ȘtiriAutoTech&IT

Testate de un YouTuber celebru, EV-urile Fisker sunt vândute acum la preț de componente

Fisker, companie americană purtând identitatea antreprenorului cu același nume, și-a declarat falimentul solicitând lichidarea datoriilor într-un mod ce ar stârni interesul oricărui samsar de mașini.

Totul ar fi pornit de la recenzia publicată de un celebru YouTuber, Marques Brownlee, care a testat și descalificat cu lux de explicații Fisker Ocean, produsul pe care se baza viitorul unei întregi companii.

Dacă decizia este aprobată de o instanță judecătorească, Fisker va putea să debaraseze 3.321 de vehicule electrice gata de vândut, pentru a fi preluate de o companie de leasing din statul amedican New York pentru 46,25 milioane de dolari. Traducând prin matematică simplă, rezultă că fiecare EV cu dotări Premium va fi vândut cu un preț mediu de 14.000 de dolari per vehicul, unei companii care le va folosii pentru sericii de taxi.

Raportat la prețul de pornire de aproximativ 70.000 de dolari pretins clienților retail, diferența nu este doar abruptă, ci și un veritabil exercițiu de subminare a pieței EV, tradițional scumpă, chiar în timp ce producătorii EV din China încearcă să-și facă intrarea cu prețuri de nerefuzat.

Compania de leasing – despre care Wall Street Journal a raportat pentru prima dată că este o companie numită American Lease – oferă în principal vehiculele pentru servicii de ride-sharing, exploatând legislația americană care solicită ca flotele trebuie să aibă emisii zero până în 2030.

În cele din urmă, American Lease ar putea ajunge să dețină 3321 de mașini Fisker Ocean EV, epuizând din start oferta ce ar ajunge altfel la clienți retail, plătind doar 16500 dolari per mașină. Prețul mediu de 14000 dolari este atins punând la socoteală mașinile cu urme de daune, evaluate din oficiu la un preț de 2500 dolari per unitate.

Avocații implicați în procesul de faliment și dizolvare a companiei  susțin că ”nu au putut găsi surse vitale de finanțare a afacerii”, ajungând inevitabil la lichidare forțată, după reguli pre-stabilite.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button