TECHPC

Semne că criza chip-urilor se apropie de final?

Când este o veste proastă de fapt una bună? Atunci când ești gamer, de exemplu. În ultimii ani, s-a creat „furtuna perfectă” care a dus la o penurie de chip-uri în toate ramurile industriei tech. Pandemia a generat scăderea capacității de producție și creșterea cererii de dispozitive mobile. Boom-ul crypto a adâncit și mai mult problema în zona de gaming, iar Nvidia și AMD nu au reușit să se miște suficient de repede să umple golul creat.

Acum urmează partea interesantă: pe fondul creșterii inflației și încetinirii creșterii economiei globale, asistăm la o scădere puternică a livrărilor de smartphone-uri în primele trei luni ale anului 2022 la nivel global, iar în Europa vorbim deja de cea mai mare contracție a vânzărilor (-12% de la un an la altul) din 2013 și până acum. Previziunile nu sunt nici ele optimiste, scăderea urmând să continue pe tot parcursul anului. Un studiu al analiștilor de la Trendforce evidențiază însă și partea bună a acestei scăderi: producția de chip-uri pentru electronice, electrocasnice și industria auto a început să fie suficientă pentru a acoperi comenzile.

O veste bună pentru gameri?

De ce e importantă informația de mai sus? Și mai ales, de ce e o veste bună pentru gameri? Pentru că, invariabil, o echilibrare între cererea și oferta de chip-uri pentru electrocasnice este urmată de echilibrarea și în domeniul procesoarelor de ultimă generație, folosite în calculatoare, laptopuri și plăci grafice. Aici, cererea este în continuare foarte mare, dar să nu uităm că piața crypto a luat-o serios în jos și minerii fac tot posibilul să scape de plăcile video. Dacă conectăm punctele, rezultă că și în ceea ce privește procesoarele grafice, cererea va scădea în următoarea perioadă, permițând fabricilor să ajungă din urmă nivelul comenzilor.

Ce înseamnă asta pentru utilizatorii de PC-uri? În primul rând, plăci video accesibile și cu stocuri suficiente, fie că vorbim de plăci noi sau de cele utilizate. Nu va trebui să mai „vânezi” ultima placă de pe stoc sau să cauți în disperare un RTX 3080 pe OLX. Vorbim, apoi, de prețuri competitive pentru produsele nou-lansate (atât pentru plăci video cât și pentru procesoare). Sigur, asta este din cauză că undeva în lume, un gamer nu își mai poate permite să cumpere modelul dorit, din cauza inflației sau a scăderii puterii de cumpărare.

Roller-coaster-ul procesoarelor

Sigur, situația poate evolua oricând în direcția opusă, și având în vedere istoria recentă, nu ne mai poate surprinde nimic. Deja suntem ca în Jumanji: războaie, secetă, China se pregătește pentru un nou val pandemic (și o bună parte din fabricile de chip-uri sunt pe teritoriul acestei țări). Dar poate din tot acest roller-coaster al cererii de chip-uri, producătorii vor învăța ceva și se va ajunge la o creștere sustenabilă a capacității de producție, în strânsă legătură cu cererea.

Calendarul lansărilor este foarte aglomerat în acest an: procesoarele din seria 13 de la intel (cu performanțe senzaționale în primele teste), seria 7000 de la AMD, dar și noile generații de plăci grafice. Poate în toate aceste cazuri, nu vom mai asista la lansări „pe hârtie” , cum a fost cazul în trecut (de exemplu cu seria 3000 de la nVidia).

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button