PC

DDR5 va fi de două ori mai rapid ca DDR4, disponibil începând cu 2019

Costul memoriilor DDR4 a ajuns anul acesta să fie aproximativ de două ori mai mare decât cel de anul trecut, dar măcar industria continuă să facă noi progrese. Rambus, o companie care este cunoscută atât pentru dezvoltarea de tehnologii în domeniul memoriilor, cât și pentru acționarea în judecată a altor firme pentru folosirea proprietăților sale intelectuale, a anunțat că au produs deja un prototip de DIMM (dual in-line memory module) DDR5.

Luc Seraphin, vice președinte senior și manager general al companiei Rambus a afirmat:

Acesta este chiar primul prototip de cip capabil să atingă vitezele solicitate de viitorul standard DDR5. Aplicațiile cu o utilizare a datelor intensivă precum cele de analiză a datelor și machine learning vor fi promotorii în ceea ce privește adoptarea standardului DDR5, urmate îndeaproape de mediul antreprenorial.

Consiliul comun de inginerie a dispozitivelor electronice (The Joint Electronic Devices Engineering Council – JEDEC) nu a finalizat încă standardul industriei pentru memoria DDR5, dar deja lucrează la el. Este de așteptat ca DDR5 să dubleze rata de transfer a datelor de la până la 3,2 gigabiți pe secundă la 6,4 gigabiți pe secundă, rezultând într-o mărime de bandă de până la 51,2 gigaocteți pe secundă, de la 25,6 gigaocteți pe secundă.

JEDEC a mai menționat anterior că frecvența de bază pentru DDR5 va fi în jur de 4.800 MHz (DDR5-4800). Această frecvență este doar cu puțin peste cea a kiturilor DDR4-4600 anunțate de Corsair și G.Skill.

Probabil abia în 2019 vor apărea noile memorii bazate pe standardul DDR5, primele tranșe fiind cu siguranță destinate serverelor. În cele din urmă vor apărea și modulele DDR5 pentru calculatoarele de tip desktop.

Foarte probabil noul standard nu va avea un impact prea mare asupra jocurilor. Cu toate acestea, cu siguranță va ajunge să înlocuiască standardul DDR4, tot la fel cum DDR4 a înlocuit DDR3. Cea mai mare întrebare este cum vor fi însă prețurile afectate de această schimbare. Prețul mediu de vânzare pentru memoriile RAM s-a dublat în ultimele 12 luni, și continuă să crească.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button