TECH

Editare video serioasa direct pe telefon-Pinnacle Studio, acum disponibil pe iPhone

Pinnacle Studio este o solutie de editare preferata de un numar foarte mare de utilizatori: este simpla si intuitiva, destul de capabila si performanta si ofera unelte numeroase de lucru. Desi nu poate fi considerata ca facand parte din zona profesionala reprezentata de Avid Media Composer, Adobe Premiere sau chiar Final Cut, are multe dintre facilitatile esentiale ale acestora, oferind in plus o interfata mai simpla si mai prietenoasa. Cum barierele dintre softurile profesionale si cele pentru amatori sau entuziasti incep sa se stearga, adica aplicatiile profi se „consumerizeaza” iar cele entry se „profesionalizeaza”, probabil ca Pinnacle Studio era cel mai potrivit program de editare video pentru a fi portat pe un smartphone.

iPhone pare sa fie oricum o optiune predilecta pentru creatorii de aplicatii multimedia, fie ele pentru filmare sau „montaj”. Am prezentat si noi in detaliu o excelenta aplicatie pentru filmare, este vorba despre Filmic Pro, cu cateva saptamani in urma. Aceasta din urma profita din plin de puterea bruta pe care o detine 5s, oferind capabilitati profesionale care sa impinga la maxim puterea de calcul si resursele video ale dispozitivului. Dar daca in cazul app-urilor pentru shooting dimensiunea ecranului nu este o problema (uneori dimensiunea mica a terminalului fiind chiar un avantaj), in cazul aplicatiilor pentru editare video displayul de pe 5s este un dezavantaj serios. Personal, prefer iPhone la filmare oricarui alt smartphone, dar nu am reusit niciodata sa editez ceva pe el, nici macar minimal. Este „munca de chinez batran”. Poate ca viitoarele terminale Apple vor fi mai „prietenoase” la capitolul dimensiune a ecranului, asa cum se speculeaza de o vreme incoace.

Trecand peste asta, trebuie sa recunoastem ca Pinnacle Studio vine cu tot alaiul de facilitati: editare basic (cut, insert, trim etc), tranzitii, titling, efecte de imagine si sunet, filtre, inregistrari de voce, export avansat, capabilitati de sharing pe Facebook, Youtube sau Cloud (din pacate doar pentru un singur serviciu, Box, nu si pentru cele populare gen Dropbox, GoogleDrive sau OneDrive. N-am inteles de ce, dar poate ca este doar o situatie provizorie). Aplicatia exista pentru iPad inca din 2012 (este cu totul altceva pe un ecran mare), si aduce in principiu cam toate posibilitatile de pe tableta, fiind insa adaptata si optimizata pentru a putea fi folosita pe un display mult mai mic.

Din punct de vedere al optiunilor este categoric peste iMovie (fiind asa cum spuneam si la inceputul acestui articol undeva la jumatatea distantei intre acesta si softurile profesionale). Pentru o perioada limitata Pinnacle Studio este disponibil la 4.99$ in AppStore (fix cat iMovie), urmand ca pretul „regular” sa fie 9.99$.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button