TECH

Curții Supreme a Statelor Unite i s-a cerut să anuleze marca înregistrată Google

Cuvinte precum teleprompter, termos, hoover sau aspirină au fost cândva înregistrate ca mărci. Ulterior și-au pierdut statutul, pentru că au devenit extraordinar de comune. Este termenul „google” suficient de generic cât să poată primi același tratament? Asta va trebui să decidă Curtea Supremă a Statelor Unite.

Curtea Supremă trebuie să judece un proces care pretinde că termenul Google nu ar mai trebui să fie înregistrat, deoarece a devenit sinonim cu expresia „caută pe Internet”. Petiția către Curtea Supremă reclamă:

Nu există niciun alt singur cuvânt în afară de google care exprimă acțiunea căutării pe Internet, folosind orice motor de căutare.

Este cel mai important caz adus în fața Curții Supreme pe această temă, de când aceasta a decis că mărcile ofensatoare pot fi înregistrate. Disputa pentru marca înregistrată Google a început în 2012, când un individ pe numele său Chris Gillespie a înregistrat 763 domenii în care a combinat termenul „google” cu alte cuvinte și expresii, inclusiv „googledonaldtrump.com”. Google a depus o plângere în temeiul încălcării mărcii înregistrate. În urma procesului Google a câștigat, iar curtea a decis ca toate domeniile în cauză să fie interzise.

Ulterior Gillespie a intentat proces pentru anularea mărcii. Al 9lea circuit de apel al Statelor Unite a decis anul trecut că Google își va păstra în continuare marca, chiar dacă aceasta a ajuns să fie foarte des folosită cu sens de „caută pe Internet”. Unul dintre motive îl constituie faptul că Google nu este doar un motor de căutare. Curtea de apeluri din San Francisco a declarat atunci:

Chiar presupunând că publicul larg folosește verbul „google” intr-un sens generic și nediscriminat, asta nu ne spune nimic despre cum publicul larg percepe în primul rând acest cuvânt, indiferent de funcția sa gramaticală, cu privire la motoarele de căutare pe Internet.

Curtea de apeluri a mai afirmat că pierderea mărcii are loc atunci când numele a devenit un „termen descriptiv exclusiv”, care împiedică concurența să promoveze produse similare, decât dacă folosesc exact acel termen. Toate aceste lucruri sunt importante deoarece Asociația Baroului American spune că marca înregistrată îți dă dreptul, printre altele, de a da în judecată pentru încălcarea mărcii, și interzice înregistrarea unei alte mărci similare.

Gillespie a înaintat petiția către Curtea Supremă abia acum câteva zile. Vor mai trece câteva luni până când aceasta va decide dacă va contesta sau nu procesul anterior.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button