PCReviewsTECH

DeepCool Mystique 360 este printre cele mai performante coolere AIO de pe piață

Știți ce n-am mai făcut noi de mult? Un build complet de PC! Și vorba aia, Bogdan și echipa numai asta fac, zi-lumină, așa că e cel puțin bizar că n-am mai avut aici o asamblare detaliată în ultimul timp. Astrele s-au aliniat însă, pentru că cei de la Deepcool ne-au propus să ne trimită pentru review cel mai nou cooler al lor AIO, pe numele lui complet Deepcool Mystique.

Păi uitați, noi am vrea să facem un build cu acest cooler, dacă tot îl punem la încercare. Grozav! au zis cei de la Deepcool, vă mai trimitem și o carcasă și o sursă, ca-n bancul ăla cu Bulă, să nu facă două drumuri. Fast forward vreo două luni, până au ajuns și toate piesele, și uite cam așa arată namila.

Hai deci să vedem împreună ce conține, cum l-am asamblat și ce părere ne-am făcut despre Deepcool Mystique și celelalte componente trimise de Deepcool. Să începem cu începutul, și anume ce am pus în acest PC. În ordinea numerelor de pe tricouri, avem:

Procesor – Intel i9 14900K
Placa de baza – Gigabyte Z790 Aorus Master X
Cooler – Deepcool Mystique 360
Memorie – Corsair Vengeance RGB 32GB 6.000MT/s
Placa video – GIGABYTE RTX 4090 în versiunea Gaming OC
Sursa – Deepcool PX1000P, 1000W, 80+ Platinum, ATX 3.0, full modulară,
Carcasa – Deepcool CH780

Un build relativ echilibrat, zicem noi, la care voi săriți prin comentarii cu „32 GB RAM? asta e pentru noobi!”. Well, în orice joc la ora actuală, 32 GB RAM sunt suficienți, dar da, unui astfel de sistem îi poți pune și mai mult de 32GB, mai ales că 14900K este un procesor excelent și pentru muncă, nu doar pentru joacă. Și când vine vorba de muncă, niciodată nu poți să ai prea multă memorie RAM.

Deepcool Mystique 360 – construcție și preț

Personajul principal în acest peisaj este coolerul, pe care chiar eram curioși să îl testăm, ținând cont că Deepcool a avut mereu sisteme de răcire de calitate la un preț mai mult decât decent. Ca niciodată, voi începe cu prețul: Deepcool Mystique 360 costă în jur de 800 lei, în funcție de retailer. Asta îl face cel mai bine poziționat cooler AIO cu display de la un producător serios. Cele care sunt sub acest preț vin de la producători precum Segotep sau alții, în care sincer nici eu, nici colegii mei nu prea avem încredere.

Acuma, poate n-o să fiți neapărat de acord cu ce zic în continuare, dar mie mi se pare că Deepcool Mystique este printre cele mai elegante coolere AIO prezente în acest moment pe piață. Nu are carnavalul de AIO pe care îl vedem la multe coolere de pe piață în acest moment, în schimb are o pompă cu design destul de sobru, cu colțuri rotunjite, cu materiale care arată bine și se potrivesc la multe configurații.

În mod surprinzător și zic eu lăudabil, pompa acestui cooler este un design propriu, și nu una produsă sub licență Asetek, cum au cele mai multe coolere AIO de pe piață în acest moment.  Pe hârtie, pare similară ca specificații cu pompele Asetek, având un motor trifazat cu o turație maximă de 3400 rpm. Producătorul se laudă cu un nivel de zgomot de maxim 21 dBa, iar din testele noastre, pompa este într-adevăr silențioasă sub 3000 rpm.

Dimensiunile pompei sunt compacte, iar ecranul IPS cu diagonala de 2,8 inch acoperă perfect toată partea superioară. Corpul pompei are și o bandă RGB discretă de jur împrejur, bandă care nu este vizibilă direct, ci doar își face simțită prezența prin lumina pe care o degajă. Ecranul, dacă tot am pomenit de el, are o rezoluție de 640×480, poate reda 16.7 milioane de culori și este ajutat de un giroscop, care orientează mereu imaginea afișată ținând cont de poziția coolerului în carcasă. Bine, acest feature pe mine m-a făcut să râd un pic, pentru că îmi pare mai mult un artificiu de marketing decât ceva cu adevărat util.Deepcool Mystique reviewDacă PC-ul tău își schimbă orientarea în spațiu în timp real, mă gândesc la două scenarii: fie e cutremurul ăla mare, fie partenerul de viață s-a săturat de faptul că stai tot timpul la PC și a decis să facă ceva în privința asta. În ambele cazuri, orientarea scrisului de pe ecranul coolerului tău este ultima ta problemă. Pentru cazurile când coolerul chiar este orientat diferit față de normal, alți producători au decis să meargă pe soluția rotirii manuale a display-ului, fie fizic fie din software, cu două apăsări pe buton.

Deci nu zic nu, este un feature care te scutește de o configurare, dar mi se pare un pic over-engineered treaba asta. În fine, să revenim la ale noastre. Deepcool Mystique vine cu trei ventilatoare non-RGB de 120mm, cu rulmenți de tip fluid dynamic bearing și o turație maximă de aproape 2200 rpm. Din ce am testat noi, ventilatoarele au un debit foarte bun, dar devin zgomotoase peste 1500 rpm. Revenim imediat și la asta.

Radiatorul are o grosime normală, de 27 mm, ca aproape toate coolerele AIO de pe piață. Excepția notabilă este Arctic, care folosește radiatoare mai groase, iar această particularitate îl face incompatibil cu unele build-uri. Nu este cazul lui Deepcool Mystique, care are dimensiuni standard. Radiatorul are integrat și un sistem care protejează coolerul de suprapresiune și elimină șansele de scurgeri.

Conectica, modul în care elementele separate sunt conectate între ele, este un punct esențial pentru un cooler AIO. Avem coolere fancy și scumpe, precum cele de la Corsair, la care ventilatoarele se conectează între ele direct, fără cabluri, iar la extrema cealaltă avem coolere AIO de la Gigabyte, care au mai multe plete decât Slash de la Guns’n’roses. Aici Deepcool e undeva la mijloc, cel puțin când vine vorba de conexiunile interne: ventilatoarele se leagă între ele prin daisy chain, adică dintr-unul în altul cu ajutorul unor cabluri corect dimensionate, nu extra lungi cum e la Gigabyte.

Deepcool Mystique review

În ceea ce privește conexiunile la restul sistemului însă, Deepcool a răspuns la întrebarea câte conexiuni îți sunt necesare cu DA. Avem o alimentare SATA, o conexiune 4pin PWM pentru ventilatoare, una cu 3 pini pentru pompă, o conexiune USB și încă un cablu A-RGB pentru luminile de la pompă. Cinci conexiuni pentru un cooler, mișto, nu? Hai să nu fiu rău, sunt totuși necesare toate aceste conexiuni dat fiind că Deepcool Mystique are și ecran.

Indiferent cum ar încerca producătorii să reinventeze apa caldă cu tot felul de conexiuni ascunse și adaptoare, realitatea e că un cooler cu ecran și RGB are nevoie de multe conexiuni la placa de bază, mai ales dacă vrei ca sistemul să fie ușor de utilizat ulterior. Mulți producători, de exemplu, nu permit controlul RGB sau al ventilatoarelor decât prin intermediul software-ului, ceea ce forțează utilizatorul să utilizeze anumite programe din ecosistemul respectiv. Asta este însă o poveste mai lungă și de care am mai discutat, cea legată cu practica producătorilor de a te bloca în ecosistemul lor.

Deepcool Mystique review

În cazul lui Deepcool Mystique, mulțimea de conexiuni face ca sistemul de răcire să poată fi controlat foarte ușor din placa de bază și doar ecranul să fie personalizat obligatoriu cu un software de la Deepcool. Software care, apropo, este aproape dezarmant de simplu de folosit. Am întâlnit și un sughiț aici, pentru că la pornire, software-ul îmi dădea o eroare de conectare la serverul de update. Din ce am înțeles de la reprezentanții companiei, motivul erorii era că se lucrează la serverul respectiv și deci serviciul este offline momentan.

Deepcool Mystique review

Asta nu explică însă de ce eroarea de conectare apărea și cu actualizările automate dezactivate – semn că software-ul încearcă să se conecteze la server vrei-nu vrei. Software-ul are însă o scuză pe care nu o au prea mulți în industrie: este foarte nou și în curs de maturizare. Și ca să încheiem drama asta, eroarea a dispărut după câteva zile.

Profit însă de această ocazie să bat obrazul producătorilor cu vechime în domeniu, care au avut la dispoziție ani întregi de dezvoltare, și care cu puține excepții, au niște programe de control de toată jena. De la Gigabyte Control Center la Kingston Fury Control, de la Lian Li L-CONNECT la Asus Armoury Crate, mai toate programele de control pentru RGB și cooling sunt complicate, pline de bug-uri și uneori chiar îngreunează funcționarea PC-ului.

Deepcool Mystique 360 – rezultate în teste și concluzii

Bun bun, și performanțele? Am comparat Deepcool Mystique cu benchmark-ul nostru în materie de răcire, Arctic Freezer III. Și, la setări default, îl cam bate! Am testat sistemul cu un 14900K, cel mai performant reșou de la Intel, iar rezultatele au fost de-a dreptul excelente. După cum probabil unii dintre voi știți, procesorul are două limite de putere, PL1 și PL2. Practic, atunci când intră în sarcină, în primele secunde procesorul merge cu limita de putere PL2 (mai mare), apoi se limitează la PL1. În cele câteva secunde cât merge la PL2, nu prea există coolere AIO care să țină procesorul sub 95 de grade, și marea majoritate chiar îi permit să ajungă la 100 grade, unde intervine protecția termică. Dupa ce puterea e limitată la PL1 (de obicei între 253-280W, în funcție de placa de bază), temperaturile scad la aproximativ 80-90 de grade, unde și rămân în full load.

Well, vestea bună e că Deepcool Mystique este printre puținele coolere pe care le-am încercat care nu lasă procesorul să ajungă în 100 grade în timpul perioadei inițiale de boost. În funcție de starea sistemului, am măsurat 95-97 de grade, o idee sub temperaturile lui Arctic Liquid Freezer III. Dar, și aici e un dar important, nivelul de zgomot în aceste condiții este clar mai mare decât la Liquid Freezer III. E suficient să ne uităm la debitul de aer de la ventilatoare pentru a înțelege o parte din motive: cele Deepcool au un debit maxim de 72.45 CFM, iar cele de la Arctic de doar 56.30 CFM.

Practic, coolerul Deepcool trece cu aproape 30% mai mult aer prin radiator, ceea ce, pe termen mediu și lung, ajută la o temperatură stabilizată mai bună, dar duce și la un nivel de zgomot mai accentuat. Totuși, e demn de menționat că ventilatoarele  au un rol foarte mic în răcirea pe termen scurt, cum este cea pe intervalul PL2 de la procesoarele Intel. Aici contează extrem de mult designul pompei și cât de rapid poate aceasta prelua șocul termic. Și se pare că Deepcool au proiectat o pompă adaptată acestui tip de workload, pentru că rezultatele sunt foarte bune.

La un nivel redus de zgomot, performanțele sunt similare cu cele ale lui Liquid Freezer III, ceea ce mă face să clasific coolerul Deepcool Mystique ca fiind un performer foarte bun. În plus, ai un display luminos care poate afișa atât informații utile, cât și GIF-uri și poze, toate astea la un preț cât se poate de decent. Dacă ești în căutarea unui cooler cu display și nu ai nici buget de 1500 lei, dar nici încredere în branduri precum Segotep și alții, Deepcool Mystique este o alegere excelentă. Mai e de lucrat un pic la software și ventilatoarele pot deveni zgomotoase dacă nu sunt setate cum trebuie, dar overall, foarte bine.

Deepcool PX1000P și Deepcool CH780 merg foarte bine împreună

Să vă zic de sursă și de carcasă. Sursa Deepcool PX1000P are certificare 80+ Platinum, dar pe lângă asta mai are și certificare Cybenetics Platinum. Vedeți voi, problema cu certificările 80+ este că standardul respectiv a fost creat hăt, în 2004, în vremuri mult mai simple. Ca urmare sunt anumiți parametri care nu au fost incluși în această certificare, lucru care a avut ca efect faptul că au existat surse proaste cu certificări bune. Ei bine, Cybenetics vine cu un set mai draconic de criterii pentru certificare, iar sursele cu acest tip de validare au mai multe șanse să fie ok.

Deepcool PX1000P este complet modulară, are cablu 12VHPWR pentru plăcile NVIDIA, condensatori japonezi și ventilator de 135mm cu tehnologie Fluid Dynamic Bearing, deci cu fiabilitate mare. În plus, ai pe spatele sursei și buton de Hybrid Mode, care odată apăsat permite funcționarea sursei cu ventilatorul oprit până la o anumită temperatură. Ca fapt divers, din informațiile noastre, sursa este produsă în fabricile Channel-Well Technologies (CWT), unul dintre cei mai vechi jucători din industrie.

Deepcool Mystique review

Evident că Deepcool PX1000P a ținut în teste acest sistem fără nicio apăsare. Procesorul a consumat un maxim de vreo 350W, placa video 450W, dacă mai punem un 50W pentru diverse (o estimare foarte generoasă, de altfel), ajungem la 850W, deci no problem pentru această sursă. Chiar dacă făceam overclock la placa video, sistemul nu ar fi ajuns să depășească 1000W în full load combinat, dar oricum, dacă vrei să faci overclock la un 4090, problema ta nu e la placa video.

Dacă ar fi ceva să îi reproșez sursei ar fi faptul că sunt un pic cam rigide cablurile și că în load mare, susținut, sursa devine audibilă, deși dacă pui la socoteală și zgomotele de la ventilatoarele sistemului, atunci când e în full load, sursa nu face decât să adauge la zgomot, nu este nici pe departe cea mai zgomotoasă.

Carcasa Deepcool CH780 este bazată pe arhitectura dual-chamber, acvariu cum se zice pe la noi, dar vine cu câteva particularități care o diferențiază de concurență. Să începem cu părțile pozitive: avem o grămadă de porturi USB – nu mai puțin de 4 USB-A și un USB-C. (atenție, toate cele 4 USB-A frontale sunt USB 3.0, deci ai nevoie fie de suficiente headere pe placa de bază, fie de un adaptor de la 3.0 la 2.0 pentru unul din cabluri).

Deepcool Mystique review

Carcasa acceptă până la trei radiatoare de 420 mm (unul în tavan, unul în podea și unul pe lateral). Din fabrică vine cu un bloc de trei ventilatoare RGB de 140 mm, și îi spun bloc pentru că ventilatoarele în sine nu sunt în vreun format standardizat, ci sunt înglobate într-o carcasă de plastic care respectă doar dimensiunile normale pentru o grupare de 3 ventilatoare de 140 standard.

Partea bună – e nevoie de un singur conector PWME și unul ARGB, partea mai puțin bună – acest modul nu are o altă utilizare. În plus, la modelul nostru, după inspecția interiorului, am strâns o idee prea tare un șurub și unul din ventilatoare a început să atingă carcasa de plastic, producând un zgomot deranjant. Sigur, o șurubelniță și o jumătate de tură mai târziu, totul revenise la normal, dar regula aia cu if it’s not broken, don’t fix it ar trebui implementată și aici.

Deepcool Mystique review

Per total, din experiența lui Bogdan, deși este spațiu foarte mult pentru componente, montajul este destul de anevoios, fiind necesară desfacerea panourilor superior și inferior pentru accesul la ventilatoare. Noi am montat coolerul în tavan și un set de ventilatoare reversed pe podea, pentru un airflow mai bun. Deepcool CH780 nu permite montarea unui ventilator de admisie sau evacuare pe spate, dar oricum în această configurație, prezența unui ventilator în acea zonă nu este la fel de importantă ca la o carcasă normală, single-chamber.

Deși carcasa nu este E-ATX (ci doar ATX+, conform producătorului), montarea unei plăci E-ATX este perfect posibilă fără limitări în ceea ce privește spațiul. Lipsește practic doar suportul pentru șuruburile E-ATX, deci placa va sta un pic în afară față de baza de montaj. Totuși, montarea unei plăci E-ATX va limita mult utilitatea sistemului inclus de suport pentru placa video.

Noi am utilizat și bracket-ul de poziționare verticală a plăcii video, dar nu sunt încântat de soliditatea ei. Partea pozitivă este că spre deosebire de alte carcase tip acvariu (HYTE, la tine mă uit), montarea unei plăci video babane de calibrul lui RTX 4090 este perfect fezabilă, pentru că geamul lateral nu împiedică deloc fluxul de aer. La HYTE și la alte carcase, geamul lateral este practic lipit de placa video.

Dar, pentru că și aici există un dar, amplasarea plăcii în poziție verticală riscă să împiedice montarea unui radiator masiv la SSD. În cazul nostru, placa Aorus Master X are un ditai radiatorul pentru SSD, radiator pe care a trebuit să îl scoatem pentru acest build. Dacă vrei o combinație de genul ăsta de componente, asigură-te deci că îți cumperi un SSD cu radiator inclus sau mută SSD-ul pe alt slot și scoate radiatorul de la placa de bază.

Deepcool Mystique review

Per total, carcasa mi s-a părut solidă, foarte spațioasă, dar cu niște particularități de design care o fac mai degrabă bună pentru un utilizator de prebuilt, pentru că montajul în ea este destul de greoi. Mai notez lipsa garniturilor de cauciuc pentru ascunderea cablurilor, dar și modularitatea în montarea ventilatoarelor (acceptă și ventilatoare de 200 mm). La un preț de puțin sub 1000 lei, carcasa Deepcool CH780 este de luat în calcul, dar trebuie să se lupte cu greii: Lian Li și NZXT.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button