TECH

Curtea Supremă refuză să anuleze marca înregistrată Google

Lunea aceasta Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat să revizuiască o petiție conform căreia termenul „google” ar fi devenit prea generic, drept urmare nu ar mai trebui să fie protejat de legea mărcii înregistrate.

Fără să comenteze, judecătorii au rezolvat această cerere conform căreia Google și-ar fi putut pierde marca. Un proces ar fi susținut că cuvântul „google” a devenit sinonim cu sintagma „căutare pe Internet”, deci nu ar mai putea să fie înregistrat. Pentru moment Google își va păstra marca – spre deosebire de producătorii altor lucruri precum teleprompter, thermos, hoover, sau aspirină. Acestea au fost cândva mărci înregistrate, dar și-au pierdut statutul după ce s-a decis că termenul este prea generic.

Într-o petiție pe care înalta curte a refuzat să o asculte, li s-a spus judecătorilor că „Nu există niciun alt cuvânt decât google care exprimă acțiunea de căutare pe Internet prin intermediul oricărui motor de căutare„.

Procesul a fost intentat de Chris Gillespie, un bărbat care a înregistrat 763 de domenii care includeau cuvântul „google”. Ca răspuns, Google a reclamat încălcarea drepturilor mărcii înregistrate, iar lui Gillespie i s-a retras dreptul de a folosi domeniile. Ulterior Gillespie a acționat în judecată, încercând să anuleze marca înregistrată.

O instanță federală de apel a decis anul trecut că, chiar dacă cuvântul „google” a devenit cunoscut cu sensul de a căuta pe Internet, marca Google încă ar fi validă, deoarece Google nu este doar un motor de căutare.

Chiar dacă presupunem că publicul folosește verbul „google” într-un sens generic și nediscriminator, acest lucru nu ne spune nimic despre modul în care publicul înțelege în primul rând cuvântul însuși, indiferent de funcția sa gramaticală, în ceea ce privește motoarele de căutare pe Internet.

Instanța a afirmat că pierderea mărcii se poate întâmpla doar atunci când termenul a de venit un „descriptor exclusiv”, care împiedică concurența să lanseze produse similare fără să folosească același nume.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button