PCTECH

Seria de build-uri DeepCool continuă cu un mini-PC cu personalitate și… mâner

Cei care ne urmăresc de ceva timp știu că am avut mai multe colaborări cu cei de la DeepCool atunci când vine vorba de construirea de PC-uri custom și că, de fiecare dată, a ieșit ceva mișto. Așadar, probabil nu vă va surprinde faptul că astăzi am pregătit pentru entuziaștii de tech care iubesc acest gen de materiale încă un build „cu personalitate” în colaborare cu DeepCool.

De data aceasta, focusul nu a mai fost pe a face o „namilă” incredibil de puternică, ci un sistem mai „low-profile”, versatil, care poate să ruleze și cele mai recente titluri de pe piață, dar în același timp să acopere și nevoile legate de muncă.

Carcasa DeepCool CH160

După cum se poate vedea din start, este vorba de un „minion” într-o carcasă DeepCool CH160 albă, care vine chiar și cu mâner, deci poți să-l cari la fel de ușor ca pe o servietă. Ideea asta a venit ca urmare a experienței noastre de la Summer Well, când a trebuit să ne cărăm cu „mastodonții” pe care v-ați jucat acolo și care, ca să fiu sincer cu voi, ne-au cam rupt spatele.

Nu exagerez atunci când zic că este o carcasă foarte mică, totuși, ca să înțelegeți mai bine despre ce vorbesc, dimensiunile ei sunt următoarele: 33 cm lungime, 20cm lățime și 28 cm înălțime. Și cum era de așteptat, nu atârnă greu pe cântar, cu o greutate de 3.3 Kg. Chiar dacă este destul de mică, carcasa DeepCool CH160 stă destul de bine pe conectică, cu 2 port-uri USB 3, 1 USB-C Gen2 și un Jack pentru căști pe front panel, fix lângă butonul de power. Ea dispune și de 3 slot-uri de expansiune, ceea ce înseamnă că ai posibilitatea de a te folosi de o placă video serioasă, asta dacă reușești să-i faci loc împreună cu restul componentelor din build.

DeepCool PC

Practic, punctul ei forte este și cea mai mare slăbiciune pe care o are, și dacă nu v-ați prins încă, vorbesc despre dimensiunile ei. Zic asta deoarece carcasa este compatibilă doar cu plăci de bază mini-ITX, which makes sense, pentru că nimic altceva nu ar avea loc aici. Dacă vrei o placă de bază cu ceva mai multe expansion slot-uri, ia-ți gândul, pentru că așa ceva nu este posibil aici.

Airflow-ul în carcasă nu este nici el prea wow, în special pentru că aproape tot spațiul este ocupat de piese, deci aerul nu prea are pe unde să treacă. Cu un ventilator pe spate, situația se îmbunătățește, dar majoritatea aerului va fi tras de jos de către placa video și va fi apoi evacuat în carcasă.

DeepCool PC

DeepCool CH160 are un footprint foarte mic, iar designul ei este unul distinct, pe care îl poți recunoaște dintr-o mie. Dacă ar fi să fac o comparație, arată ca un kit de prim ajutor ieșit direct din Cyberpunk, cu acest alb imaculat și look-ul „smooth”. Dar hei, cum cei de la DeepCool nu ne-au trimis doar carcase în trecut, aceeași regulă se aplică și aici, așa că avem atât un cooler, cât și o sursă care se potrivesc tematicii sistemului.

Coolerul DeepCool AK620 Digital

Pentru început, vorbim despre DeepCool AK620 Digital, un cooler ce îi va face fericiți pe acei membri ai comunității noastre care încă se feresc de AIO-uri și watercooling. Nu l-am ales doar pentru că este o versiune albă, absolut superbă, ci și pentru performanțele sale, care nu sunt deloc neglijabile și, de asemenea, pentru că suntem fani ai ecranului. Cum, ecran pe un cooler pe aer? Da, uite că se poate.

DeepCool PC

AK620 Digital este cam la limită când vine vorba de dimensiuni, practic, dacă era puțin mai mare, nu avea loc în PC. Așa cum ne place nouă. 🙂 Pentru context, are 16.2 cm înălțime și o greutate de peste 1 Kg. Cooler-ul este compatibil cu cam toate socket-urile recente, fie că vorbim despre AM4 și AM5 sau muntele de socket-uri Intel din ultimii ani (LGA2066/2011-v3/2011/1700/1200/1151/1150/1155).

Ventilatoare are două, de 120mm fiecare. Ce mi-a plăcut cel mai mult la acestea este cât de silențioase sunt. Pe site-ul DeepCool este menționat faptul că zgomotul nu depășește 28 dB, iar după propriile mele teste, pot să confirm acest lucru. Știu că există coolere care se laudă cu valori mai mici când vine vorba de decibeli, dar nu cu mult, și nu cred că există vreun om care să simtă diferența între 25 dB și 28 dB atunci când folosește calculatorul pentru muncă sau joacă.

DeepCool PC

Acum, hai să trecem la cea mai mișto parte a acestui cooler: ecranul. Acesta este controlat printr-un software denumit DeepCool Digital, o aplicație extrem de mică și cu funcții ce se limitează la afișarea informațiilor pe ecranul LCD. Nu are nici măcar o interfață, este vizibil doar în task bar și sincer, în era aplicațiilor exagerat de mari și de complexe, DeepCool Digital este o excepție binevenită. Benzile RGB de deasupra și de sub cooler funcționează indiferent dacă ai sau nu aplicația respectivă instalată, fiind conectate la placa de bază printr-un header aRGB, deci poți să le controlezi din software-ul plăcii de bază. Acesta este și unicul element RGB din PC, pentru că am mizat pe un aspect mai serios, fără prea multe brizbrizuri.

DeepCool PCConsider că e foarte ușor să faci ca un PC să arate bine atunci când ai RGB din plin, dar este mult mai greu când te bazezi doar pe frumusețea carcasei și a componentelor din ea, adică exact ceea ce s-a dorit aici. Nu știu ce credeți voi, dar eu zic că ne-a ieșit destul de bine.

Sursa DeepCool PX850G

Sursa primită este un PX850G, de 850W, așa cum reiese și din nume, certificată 80 Plus Gold, ATX, full modulară și ceva mai mare decât ar fi ales mulți în cazul acestui build. Da, recunosc, probabil o sursă SFX, cum este cea a colegului meu Bogdan, care are un PC personal foarte asemănător cu acesta, s-ar fi potrivit ceva mai bine, dar nu pot să nu recunosc faptul că acest model arată bine în combinație cu restul componentelor și își face treaba în mod respectabil. Interesant este și airflow-ul, pentru că sursa trage aer prin fața PC-ului și îl evacuează pe sus, deci este relativ izolat acest circuit de restul PC-ului.

Ne-am mai întâlnit cu această sursă în trecut, tot într-un build DeepCool, dar atunci era vorba despre versiunea de 1.000W. Standardul prezent aici este ATX 3.0, care eficientizează livrarea curentului și face ca aceasta să fie mai stabilă și mai sigură, având și cerințe mai stricte legate de cablurile folosite. La fel ca și atunci, sursa vine cu un conector nativ 12VHPWR, adică cel folosit pentru plăcile video din seria 4000 de la NVIDIA. Acest lucru este de apreciat, din moment ce încă există surse pe piață care nu vin nici măcar cu cablu adaptor pentru această mufă, nici nu mai zic de mufă dedicată și cablu special pentru 12VHPWR.

DeepCool PC

La o inspecție mai amânunțită a sursei, putem vedea că avem două mufe rezervate pentru firul de 24 pini al plăcii de bază, 5 mufe pentru dispozitivele PCIE și, desigur, conectorul 12VHPWR menționat anterior.  Pe partea opusă avem switch-ul de pornire și oprire dar și un buton pentru activarea modului hibrid sau silent, mod în care sursa pornește ventilatorul doar în momentele în care chiar are nevoie de el, adică în load sau la temperaturi înalte.

Aici aveți specificațiile sursei, în varianta sa de 850W:

Tip sursă ATX12V V3.0
Puterea livrată 850W
Dimensiuni 150×160×86mm
Greutate 2.57 Kg
Certificare 80 Plus Gold
Dimensiune ventilator 135x135x25mm
Tip rulment ventilator Fluid Dinamic Bearing
Topologie Active PFC + Half Bridge SRC LLC + DC to DC
Condensatori Condensatori electrolitici japonezi
Semnal Power Good 100-150ms
Hold Up Time ≥16ms
Protecții OPP/OVP/SCP/OTP/OCP/UVP
Temperatura de operare 0 – 40℃
MTBF 100,000 ore
Garanție 10 ani

Mai menționez doar că sursa are cabluri tip ribbon, plate, care sunt pentru unii builderi mumă, pentru alții ciumă, vorba aia. De exemplu, Bogdan preferă cablurile normale, pentru că sunt mai ușor de împachetat într-un cable routing. Totuși, cu ceva atenție, și cablurile plate pot fi aranjate elegant, iar acestea au ca bonus fapul că arată bine fără să aibă nevoie de cleme de cabluri, așa-numiții piepteni care țin cablurile individuale.

Așa cum deja știți, cei de la DeepCool sunt cunoscuți pentru vânzarea de componente solide la prețuri decente, și asta se aplică și aici, chiar dacă cele de mai sus sunt ceva mai scumpe decât versiunile lor de bază, din pricina acestui alb care îi dă un aer mai premium. Totuși, dacă vrei să îți cumperi oricare componentă din cele enumerate anterior, bugetul nu este unul premium. Ca să vă faceți o idee mai bună, coolerul se găsește pe la vreo 400 de lei pe majoritatea site-urilor de la noi, iar sursa este cam 800. Carcasa este destul de greu de găsit pe stoc, în special versiunea albă, dar prețul este sub 300 lei.

Restul componentelor din PC-ul construit de noi sunt următoarele:

  • Placa de bază GIGABYTE B650I AX, aleasă pentru că este un motherboard mini-ITX respectabil, cu un raport calitate-preț excelent.
  • Procesor AMD Ryzen 7 9700X, care a primit recent un review și care, în opinia mea, se potrivește perfect cu cerințele acestui PC liliputan. Inițial am vrut să mergem pe un 9600X, dar asta am avut la îndemână și oricum, eram curioși cum o să se comporte răcirea.
  • Placa video ASUS RTX 4060 Ti White OC Edition de 8GB, cea mai puternică placă video pe care am reușit să o montăm în PC, limitarea fiind dată de sursa ATX. Dacă foloseam o sursă SFX, se putea pune și o placă MULT mai mare.
  • 32GB de memorie Kingston Fury la 7200 MT/s, același kit folosit pentru testarea noilor procesoare Ryzen.
  • SSD NVMe M.2 de 1TB.

Nu cred că vă puteți da seama din spatele ecranului, dar construirea acestui sistem nu a constituit un efort considerabil, poate dora din pricina atenției necesare pentru cable management. Deși este micuță, carcasa are spațiu suficient pentru cable management și s-a putut lucra destul de ușor în ea.

DeepCool PC

Puteți să priviți acest build ca pe o „love letter” din partea lui Bogdan, colegul nostru care se ocupă de majoritatea PC-urilor de pe zona.store, către montarea de computere. A fost atent la fiecare mic detaliu, cel mai de apreciat fiind modul în care placa video s-a încadrat în spațiul alocat perfect; dacă alegea una și cu un milimetru mai groasă, nu ar fi avut loc. Cable management-ul oferă un aspect foarte clean build-ului.

DeepCool PCVă puteți imagina că aproape am auzit soundtrack-ul din Tetris în minte atunci când mă uitam la modul în care o montează și fiecare piesă ocupa un spațiu bine definit. Nu o să vă mint, nu mi-am băgat degetele-n munca lui Bogdan tocmai din această cauză, pentru că nu am vrut să-l încurc și am fost absorbit de modul în care își face treaba.

Rezultate în teste pentru sistemul DeepCool

Dar știu că tot ce am spus mai devreme vă duce cu gândul la o întrebare foarte simplă, și anume: cum se descurcă acest PC miniatură atunci când îl punem la treabă? Spoiler: foarte bine!

Pe partea de temperaturi, procesorul nu a ajuns la mai mult de 69 de grade atunci când rulam testele OCCT și Cinebench R23 în buclă, deci full load. Nici nu mai zic că TDP-ul de 88W este unul foarte bun pentru un procesor atât de puternic. Placa video, la rândul ei, nu a depășit 65 de grade atunci când era în forjă, cu un consum de 143W. Dar pentru cei curioși, vă las și un tabel cu mai multe temperaturi:

System 44°C
PCH 58°C
CPU 69°C
GPU 65°C
PCIEX16 50°C
VRM MOS 58°C
VSOC MOS 54°C

AK620 Digital este exemplul perfect al faptului că nu ai nevoie de cel mai performant AIO dacă nu ai în calculator un procesor ultraperformant ce se încinge în draci, adică cele de genul lui 14900K and so on.  Ca urmare a acestui fapt, pentru procesoare de până la 100W, vă recomand cu încredere cooler-ul celor de la DeepCool, care și-a făcut treaba, așa cum ați văzut, și pe deasupra, arată și genial, cu ecranul său frontal ce-ți permite să vezi load-ul, temperaturile și alte valori asemănătoare. 

Ca să ne întoarcem la subiectul testelor sintetice, vă las mai jos un tabel cu valorile obținute în diferitele benchmark-uri pe care am decid să le arunc în direcția lui:

Cinebench R23 Multi-Core 20385
Cinebench 24 Multi-Core 1159
V-Ray 6.0 CPU 23744
V-Ray 6.0 GPU 1778
3DMark Time Spy Extreme 6034
   Graphics 5939
   CPU 6643
3DMark Fire Strike Extreme 14879
   Graphics 15437
   Physics 37163
   Combined 6857

Având în vedere că procesorul este încă destul de recent, am vrut să văd cum se comportă această configurație în testele sintetice, mai ales ca mai am un set de teste făcute cu procesorul pus pe un sistem baban AIO. Rezultatele sunt excelente, mai ales dacă luăm în considerare că este un PC de dimensiunea a cam două RTX 4090-uri. Nu am sesizat niciun fel de limitare a performanțelor, chiar dacă am folosit cooler pe aer, iar performanțele, cel puțin în sintetice, au fost excelente pentru un sistem mid-range.

DeepCool PC

În caz că v-am plictisit cu spreadsheet-urile, voi trece acum la ceea ce majoritatea dintre voi așteptați: gaming-ul! Datorită faptului că este mic și fioros, această mașinărie este perfectă pentru LAN party-uri, deoarece poți să o cari cu ușurință după tine la un prieten, ca să aveți o noapte de CS sau vreun alt e-sport la alegere.

Că tot am menționat CS-ul, Counter-Strike 2 a fost primul joc pe care l-am testat pe acest PC, iar motivul este explicat puțin mai sus. Am ales să joc cu grafica la maxim și la rezoluția nativă a monitorului, adică QHD. Nu sunt cine știe ce gamer, mai ales în ceea ce privește shooterele, unde tind să am un kill/death ratio destul de rușinos, dar tot am putut să apreciez modul superb în care se mișca jocul.

Media de frame-uri pe sistemul DeepCool s-a învârtit în jurul a 160-165 FPS, ceea ce nu e deloc rău. Aceste numere sunt suficiente pentru a-i mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși, mai ales că există și opțiunea de a seta valorile grafice ceva mai jos pentru un frame rate mai bun.

Dacă valorile din CS vi se par mari, în Valorant a fost și mai bine, cu aproximativ 450 de cadre constante atunci când rulam jocul la 2K, cu grafica, din nou, la valori maxime. Dacă la CS sunt destul de slab, în cazul lui Valorant nici nu mai zic, dar asta e o poveste pentru altă zi. Nu-i rău deloc! Vă puteți imagina de aici cum se comportă în alte jocuri asemănătoare, cum ar fi Fortnite, Call of Duty: Warzone, FC 24 sau altele.

Valorant

După ce m-am plictisit de pierdut meciuri, am decis să-mi montez volanul și să-mi încerc norocul în Forza Horizon 5, un joc care mă relaxează nespus după ce mi-am luat o serie de headshot-uri de-a dreptul rușinoase. Spre surprinderea mea, jocul nu s-a mișcat la fel de bine pe cât m-aș fi așteptat, având în vedere acest sistem.

În primul rând, frame-urile atunci când rezoluția era setată la 2K, grafica pe Extreme, DLSS Quality și Ray-Tracing-ul pe High, au fost în medie de vreo 76. What? Ceva nu mergea bine, dar inițial nu mi-am dat seama despre ce este vorba. Am trecut la rezoluție 1080p, cu aceleași setări, și rezultatul a fost o medie de 80 de cadre.

Nu sunt valori neglijabile, dar nu ceea ce mă așteptam. Am căutat pe Reddit să văd dacă și alți utilizatori au avut aceeași problemă ca mine, și se pare că da! Problema era că jocul nu recunoaște tot VRAM-ul de care dispune placa video și, implicit, nu se folosește de el, de aici și FPS-urile mai mici decât de obicei.

Review Forza Horizon 5

M-am enervat, pentru că voiam doar să conduc o mașină și chiar nu aveam chef să fac troubleshooting în acel moment. Așadar, m-am dus la cel de-al doilea guilty pleasure al meu, mai exact, Cyberpunk 2077. Aici povestea a stat altfel: la rezoluție nativă, grafică Ultra și Ray-Tracing Low, cu DLSS Quality și frame generation, jocul a obținut cam 90 de cadre pe secundă în majoritatea timpului.

Am vrut să măresc setarea de Ray-Tracing, dar apoi am realizat că am de-a face cu doar 8GB de VRAM, ceea ce ar fi însemnat să forțez puțin nota. Totuși, am făcut un mic compromis: rezoluție 1080p și Ray-Tracing Ultra, cu restul setărilor la fel, iar jocul s-a mișcat cu o medie de 80 de cadre.

1080p QHD
Counter-Strike 2 220-240 fps 160-165 fps
Valorant 500-600 fps 400-500 fps
Forza Horizon 5 80 fps 76 fps
Cyberpunk 2077 90 fps 90 fps

Aceste rezultate ne arată încă o dată că placa video RTX 4060 Ti de 8GB este un câștig absolut pe partea de 1080p și mai mult decât decentă pe QHD. Eu sunt destul de pretențios când vine vorba de jocuri, așa că mi-ar fi plăcut un GPU ceva mai puternic, dar pur și simplu nu avea loc împreună cu sursa. Dacă aș fi avut o sursă ceva mai mică, aș fi putut adăuga un 4070 Ti Super, pentru că până și o placă video de 3 sloturi ar fi avut loc în condiții optime, dar it is what it is.

DeepCool PC

Cum era de așteptat, temperaturile s-au menținut în parametri optimi pe tot parcursul sesiunilor de joc și zgomotul nu m-a deranjat deloc, ba chiar pot să spun că am avut de-a face cu radio silence chiar și atunci când placa video și procesorul erau în full load.

Un sistem cu personalitate, compact și performant

Ne apropiem de final și simt că, totuși, nu v-am spus tot ce voiam să vă spun despre acest sistem. E și foarte greu, pentru că, în această mare de hardware, calculatoare, telefoane și console în care trăiesc, acest PC a reușit totuși să iasă în evidență.

Sunt atât de mulți factori de luat în calcul: carcasa mică, cu mâner detașabil și un look cool, albul său cu mici detalii de iluminare RGB, puterea de sub capotă. Toate acestea mă fac să-l privesc cu ochi buni, chiar dacă nu are un procesor de top sau o placă video 4090.

DeepCool PC

Mă gândesc foarte serios să păstrez acest sistem pentru mine, mai exact, pentru serile acelea de LAN party în care ne strângem la un WoW sau FIFA. Ce-i sigur e că o să se mențină bine pe partea de componente mulți ani de acum înainte, arată superb și mai este și foarte ușor de mutat dintr-un loc în altul.

Nu cred că m-ar deranja deloc să mă deplasez cu metroul sau chiar și cu autobuzul atunci când îl car după mine, spre deosebire de namila mea de acasă, care-mi rupe spatele chiar și atunci când o duc la portbagajul mașinii.

DeepCool PC

Poate că pentru puștime problema asta nu e așa de gravă, dar cu cât avansezi mai mult în vârstă și cu cât nu mai ești la fel de agil ca în trecut, lucrurile acestea încep să prindă o importanță mai mare. Aici intervin și gusturile personale, pentru că unora chiar le place să folosească mereu doar ce-i mai mare și mai puternic.

Dacă ar fi să critic ceva la acest build ar fi faptul că DeepCool nu produce încă surse SFX albe, ca să pot pune o placă video mai mare. Sigur, te poți orienta către alți producători, dar aștept momentul când o să avem la teste și o astfel de sursă DeepCool, ca să avem un build tematic perfect pentru un PC de mici dimensiuni.

Nu o mai lungesc, ce mai am de zis este că, încă o dată, băieții de la DeepCool au reușit să-și mențină reputația de producători serioși, care oferă produse de calitate, perfecte pentru sisteme de zi cu zi sau, de ce nu, mai cu personalitate, cum a fost cel prezentat astăzi aici. Și să vă dau un pont: în perioada asta, DeepCool are o promoție la câteva din produsele lor pe PCGarage, așa că poate dai o tură să vezi despre ce e vorba.

Și la final, avem și un mic giveaway până pe 1 septembrie: intră pe pagina noastră de Facebook pentru mai multe detalii.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button