ȘtiriTech&IT

Performanțele Exynos 2500, confirmate cu Geekbench 6. Mai bine că nu l-au folosit?

Fără a mai pune la socoteală problemele de fabricație care ar fi obligat Samsung să abandoneze planurile pentru un Galaxy S25 în echipare Exynos, probabil că formula Snapdragon 8 Elite pentru consumatorii din SUA și Exynos 2500 pentru cei europeni era oricum sortită eșecului, diferențele de performanță între cele două fiind pur și simplu prea mari.

Judecând după rezultatele Geekbench 6 obținute cu de acum foarte controversatul Exynos 2500, sunt șanse mari ca decizia Samsung de a renunța la folosirea acestuia în echiparea Galaxy S25 să fie motivată nu doar de dificultățile în obținerea unui număr suficient de cipuri funcționale pe linia de fabricație, ci și de ratarea cu o marjă considerabilă a țintelor de performanță impuse de rivalul Snapdragon 8 Elite. Pur și simplu, chipsetul Qualcomm este prea rapid pentru a putea fi concurat de alternativa pregătită de Samsung.

Exynos 2500 Galaxy S25

Problema nu e că Exynos 2500 nu ar fi un procesor bun, ci aceea că rivalul SD 8 Elite performează mult peste așteptări, depășind până și rivalul Apple A18. Altfel spus, erau șanse mici ca Samsung să egaleze această reușită din prima încercare.

Aparent, exemplarul Exynos 2500 echipează un prototip Galaxy S25 Plus, despre care deocamdată putem doar spera că nu va vedea lansarea oficială pregătită pentru luna ianuarie 2025. Cert este că Samsung nu a confirmat nici până acum în mod explicit că nu va folosi Exynos în echiparea următoarele serii de telefoane Galaxy, însă niciodată diferența de performanță între cele două nu a fost atât de mare.

Geekbench confirmă prin datele listate în catalogul online că Exynos 2500 dispune de un procesor cu 10 nuclee (față de 8 nuclee la SD8 Elite), atingând o frecvență maximă de 3,30 GHz. Pentru referință, Snapdragon 8 Elite atinge o viteză de 4,32 GHz pe cel mai puternic nucleu al său. Pe de altă parte, Apple A18 Pro are o viteză maximă de ceas de până la 3,78 GHz. Este posibil ca discrepanțele prea mari la nivelul frecvențelor de funcționare să fi influențat decisiv rezultatele.

Altfel spus, inginerii Samsung anticipau că nu vor putea concura Qualcomm la acest capitol, încercând să compenseze prin includerea mai multor nuclee de procesare. Iar nivelul de performanță insuficient confirmă eșecul acestei strategii.

Totuși, asta nu înseamnă că nu vom vedea Exynos 2500 în echiparea unui telefon Galaxy din seria S. Cel mai probabil acesta va fi Galaxy S25 FE, prețul său ai accesibil putând justifica cu ușurință compromisul la partea de performanță. În plus, Samsung are nevoie să amortizeze măcar parțial costurile cu dezvoltarea noului Exynos.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button