CommunityRSS PaginaDeMedia

O poveste despre cum Facebook îi sancționează grav pe cei care îi ajută pe oameni să petreacă mai puțin timp pe platformă

Nu voi mai aduce în discuție studiile care avertizează cu privire la dependența de Facebook. În fiecare dimineață ne trezim, iar primul lucru pe care-l facem aproape garantat este să luăm telefonul și să dăm scroll prin News Feed. Poze cu cafeluța de dimineață, clipuri cu animăluțe amețite, dăm haha, share și plecăm mai departe…

News Feed-ul este primul care te întâmpimă atunci când intri pe Facebook. Ești bombardat cu postări din toate părțile, de la prietenii din listă până la paginile pe care le urmărești, sufocate de reclame. În cele din urmă vei ajunge să fii prins în acest labirint virtual și să te simți din ce în ce mai confuz și mai lipsit de productivitate.

Dar ce-ar fi dacă ar exista o soluție care să te ajute să-ți faci rapid și eficient ordine prin platformă, astfel încât să nu mai fii înrobit de amalgamul de postări și reclame care aduc profituri de miliarde de dolari în buzunarele lui Mark Zuckerberg? Mă rog, acea soluție a existat, însă Facebook s-a asigurat că aceasta este ștearsă definitiv, iar creatorul ei nu-și va mai băga nasul prin oalele algoritmului companiei. Aceasta este o scurtă poveste despre cineva care a vrut să-i ajute pe oameni să-și facă ordine în priorități și o lecție importantă pentru noi toți.

Să facem cunoștință cu Louis Barclay!

Acest tânăr domn este cel care a fost sancționat grav pentru că a îndrăznit să facă un bine internauților dependenți de Facebook. Louis Barclay a venit cu ideea de a dezvolta Unfollow Everything, o extensie de browser cu ajutorul căruia îți poți curăța foarte ușor News Feed-ul. Poți da unfollow tuturor prietenilor, grupurilor și paginilor pe care le urmărești sau, dimpotrivă, le poți păstra doar pe cele pe care le consideri cele mai importante.

Unfollow Everything nu este ecelași lucru cu Unfriend, astfel încât lista ta de prieteni va fi neatinsă. Louis a creat extensia cu scopul de a-i ajuta pe oameni să se dezlipească de News Feed, adică sursa principală de profit pentru Facebook și motivul de îngrijorare al multor specialiști. Unfollow Everything te ajută să folosești social media într-un mod mai constructiv și te scutește de efortul de a da unfollow manual imensei tale liste de prieteni și pagini apreciate.

Extensia a devenit disponibilă gratuit în iulie 2020 pe Google Chrome și mulți cunoscuți de-ai mei mi-au spus că au început să o folosească. Aceștia, fel ca mii de alte persoane, s-au declarat foarte mulțumite de micul artificiu. Louis s-a trezit peste noapte cu inbox-ul plin de comentarii și recenzii pozitive, de la oameni care îi mulțumeau pentru că i-a ajutat să-și învingă obsesia și să fie mai productivi și mai împăcați cu ei înșiși.

Extensia s-a bucurat de o popularitate imensă, într-atât încât cercetătorii de la Universitatea din Neuchâtel, Elveția, l-au contactat pe Louis pentru a folosi Unfollow Everything în cadrul unui studiu privind timpul petrecut de utilizatori pe News Feed și gradul de fericire al acestora în timpul utilizării. Experimentele au avut rezultate interesante, care au demonstrat eficiența extensiei pentru o bună parte din cei care stau pe Facebook.

Facebook se simte amenințat, iar Louis pierde definitiv accesul la contul său pe care-l avea de 15 ani

Unfollow Everything a rămas pentru o bună bucată de vreme un mod prin care ne putem face ordine în News Feed și în gânduri. Însă această mână de ajutor nu avea să ne fie alături pentru totdeauna. Acum câteva luni, Louis a primit un mesaj dur. Era un ultimatum lansat de către Facebook…

Compania i-a interzis permanent să-și mai accceseze contul pe care l-a folosit vreme de 15 ani pentru a vorbi cu prietenii și familia. De asemenea, Facebook l-a forțat să-și steargă extensia, dar i-a interzis categoric și să mai creeze vreun tool care să altereze funcționarea tuturor serviciilor Facebook.

Louis a consultat mai mulți avocați și chiar și aceștia au fost isterizați de cerințele absurde ale companiei. Dezvoltatorul se gândise inițial să dea Facebook în judecată, însă procesul ar fi avut lov într-un tribunal din UK, acolo unde locuiește Louis. Mișcarea ar fi fost deosebit de riscantă, iar Louis ar fi trebuit să le plătească celor de la Facebook o sumă uriașă în cazul în care pierdea procesul. Louis a fost nevoit să se conformeze. Atât el, cât și Universitatea din Neuchâtel au fost înfrânți.

Facebook își menține campania agresivă – Controlul asupra datelor de pe platformă este doar o iluzie

Unfollow Everything nu este singura victimă a bocancului cu bot de fier ce poartă numele de Facebook. Vara trecută, compania a ras de Internet inclusiv Friendly, un browser modificat care îi ajuta pe utilizatori să facă tranzițiile de pe o platformă social media pe alta mai rapid, să-și organizeze feed-ul prin cuvinte-cheie și să descarce sau să partajeze cu ușurință conținut .

Așa cum menționează și Louis în materialul său, Facebook adoptă o atitudine nu numai anti-competitivă, ci și anti-consumeristă. Iluzia controlului asupra datelor și a conținutului este zdrobită ce metodele prin care compania acumulează profituri astronomice. Vizualizările, reclamele și accesările acestora fac din această companie o entitate de trilioane de dolari. Vi s-a întâmplat vreodată să vizionați ceva interesant sau amuzant, ca mai apoi să fiți notificați că o reclamă se va suprapune în scurt timp? Este exasperant, și de aceea am renunțat să mai urmăresc pagini populare.

Social media și filtrarea conținutului – Un nou capitol?

Creația lui Louis Barclay a fost un adevărat ajutor pentru mulți utilizatori. Îmi pare rău că nu l-am încercat atunci când am avut ocazia. Și chiar dacă în general sunt destul de ostil când vine vorba de această fațadă a social media, aș fi ipocrit să neg faptul că petrec destul de multă vreme scrollând („hai, mă, odată, ieși din baia aia??”)

Ce-i drept, alter-ego-ul meu este cel de pescar de meme-uri. Folosesc social media pentru creatorii care mă inspiră și pentru meme-uri în egală măsură. Recent, am luat decizia de a-mi curăța profilurile. Unfollow după unfollow, până când tot ceea ce va rămâne va fi ceea ce mă interesează și ceea ce „îmi bucură” în mod constructiv creierul. Și meme-urile pentru suflet, desigur. Totuși, vă dați seama că este un cerc vicios, nu? Ups…

Ne-am obișnuit cu ideea că fără Facebook sau Instagram nu existăm. De bine, de rău, alternative mai practice există. Personal, îndrăgesc Discord și Reddit, dar asta nu înseamnă că nu putem folosi Facebook sau Instagram… Cu cap. Aici se pune problema preferințelor. Ce vă doriți să vedeți pe social media? Vi se pare că petreceți prea mult timp pe Facebook? Cum vă simțiți în tot acest timp?

Acestea sunt întrebări importante la care doar noi înșine ne putem răspunde. Am început să apreciez mentalitatea celor care n-au trebuință de astfel de platforme, dar parcă tot mă simt gol și invizibil. Să fie oare acesta un atuu important? Dezvoltatorii de platforme social media ar trebui să le ofere utilizatorilor libertatea de a-și personaliza experiența și de a-și controla datele după bunul plac. În schimb, aceștia înaintează procese și zădărnicesc eforturile cercetărorilor și celor care își doresc să facă din această lume virtuală o lume mai bună, din care poți ieși cu ușurintă, mereu, fără să ai simptome de sevraj…

Specialiștii spun că Instagram pentru copii este o idee foarte proastă

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button