Tipul ăsta îți arată într-un video că ciudățenia Facebook știe mai multe despre tine decât toți apropiații
Nu cred că mai are rost să trâmbițez despre cum 5 miliarde de oameni, inclusiv subsemnatul (ca să nu fiu ipocrit) și-au vândut sufletul zeului Facebook. După ce acei 553 de milioane de păgubiți s-au văzut cu datele împrăștiate pe tot Internetul, mai mulți au încercat să-și dea seama dacă se află printre cei afectați sau dacă vor putea preveni astfel de evenimente. Alții s-au gândit să facă un experiment și să afle câte și ce date colectează Facebook, iar rezultatele sunt de-a dreptul îngrijorătoare.
Un astfel de experiment a făcut și Zamaan Qureshi, ziua student la universitate și noaptea activitst care încearcă să expună nedreptățile la care ne supune Facebook. Acesta și-a propus, mai întâi, să afle dacă și datele lui au fost compromise în urma evenimentului respectiv. Pentru asta, Zamaan s-a folosit de site-ul Have I Been Pwned, despre care s-a mai vorbit pe aici. Într-adevăr, el făcea parte din „victimele” atacului, iar curiozitatea l-a făcut să afle ce anume reține Facebook în legătură cu activitatea sa pe Internet, atunci când nu-și petrece timpul pe platforma gigantului social media. Oh, boy, și iată ce urmează…
Have I Been Pwned – Aplicația care îți arată dacă datele tale personale au fost compromise
Facebook îți oferă iluzia controlului, prin setări integrate doar de fațadă
Studentul a verificat setarea relativ nou introdusă de platformă, care îți permite să vezi cum îți este procesată activitatea în afara Facebook-ului. Poți afla asta navigând la Settings & Privacy > Settings > Off-Facebook Activity, sub categoria “Your Facebook Information”. Zamaan și-a descărcat datele și apoi le-a accesat, descoperind o arhivă cu zeci de foldere și subfoldere, la rândul lor cu zeci de fișiere, toate memorând activitatea sa. Sigur, știm că ți se mai strecoară o reclamă bazată pe ce porumbei scoți pe gură, sau datele pentru Facebook Pay, sau activitatea pe Spotify, dar asta este doar la suprafață.
Arhiva lui Zamaan adună o mare parte din activitatea sa pe Internet, în cele mai mici detalii! De la comenzi de pizza prin intermediul unei integrări third-party și până la data la care s-a înscris la universitate! Și dacă nu mă credeți pe mine, urmăriți videoclipul postat pe contul băiatului.
So I decided to download my Facebook data after learning I was a part of the 533m breach.
Clicked on a folder called “your_off_facebook_activity” and was unsurprised to learn that Facebook is following me all over the internet. pic.twitter.com/MSkceFAqYg
— Zamaan Qureshi (@zamaan_qureshi) April 11, 2021
Ați văzut serialul Mr. Robot?
Rușinică, Facebook! Simpatizez din ce în ce mai mult cu versiunea 14.5 de iOS, care își consolidează politica de App Tracking Transparency. Cu ajutorul acesteia, utilizatorii își vor controla mult mai stric aplicațiile care necesită permisiuni speciale și accesul la alte aplicații, întrucât acestea vor fi forțate să specifice în detalii tot ceea ce urmează să colecteze. Bineînțeles, tata Zuckerberg nu a fost prea fericit atunci când a aflat de politica Apple, aduncând companiei critici severe cu privire la limitarea desfășurării cu succes a afacerilor mărunte, care, chipurile, se bazează pe tracking pentru a înțelege mai bine nevoile clienților.
Tim Cook, CEO la Apple, adoptă expresia pe care românii o știu drept interjecția ironică „haida de!”, expunându-și clar punctul de vedere. Iar logica sa este una de bun simț, ceva de care Facebook nu a auzit:
Tot ceea ce vrem să facem este să-i oferim utilizatorului posibilitatea de a alege dacă să-i fie urmărită sau nu activitatea. Și cred că este destul de greu și lipsit de sens să vii cu argumente împotriva acestui lucru. Sunt șocat de atitudinea aceasta extremă de respingere a acestui drept al consumatorului. Tim Cook, CEO Apple