Cyberpunk 2077 este cel mai mare miraj din istoria jocurilor video

Au trecut mai bine de șase luni de la momentul zero al lui Cyberpunk 2077, iar într-un interviu recent, CEO-ul CD Projekt Red s-a referit la nivelul de stabilitate al jocului ca fiind satisfăcător, povestind aceleași bălării despre cum întreaga echipă va continua să elimine bug-uri și glitch-uri care au făcut lansarea jocului unul dintre cele mai rușinoase momente din istoria jocurilor video.
Așteptările gamerilor au fost imposibil de mari
Trebuie să recunosc; am ajuns la petrecere târziu și am aflat de Cyberpunk 2077 cu numai un an sau doi înainte de lansare. Din cauza asta am putut fi și blând cu el în momentul apariției și „mi-am permis” să-l includ pe lista celor mai bune jocuri ale anului 2020. Însă au trecut câteva luni de la acel top, ceva mai mult de la lansare, iar astăzi aruncăm o privire la starea jocului video cu cel mai mare potențial din istorie.
Nu zic, un nou Grand Theft Auto sau un Half-Life 3 ar fi cele mai bune cadouri pentru orice gamer care se respectă, însă până la Cyberpunk 2077 nu am văzut în viața mea atât de mult hype pentru un joc. Și încă de la început m-am temut puțin de ce avea să iasă, mai ales că știam că CDPR, în ciuda respectului din partea fanilor, nu este un studio mare și cu experiență, iar mulți au ales să uite de problemele întâmpinate de jocurile The Witcher. Și de aici a plecat și adevărata problemă: nu este neapărat studioul de vină, ori jocul în sine, ci așteptările complet nefondate ale unor oameni sătui de jocuri mediocre și în plină pandemie de COVID-19.
Și pot înțelege, pentru că și mie mi-ar fi plăcut să îl văd în acea poziție, dar înainte de a mai arunca cu roșii stricate în munca unui studio prea mic pentru o sarcină atât de mare, am o întrebare pentru toți care au spus că Cyberpunk 2077 este o dezamăgire: Ce joc de la un developer mare a reușit să se ridice măcar aproape de așteptările pe care le-au avut oamenii de la CDPR? Când a fost ultimul „next big thing” care să dea industria peste cap?
Cyberpunk 2077 a ieșit înainte de termen
Amânări peste amânări, presiuni din partea fanilor și investitorilor și chiar amenințări cu moartea; toate astea au dus la o lansare grăbită a unui joc care nu era nici măcar pe aproape de a fi gata. Și ce să vezi? Cyberpunk 2077 a ieșit stricat, plin de bug-uri și glitch-uri care nu făceau decât să strice experiența. Iar a naibii fatalitate, ghici cine a picat drept țap ispășitor în situația asta: dezvoltatorii. Că e vină lor că PlayStation 4 nu mai are puterea pe care o avea în 2013, cu șapte ani înaintea lansării jocului, că e vina lor că urlau disperații ca din gură de șarpe și amenințau cu moartea membrii echipei din cauză că nu lucrau mai repede, în condițiile în care se făcea overtime și mai colcăia și o pandemie pe afară… și în continuare oamenii consideră că CD Projekt Red este un studio care ar putea face față unui astfel de proiect. Mai ales când acum, în 2021, The Witcher 2 încă nu e complet jucabil, The Witcher 3 a avut o grămadă de probleme, iar primul joc din serie a îmbătrânit mai rău decât Counter-Strike 1.6.
Și cu toate astea, jocul nu este rău. Lumea open-world din Night City este fascinantă și plină de viață, povestea este mai mult decât decentă și gameplay-ul nu este chiar RPG, ci are câteva elemente rudimentare, însă se potrivește cu tipul de joc. Iar dacă privești lucrurile așa, Cyberpunk 2077 nu doar că e bun, ci s-a ridicat peste așteptările pe care le-ai putea avea de la un studio mic care experimentează pentru prima dată cu un joc first-person, cu un mediu urban aglomerat și o verticalitate mare.
Un joc în continuă dezvoltare
Deși Ghost of Tsushima a avut tot ce îi trebuie ca să fie pretendentul principal la titlu de Jocul Anului 2020, favoritul meu de anul trecut rămâne Cyberpunk 2077, cu tot cu problemele sale și toate controversele din jurul lansării slabe. Iar de aici înainte, lucrurile se vor îmbunătăți pe măsură ce CDPR continuă să lucreze la joc. Urmează să vedem și versiunea enhanced pentru PlayStation 5 și Xbox Series X, mai avem la orizont și DLC-ul single-player care va debloca zonele interzise de pe hartă și cine știe ce alte surprize ne mai pregătesc polonezii.
Cred că și ei s-au săturat la fel ca și noi de aceleași texte de marketing parcă trase la imprimantă: facem, dregem, lucrurile vor fi mai bune și liniștea de acum, când hype-ul s-a calmat, este prilejul perfect de a lucra fără presiunea oribilă pre-lansare.