CommunityMORERSS PaginaDeMediaTECH

Afghanistan, să vezi și să nu crezi (tot): rețelele de socializare se confruntă cu un nou val de poze și clipuri contrafăcute

Evenimentele din Afghanistan sunt un factor de criză și pentru rețelele de socializare. O fotografie cu un reporter CNN aflat în fața unei plasme pe care apare un elicopter ce zboară deasupra ambasadei SUA din Kabul s-a dovedit a fi falsă. Titlul afișat este „Transfer de putere violent, dar în mare măsură pașnic”. Reuters și Politifact au verificat-o și au ajuns la concluzia că aceasta a fost alterată digital. Imaginea a „împrumutat” o captură cu Omar Jimenez din timpul unei transmisiuni pentru CNN realizată la niște proteste din Wisconsin, în 2020.

Poza modificată s-a viralizat și, cu toate că mulți utilizatori și-au dat seama că este falsă, au existat și destui oameni care au crezut că este autentică. Facebook și Instagram au marcat-o rapid ca fiind modificată, în timp ce Twitter nu a luat nicio măsură. Așa zisa captură CNN a ajuns și pe YouTube și a fost folosită ca screenshot pentru un clip care nu avea nicio legătură cu subiectul.

Cum reacționează rețelele de socializare la pozele și clipurile contrafăcute din Afghanistan?

Facebook s-a mișcat cel mai bine din acest punct de vedere și a creat o echipă dedicată, ce include cetățeni afghani, vorbitori de Dari și Pashto, care evaluează situațiile în timp real. Regulile rețelei interzic imaginile violente sau care redau suferința oamenilor și vor include avertizări în privința conținutului contrafăcut sau sângeros.

Twitter a fost arătată cu degetul pentru politica sa în privința organizațiilor violente și a primit un val de critici pentru că îi permite purătorului de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, să folosească platforma. Twitter testează un forum numit Birdwatch care le permite utlizatorilor să semnaleze tweet-urile sensibile.

YouTube nu acceptă conținutul violent sau șocant, cu toate că face mici excepții atunci când acesta este educațional, documentar, artistic sau științific.

TikTok nu are momentan o politică foarte clară în privința felului în care moderează conținutul despre Afghanistan.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button