Tech&IT

The DAO spera sa inlocuiasca corporatiile si a strans peste 150 de milioane de dolari finantare

O organizatie numita The DAO, bazata pe tehnologia Ethereum este in faza de finantare, iar pana in acest moment a acumulat o finantare de peste 150 de milioane de dolari americani.

Este vorba de o entitate ce simuleaza o organizatie de capital de risc (Venture Capital), pe un model deschis, bazat pe contractele electronice facute posibile de tehnologia Ethereum, un model de blockchain ce prezinta asemanari modelului folosit de Bitcoin.

Daca in trecut am scris despre OpenBazaar, o piata publica dar criptata Peer-to-Peer, ce faciliteaza oricui posibilitatea de a isi deschide un magazin virtual nesupus vreunei conventii, The DAO se preocupa cu ceva destul de diferit, prin reimaginarea felului cum o corporatie este structurata, ia decizii si se preocupa de interesele investitorilor.


Am decis sa acordam un pic de atentie acestei intamplari, intrucat cresterea extrem de rapida a stagiului de finantare va rezulta fie in transformari radicale ale felului cum vom utiliza proprietatile viitorului, fie in sute de milioane de dolari pierduti pe apa sambetei.

Contractele viitorului - the dao

Asadar, hai sa ne uitam cu atentie la ce propune aceasta tehnologie, si ce riscuri reale trebuiesc luate in considerare.

Principiul operativ este ca oricine ar putea achizitiona actiuni ce confera putere de vot in organizatie, numite DAO Tokens, folosind moneda ETH (ether – unitatea monetara a blockchain-ului Ethereum).

Aceste actiuni sunt disponibile pentru achizitie pana pe data de 28 Mai luna curenta, si numai pana atunci.

Dupa data de 28 mai, obtinerea de token-uri se va putea realiza doar prin tranzactionare contra token-urilor existente pe piata, si implicit, daca organizatia va avea succes, cei ce vor fi participat in achizitia initiala vor obtine profituri enorme numai din raritatea acestui capital.

The DAO nu considera insa aceste actiuni ca fiind capital propriu efectiv in organizatie.

Entitatea este structurata sub forma unei serii de contracte electronice ce acorda detinatorilor de Token-uri voturi – intr-o maniera asemanatoare detinerii de capital intr-o intreprindere traditionala – precum si un oarecare control asupra sumei de ETH investita.

Infrastructura permite votul asupra oricarei forme de cheltuiala pe care o propune organizatia, precum angajarea si plata de subcontractanti pentru a lucra la propunerile puse in dezvoltare, investitia fondului de ETH al The DAO in alte bunuri, si chiar separarea de organizatie a blocului controlat si a valorii nominale in ETH a acestuia.

„Punerea bazelor organizatiei The DAO sambata trecuta a dus la cel mai mare numar de noi conturi precum si cel mai mare numar de tranzactii Ethereum inregistrate pana in prezent,” a declarat Stephan Tual. fondator al Slock.it, actualul CTO si fostul CCO al Ethereum.

The DAO Contractors

Compania Slock.it a creat The DAO cu ambitia de a crea o entitate autonoma prezenta pe internet, puternic dependenta de necesitatea de a angaja indivizi pentru executia a variate sarcini ce nu pot fi intreprinse prin automatizare.

Compania in sine nu ar obtine beneficii evidente de pe urma existentei DAO (in afara aprecierii valorii unitatilor ETH detinute in prezent, o apreciere care este considerabila, avand in vedere ca The DAO este la ora actuala al doilea cel mai mare detinator de ETH).

Conform declaratiilor lui Tual, motivele pentru care investitorii ar putea prefera sistemul DAO in contrast cu investitii in corporatiile traditionale, ar fi:
  • Echitabilitatea – fiecare participant la DAO ar obtine beneficii proportionale cu nivelul sau de participare;
  • Recompense similare dividendelor pentru participanti – O parte din veniturile realizate de produsele finantat ar reveni catre DAO, ce ar fi apoi redistribuite catre participanti in baza unor reguli transparente, decise tot de catre dansii;
  • Siguranta – Participantii la DAO pot propune si revizui propuneri, oferindu-si votul de a alege un furnizor de servicii ce ii va reprezenta in lumea fizica. Ei pot „concedia” furnizorii de servicii si angaja alti furnizori la dorinta.
Cat despre Token-urile DAO, acestea:
  • Ar oferi drept de vot asupra problemelor cu care se confrunta organizatia;
  • Pot fi tranzactionate intre membri pe o bursa de schimb;
  • Ofera acces la o portiune din profituri;
  • Pot fi folosite pentru deschiderea sau inchiderea de Slocks (obiecte fizice din lumea reala ce pot fi controlate de catre Blockchain – orice obiect ce poate fi incuiat, precum un apartament, o masina, un seif, etc.)

The Dao Contractors 2

Conform companiei Slock.it, speranta de piata este ca oriunde exista produse ce nu sunt utilizate, exista oportunitatea de a obtine profit, folosind contractele emise de sistemul Ethereum Computer – si ca proprietatile viitorului, mobile sau imobile, vor fi folosite printr-un sistem de inchirere, pe sloganul „If you can rent it, why own it” (Daca il poti inchiria, de ce sa-l cumperi).

Pana in prezent au fost create peste 1.1 miliarde de token-uri.

Hai sa ne uitam la ce riscuri implica participarea in The DAO.

Intai de toate, actualele contracte Ethereum sunt foarte prost codate, si vulnerabile.

Numarul de erori prezent in contractele Ethereum este extrem de ridicat, cu cifre in jurul a 100 de erori per mia de linii de cod, o mare parte din aceste fiind defecte de securitate. Pentru un sistem ce spera sa inlocuiasca actualele structuri corporatiste cu un sistem automatizat, eficient si sigur, inceputul nu e bun, cel putin in comparatie cu media industriei, cuprinsa intre 25-50 de erori per mia de linii de cod.

Pe de alta parte, acest lucru depinde de felul cum este scris fiecare contract individual, si in termeni logici si din punct de vedere al sintaxei de cod folosita.

Intuim ca indiferent in ce directie o va lua The DAO, contractele electronice vor deveni din ce in ce mai populare, impreuna cu serviciile de audit ale acestora (suspectam ca multi programatori vor deveni auditori de cod in acel moment).

In al doilea rand, simpla magnitudine a interesului public si a sumei investite intr-o durata foarte scurta de timp, are suficiente caracteristici pentru a indica un bubble.

Asta cel putin atata timp cat participantii la The DAO intentioneaza sa ramana pasivi, sa faca specula sau (in cazul fundatiei Ethereum si a firmei Slock.it) sa umfle pretul ETH pentru a realiza profituri semnificative, dupa care sa se retraga.

Numarul de participanti in comunitatea criptovalutara ce sunt ingrijorati de posibilitatea ca Ethereum sa se demonstreze a fi o inselatorie este ridicat. Cu toate acestea, Ethereum nu este o tehnologie netestata – dimpotriva, intr-un raport din luna martie, un consortiu a 5 entitati impreuna cu participarea a 40 de banci, au testat modele de contracte inteligente bazate pe Ethereum, pentru a determina viabilitatea sistemului.

Printre bancile ce au efectuat teste asupra tehnologiei se numara si giganti mondiali precum JP Morgan.

Ce concluzie putem trage in legatura cu Slock.it si The DAO?

Intai de toate, nu ne asteptam ca totul sa fie lapte si miere. Speram sa vedem un viitor in care structuri decentralizate, compuse din indivizi ce isi urmeaza propriile interese, reusesc sa atinga un nivel de eficienta si productivitate ce poate facilita tranzitia de la o societate bazata pe sisteme sociale supuse unei conduceri mai mult sau putin centralizate, monolitice.

Este posibil ca The DAO sa reprezinte unul din primii pasi in aceasta directie, permitand colaborarea intre mai multi indivizi ce impartasesc interese comune, fara interventia altor structuri politice sau economice.

Este posibil si ca experimentul sa esueze, prin investirea in proiecte lipsite de rentabilitate, prin conflicte cu sistemele politice ce ar dori sa reglementeze asemenea organizatii, prin sabotaj din partea hackerilor sau prin frauda.

Orice s-ar intampla cu The DAO, suntem de parere ca un pas in plus a fost facut, catre o lume ce poate oferi solutii la sisteme tradititionale de afaceri, ce ne va permite tuturor sa valorificam cat mai mult din posesiunile noastre sau sa minimizam atasamentul fata de posesiuni, catre o lume in care interdependenta dintre noi si semenii nostrii va presupune mai putine riscuri si mai multa incredere.

Si daca aveti niste bitcoins dospite intr-un portofel electronic, poate o suma mica investita in aceste token-uri – cu recunoasterea faptului ca este perfect posibil sa nu iasa nimic – va oferi o prezenta anticipata in aceasta lume ce va veni.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button