MORE

S-a lansat OpenBazaar, prima piata libera online decentralizata bazata pe Bitcoin

OpenBazaar este o platforma asteptata de mult timp de cei ce au sperat sa vada avantajele pietelor din DarkWeb aduse in domeniul public. Pe 4 aprilie echipa de dezvoltare a lansat public programul.

Este vorba de o aplicatie pe care oricine o poate descarca si utiliza prin intermediul Internetului public. Odata descarcata, aplicatia ofera oricui posibilitatea de a isi deschide un magazin, decentralizat, ale carui tranzactii sunt criptate, distribuite in mod peer-to-peer si incheiate folosind Bitcoin.

Aceste magazine nu sunt (si nu pot fi) supuse nici unei autoritati de reglementare. Nu exista intermediari, nu exista taxe, nu exista termeni sau conditii de utilizare. Este o piata libera in adevaratul sens al cuvantului.

Softul este dezvoltat de compania OB1. Este drept ca exista niste limitari de ordin tehnologic – care pot fi mai mult sau mai putin compensate.

Versiunea de test este disponibila inca din 1 martie si a fost descarcata de mai mult de 25.000 de utilizatori din 126 de tari, printre care si subsemnatul.

Programul OpenBazaar
Cam asa arata OpenBazaar

Comunitatea de reddit dedicata platformei are peste 4500 de subscriberi si ofera tutoriale de utilizare, stiri si sfaturi tehnice.

Bineinteles, o piata cu adevarat libera si nesupusa vreunei legi le va si incalca, oferind produse si servicii ilegale. Aceasta este o inevitabilitate a avansului tehnologic, precum telecomunicatiile, criptarea si alte tehnologii ce pot fi folosite in scopuri ilegale, imorale sau distructive. Astfel, primele anunturi de vanzare de plante ilegale nu au intarziat sa apara.

Este un pas enorm inainte pentru libertate si speram ca cei ce vor adopta modelul sa construiasca reputatii favorabile si afaceri prospere. Nu avem nici un dubiu ca mai toate statele de pe mapamond vor incerca sa ingroape pe cat posibil proiectul.

Cel putin pentru inceput, poate fi un loc excelent pentru a pune la vanzare obiecte de care nu mai avem nevoie. Speram sa revenim cu un review curand.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button