SecuritateRSS PaginaDeMedia

Facebook n-are de gând să-ți zică dacă ești printre acei 553 de milioane de păgubiți, iar motivele sunt de tot râsul

Dacă ești ca mine și ești enervat la culme de hamsterul aflat în stare de ebrietate pe care Facebook are tupeul să-l numească „algoritm”, atunci poate chiar ai început să renunți la timpul petrecut excesiv pe această platformă. Ba chiar mai mult, ai considerat că este de bun simț să nu îți oferi toate datele, inclusiv preferințele la mai știu eu ce. Politica Facebook lasă mult de dorit, și nu de puține ori mi-a fost dat să mă trezesc banat peste noapte pentru nimicuri.

Poate de asta nici nu prea îmi pasă dacă datele mele au făcut parte din acele 553 de milioane de conturi sparte și împrăștiate pe Internet. Dar chiar și așa, se pare că Facebook nici măcar nu are bunul simț să îți ofere o notificare în cazul în care ai fost printre cei tâlhăriți, dovadă că abureala cu Standardele Comunității este ca un zar cu douăzeci de fețe din timpul unei campanii de Dungeons & Dragons.

Un hacker a spart securitatea Facebook și a publicat peste 533 de milioane de numere de telefon

Datele furate conțin numere de telefon, adrese de e-mail, zile de naștere, descrieri, chiar și nume complete. Acestea provin din 2019, dar hai să fim sinceri cu noi înșine: Cine stă să-și schimbe mail-ul și parola asociate contului de Facebook o dată la câteva luni sau măcar o dată pe an?

Pe Facebook este jaf ca-n codrul virtual

Iar de aici, lucrurile devin absurde. Facebook a luat la cunoștință atacul și promite rezolvarea situației, dar nu are de gând să-i avertizeze pe utilizatori care dintre aceșia au fost victimele infracțiunii. Și asta din două motive care îți blochează orice proces cognitiv: 1. Facebook „nu știe cine ar avea nevoie să fie notificat” și 2. Fraierii ăia oricum „nu mai pot face nimic după ce s-a produs răul, chiar dacă ar ști”. Pardon…?

Metoda folosită de hacker este cea a scraping-ului, o șmecherie practicată la scară largă, dar care, chipurile, încalcă politica Facebook, pe care Zuckerberg le-o bagă pe gât tuturor celor care înceacă să folosească platforma, pentru că aia e, este 2021 și dacă nu ai Facebook, lumea crede că nu exiști… Însă tocmai această ipocrizie le-a atras atenția multora. Cei de la BuzzFeed, de pildă, oferă un exemplu care atestă caracterul de nepăsare al platformei social media. Facebook nu a făcut nimic legat de controversatul Clearview AI, care se scălda în scraping „din motive de securitate plecând de la asaltul asupra Capitoliului”.

Dacă este să trecem în revistă bubele platformei, avem așa: un algoritm tembel care nu știe ce-i aia pragmatică și te lovește cu suspendarea contului când ți-e lumea mai dragă, de ți-e și frică să mai prin text, ci doar prin reaction memes, și mai avem și o politică înecată în ipocrizie și/sau nepăsare. Până la urmă, aproape 5 miliarde de oameni au Facebook, cine o fi oare atât de special încât să merite să fie notificat dacă i se fură datele? Nu ești mai important decât vecinul de peste drum, la fel cum nici eu nu sunt Papa Francisc, să cer răspicat să-mi fie protejate secretele împărtășite pe social media.

 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button