ȘtiriTech&IT

Plăcile video AMD Radeon RX 6000 devin din ce în ce mai puternice cu fiecare update de drivere

E un driver de la AMD, normal că are probleme :(

Să deții o placă video de la AMD este o întreagă aventură. Pe de-o parte cumperi un produs care-ți oferă un raport calitate/preț mai bun decât competiția, te alături unei comunități în continuă creștere și poți să migrezi liniștit pe Linux, iar din când în când un update de drivere îți oferă un boost de performanță de 40%… și-ți bușește instalarea de Windows. Cum să nu-ți placă?

Dar mai în glumă mai în serios, cea mai nouă versiune de driver AMD Adrenalin 23.2.1 este ceva special și aduce îmbunătățiri de până la 40% atunci când vorbim despre performanța în Ray Tracing a plăcilor din seria AMD Radeon RX 6000. În changelog-ul oferit de producător sunt mențiuni referitoare la „îmbunătățiri adiționale ale performanței„, însă nu specifică nimeni despre ce fel de îmbunătățiri este vorba – ori că acestea ar avea legătură cu Ray Tracing-ul.

Conform lui Florin Mușetoiu într-o postare pe Twitter, AMD Radeon RX 6800 XT-ul lui a înregistrat un rezultat cu 38% mai mare în testul 3DMark DirectX Raytracing Feature după instalarea versiunii noi de driver. Adică de la 26.20 cadre pe secundă a urcat până la 36.20. Tot la Florin vedem și impactul din jocuri. Acesta a testat Dying Light 2 la rezoluție 1440p cu Ray Tracing și FSR 2 (Balanced) activate, iar cu driverul Adrenalin 22.5.1 a avut o medie de 59FPS. După actualizarea la 23.2.1, media de cadre pe secundă a urcat la 72, ceea ce rezultă în 22% boost în gaming.

Asta este o veste foarte bună pentru cei care dețin o placă din seria Radeon RX 6000, dar și pentru cei care abia acum fac trecerea la un astfel de GPU. Și nici că se putea un moment mai bun, pe măsură ce prețurile pentru RX 7000 sunt în continuare mari. Dar nu uitați: alba-neagra.

Cel mai nou driver AMD Adrenalin face prăpăd pe Windows

Nu aduce anu’ ce aduce AMD – alte drivere care îți corup instalarea de Windows. Măcar de-ar fi prima dată când se întâmplă asta, dar vă spun din experiență proprie că nu este cazul. Adrenalin 23.2.1 a generat o rafală de plângeri pe social media de la utilizatori care s-au trezit cu sistemul de operare bușit după update. Conform uneltei de monitorizare CapFrameX, noua versiune de driver ar putea modifica niște setări din BIOS, ceea ce duce la coruperea sistemului de operare… din ceva motiv.

Soluții sunt și nu prea; unii utilizatori care au pățit-o, au rezolvat doar cu reinstalare, în timp ce unii au scăpat cu un Display Driver Uninstaller rulat în Safe Mode. Dar asta nu schimbă cu nimic faptul că un software de la un producător cu renume precum AMD încă nu funcționează cum trebuie în 2023. Asta în condițiile în care pe partea hardware, plăcile Radeon încep să se ia la trântă cu soluții puternice de la NVIDIA, chestie care nu s-a mai întâmplat de ceva timp.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button