Despre mașini electrice – 14% este ponderea acestora în vânzările anului trecut

Sunt multe voci care susțin vânzările de mașini electrice dar sunt și mai multe voci împotriva acestei noi tehnologii. Ca orice inovație din trecut care a înlocuit o tehnologie ce funcționa cu rezultate bune, toate dezavantajele, reale sau mai puțin reale au fost puse în evidență de detractorii acestor inovații: că poluează de fapt mai mult decât mașinile cu combustie internă, că tehnologia bateriilor nu este cea mai eficientă, că nu sunt stații de încărcare, că autonomia este mică, că dacă pornești încălzirea sau AC-ul rămâi cu mașina în drum și tot așa. Orice, dar mai bine nu cumperi o electrică.
Și cu toate acestea, cumpărătorii sunt din ce în ce mai mulți. Chiar dacă prețurile sunt ceva mai mari decât în cazul mașinilor clasice, costurile ulterioare de alimentare și de întreținere fac ca diferențele să nu mai fie totuși atât de mari.
Iar aceste două motive sunt tocmai cele menționate ca importante la cumpărarea unei mașini electrice – energia electrică este mai ieftină decât benzina sau motorina și totodată faptul că este produsă din ce în ce mai mult din surse nepoluante precum energia solară sau eoliană; timpul pe care îl economisești încărcând bateria acasă noaptea sau cel pe care nu îl mai petreci la service este important iar costul acestora este la o treime raportat la prețul mentenanței unei mașini cu motor cu combustie internă.
Vânzările de mașini electrice au un avânt exponențial de la lună la lună. Vânzările anului 2022 au depășit cifra de 10 milioane de mașini electrice la nivel global, reprezentând aproximativ 14% din vânzările totale de mașini noi. Acest procent a fost de 5% în 2020 și de 9% în 2021 iar dacă acest trend se menține – deși cred că mai degrabă va accelera odată cu scăderile de preț și stimulentele plătite de state, cel mai probabil în 2025 vom ajunge la un 35-40% din totalul vânzărilor, o pondere mult peste cele mai optimiste previziuni.
Producătorii chinezi de mașini electrice câștigă cotă de piață rapid
Deși Tesla (TSLA) este evident compania cu cel mai mare număr de unități vândute în 2022, companiile chinezești vin puternic din urmă și, cel mai probabil BYD (1211.HK) va depăși la finalul anului 2023 producția Tesla. Asta pentru că anul trecut în China s-a vândut aproximativ 60% din producția globală și deja această țară și-a atins ținta de electrificare pentru 2025 – mai mult de jumătate din producția de mașini electrice la nivel global sunt înmatriculate în China.
Tesla a livrat 422.875 de mașini la nivel global la finalul primului trimestru dar BYD are o creștere neverosimilă de la începutul anului, stimulată și de încetarea carantinei stricte din China: livrările primelor patru luni sunt aproape duble față de cele ale perioadei similare de anul trecut. Creșteri sunt și pe celelalte două mari piețe, America de Nord și Europa, dar nu atât de semnificative precum cele înregistrate în China.
De altfel, paleta de mașini electrice este din ce în ce mai largă, de la mașini mici de oraș până la SUV-uri, pick-up-uri, camioane electrice și chiar motociclete electrice – și aici îmi aduc aminte de Jeremy Clarkson (și sunt mulți desigur cei care îi împărtășesc opinia) că acea mașină puternică care nu mai face zgomot puternic la accelerație nu mai e mașină…
Este momentul să cumpărăm o mașină electrică acum?
Mno, scărpinându-ne pe creștet, noi acum ce facem? Să cumpărăm o mașină electrică sau mai așteptăm să se eficientizeze bateriile/ o autonomie mai mare/ să scoată sunete la accelerație pe Kisselef? E clar că la momentul actual, o autonomie de 3-400 de kilometri la o încărcare pentru o mașină electrică de oraș este mai mult decât suficientă, mai ales dacă uităm să punem mașina o seară-două la priză așa cum facem cu telefonul.
Deci, ar fi foarte utilă, mai ales în traficul actual – consum mai mic, noxe mai puține. Prețurile au ajuns la același nivel cu cel al mașinilor pe benzină, așadar sunt toate motivele să ne electrificăm și noi. Poate doar lipsa stațiilor de încărcare pentru cei care locuiesc la bloc – și aici cred că ar fi utile niște proiecte ale primăriilor pentru instalarea acestora.
Și cu toate acestea, eu mai stau. Investițiile producătorilor de mașini electrice sunt uriașe, încă sunt pierderi mari cam pentru toți – cu excepția Tesla, iar acestea se vor transforma în profituri odată cu adopția pe scară largă a acestor modele. Iar cum cotațiile bursiere ale principalilor producători sunt destul de jos – PER-uri sub 5 pentru producătorii europeni, Price/sales subunitare, este destul de evidentă alegerea mea de a investi 30.000 de euro mai degrabă în acțiuni ce pot crește foarte frumos în următorii doi-trei ani (odată cu îmbunătățirea marjelor de profit, marje ce se învârt acum pe la 10%) decât într-o mașină electrică.