ȘtiriTech&IT

Europa va avea IRIS², propria rețea de internet prin satelit, alternativă Starlink

Uniunea Europeană anunță semnarea unui acord formal pentru lansarea primei constelații europene de internet prin satelit, IRIS², alcătuită din 290 de sateliți interconectați, plasați în orbite circumterestre de medie și joasă altitudine.

Rețeaua Starlink și-a demonstrat utilitatea atât pentru consumatorii de rând, care pot avea acces la internet de mare viteză de oriunde în lume, dar și ca activ de importanță strategică, cu rol instrumental în gestionarea situațiilor de criză și chiar obținerea unor avantaje tactice în caz de război. Dar Starlink se află sub control american și al capriciosului Elon Musk, care cu un simplu telefon poate „tăia” accesul la internet în oricare regiune acoperită de constelația sa de sateliți.

Chiar dacă nu va avea amploarea rivalului Starlink, o constelație care în prezent numără aproape 7000 mii de sateliți, IRIS² va putea oferi conectivitate la internet pentru utilizatori aflați oriunde în Europa (și în lume). Dar mai important, va oferi acces securizat la internet clienților guvernamentali (inclusiv pentru uz militar), companiilor private și cetățenilor europeni care doresc o alternativă mai de încredere la rețeaua Starlink.

De asemenea, rețeaua IRIS² va aduce accesul la internet de mare viteză în zonele izolate de pe continent, totodată funcționând ca o alternativă de folosit în eventualitatea perturbării rețelelor terestre de acces la internet (ex. prin acte de sabotaj). Acordul public-privat evaluat la 10,6 miliarde de euro este așteptat să se concretizeze printr-o constelație IRIS² funcțională, disponibilă până în 2030.

IRIS²

IRIS² este un acronim pentru Infrastructură pentru Reziliență, Interconectivitate și Securitate prin Sateliți:

„Această constelație de ultimă oră va proteja infrastructurile noastre critice, va conecta zonele noastre cele mai îndepărtate și va crește autonomia strategică a Europei. Prin parteneriatul cu consorțiul SpaceRISE, demonstrăm puterea colaborării public-privat de a impulsiona inovarea și de a oferi beneficii tangibile tuturor europenilor”, a declarat Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație.

Entitatea responsabilă cu ridicarea și administrarea noii constelații de sateliți este SpaceRISE – un consorțiu condus de operatorii europeni de rețele de satelit SES, Eutelsat și Hispasat și susținut de subcontractanți europeni de comunicații prin satelit precum Airbus și Deutsche Telekom, în baza unui contract de concesiune pe 12 ani vizând dezvoltarea, implementarea și operarea constelației IRIS².

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button