ca este vorba de cele ale diverselor magazine sau hoteluri care mai ofera astfel de beneficii pentru clientii lor.

Cu Tor in schimb este o cu totul alta poveste. Ministerul de Interne urmareste interzicerea sa completa, desi cum exact s-ar realiza asa ceva este cam neclar. Posibil ca providerii de internet sa fie obligati sa urmareasca traficul clientilor si sa raporteze cand este folosit Tor, sau sa implementeze masuri care sa blocheze complet accesul la software, in stilul unui firewall ca cel al Chinei.

Masura oricum nu este vazuta cu ochi buni, deoarece criptarea nu prea a fost instrumentala in comiterea atrocitatii din luna noiembrie, faptasii comunicand prin SMS-uri banale.

[ArsTechnica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button