MOREReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

Cum să îți alegi un laptop pentru editare video și grafică? (Partea 2)

Forța brută e bună, dar avem nevoie (și) de ecrane de calitate!

În prima parte a acestui articol/studiu am analizat driverele Studio, ce aduc ele în plus față de Game Ready Driver și care este impactul de performanță. Astăzi vom analiza soluții hardware, și, pentru a putea răspunde complet la întrebarea ”Cum să îți alegi un laptop pentru editare video” vom arunca un ochi pe laptop-urile din programul NVIDIA Studio.

După cum am concluzionat în primul articol, poate cel mai important aspect a fost introducerea suportului 10 biți pentru plăcile GeForce/Titan. În rest, performanțele au fost/sunt similare unui driver obișnuit Game Ready Driver, însă aceste drivere NVIDIA Studio apar mult mai rar, fiind trecute prin teste amănunțite pentru a garanta în primul rând stabilitate creatorilor de conținut.

NVIDIA Studio
NVIDIA Studio

Un laptop-ul NVIDIA Studio = laptop pentru editare video, modelare, randare

Când am început să ne facem temele, aici în redacție, în micile discuții de brainstorming, am căutat cele mai potrivite laptop-uri ce ne-ar putea ajuta în munca noastră de teren, de exemplu la MWC 2020.

Însă aveam și un criteriu financiar important: să încercăm să ținem și bugetul sub control, pe cât posibil, adică să nu depășim acel prag psihologic de 10.000 Lei. Pentru că odată bugetul scăpat de sub control, ne duceam în stratosferă, în zona în care observam că Apple MacBook PRO 16 nu este nici pe departe cel mai scump laptop pentru creatori :).

Și astfel am reușit să găsim acel ROG Strix Scar III reușit, și al cărui hardware, a se citit placa video, ne-a arătat cine este rege – RTX 2070 – GPU ce poate randa și de până la 10 ori mai repede decât un procesor, fie el și un Intel Core i7-9750H, dacă avem un API super performant, precum OptiX.

Însă ROG Strix Scar III are 2 mari hibe, după cum concluzionam: greutatea și ecranul mediocru.

Și atunci am încercat să găsim o altă soluție care să elimine aceste două mari neajunsuri și am găsit un MSI Prestige 15, cu un ecran care ne-a lăsat efectiv cu gura căscată, fiind cel mai impresionant ecran non-OLED cu care ne-am întâlnit până acuma.

Însă micuțul Prestige 15 are și el o ”hibă” – călcâiul lui Ahile în cazul său fiind placa video – GTX 1650 Max-Q, și care, deși mult mai rapidă decât procesoarele de laptop obișnuite, și extrem de eficientă când vine vorba de performanță/Watt, este totuși departe de surorile mai mari GTX 2060 / GTX 2070, în speță când vine vorba de performanțe în aplicații precum Davinci Resolve Studio, unealta noastră de zi de zi în redacție.

Și norocul nostru este că exact sătămâna asta am reușit să punem mâna pe un laptop ce este listat pe site-ul NVIDIA, pe pagina Studio Laptops: ASUS ProArt StudioBook H500GV.

Din start vă spun că acest laptop este aproape ideal din toate punctele de vedere, însă nu și al bugetului, pe care îl ucide, fiind cam cu 40% peste bugetul nostru inițial, când va veni în România, va fi cu siguranță în plaja 12000-14000 Lei, cu mult peste laptop-urile pe care le-am găsit noi, sub 10000 Lei, inițial.

Deși mult peste prețul căutat de noi, dar prin prisma celorlalte argumente: un ecran incredibil (vom detalia imediat, în rândurile de mai jos), o placă video RTX 2060 (cam cu 20% mai slabă decât RTX 2070, ceea ce-l transformă într-un sweet spot al performanței/preț), greutate de doar 2 kg (grație șasiului de magneziu), baterie bună, conectică bună (însă fără port TB3…) am zis să-l includem în acest articol, deoarece este o soluție demnă de luat în considerare de micile studiouri, creatorii de conținut.

ASUS ProArt StudioBook H500GV

Înainte de a trece la analiza ecranului ”noului venit”, aș dori să fac o paranteză: laptop-ul vine default cu 48GB RAM! Și dacă vi se pare overkill, o prostioară, le dau cuvântul colegilor de la editare care vor confirma: programele de editare se vor simți foarte bine, confortabil, în largul lor, îndeosebi dacă aveți mai multe aplicații consumatoare de resurse cu care lucrați în paralel.

Cum să îți alegi un laptop pentru editare video: Part II:

Creatorii de conținut caută ecrane de calitate, mai ales în deplasări

Am văzut Delta E < 2 la MSI, Prestige 15, a venit momentul surpriză să citesc despre ecranul modelului StudioBook 15 că are o un panou foarte bine calibrat, cu culori precise, deviația Delta E < 1,5! Wow.

Am scos armamentul din dotare, adică SpiderX-ul nostru și am trecut la un mic versus, între reprezentanții ASUS și MSI, pentru a vedea care are ecranul cel mai bun.

Nu, niciunul din ecrane nu e 10 bit nativ și sincer, nici nu cred că momentan există astfel de ecrane pe laptop-uri, dar un 8bit cu astfel de culori acoperă peste 90% din nișa creatorilor. Doar în zona de printing high-end și studio-urile de creație video de nivel cinema o să fie minimum requirement un panou 10 biți.

Dar pentru restul creatorilor, un ecran cu astfel de culori și o acuratețe atât de ridicată, ne va face ca rodul muncii noastre să fie conform cu așteptările noastre dar și mai important, ale clienților noștri.

Deci iată-ne, în paragrafele de mai jos avem un mic versus, între ASUS ProArt StudioBook 15 și MSI Prestige 15.

Ca și cele două imagini mai jos, și rezultatele lor sunt ordonate similar – ASUS în stânga, MSI în dreapta.

Iată gamut-ul celor două panouri, în stânga modelul de la ASUS, StudioBook 15 (100% Adobe RGB, 90% DCI-P3), în dreapta MSI Prestige 15 (98% AdobeRGB, 87% DCI-P3). Ambele modele, superbe la culori, ideale pentru foto-video high end.

Și la acuratețea culorilor avem valori incredibile, DeltaE mediu măsurat pe un eșantion de 24 de culori este 0,5 respectiv 0,6.

La fel de strânse sunt rezultatele și la capitolul Contrast: am măsurat valori foarte bune, 1280:1 la ASUS respectiv 1170:1 la MSI.

Trebuie menționat că MSI are luminozitate mult mai mare, de 458cd/m2 dar care generează un negru mai puțin pur, însă dacă vom scădea luminozitatea cu o treaptă, la 370cd/m2, adică aprox 75-80% din maxim, cam cât are modelul ASUS, acolo obține o profunzime a negrului (black luminance, să fim corecți) aproape similar cu cel avut de ASUS 0,28cd/m2 vs 0.32cd/m2).

Aceste două laptop-uri, ca și multe alte modele pe care le puteți găsi pe pagina NVIDIA dedicată NVIDIA Studio RTX  – ConceptD-urile taiwanezilor de la ACER, impresionantele modele Creator de la MSI (așteptăm cu nerăbdare modelul Creator 17 cu mini-LED, primul ecran din lume cu un astfel de panou ce știe HDR1000), seria ProArt și ZenBook PRO Duo a celor de la ASUS, și multe altele (exceptând modele de gaming cu ecrane obișnuite), acestea oferă ecrane impecabile, desktop grade.

GTX 1650 Max-Q vs RTX 2060 vs RTX 2070 vs i7-9750H și i7-10710U

Vă las cu o serie de teste la final, care vă vor ajuta să vă faceți o idee cât mai bună despre ce poate face un GPU într-un program de editare sau unul de creație 3D, față de bătrânul procesor.

Din aceste teste observăm:

  1. API-uri precum OptiX reprezintă viitorul: să randezi o scenă de la 314 respectiv 289 secunde în 32 de secunde, adică de 9-10 ori mai rapid decât pe un Intel i7, înseamnă un salt major de performanță.
  2. RTX 2060 rămâne cu 20% în spatele lui RTX 2070.
  3. Micuțul GTX 1650 Max-Q (35W TDP, foarte eficient) este cam departe de pluton, totuși, important de observat din grafice, stă cu fruntea sus, terminând randările în Blender mult mai repede decât procesoarele menționate (80% mai bine, să fim mai exacți).Dacă v-a plăcut Lost in Space (mă refer la modelarea, animația 3D computerizată, randarea roboților/extratereștrilor și anumitor scene impresionante din serialul Netflix) vă voi ruga să aruncați o privire la graficele de mai jos (scenele amintite poartă semnătura aplicației Maya).

Dar să ne întoarcem la editarea video, căci nu-i așa, asta căutam: unealta potrivită pentru materialele pe care le vom produce în timpul deplasărilor noastre.

Aici se simte puterea mare a plăcilor RTX dar și cantitatea mare de memorie, de 48GB, la modelul StudioBook care aproape că ajunge din urmă fratele său mai mare GTX 2070 în Davinci Resolve și chiar mai bine, termină pe primul loc în After Effects!.

Concluzie

NVIDIA a ridicat stacheta, oricâți hateri ar spune altceva. Programul NVIDIA Studio din toate punctele de vedere este o reușită: al driverelor, al ajutorului adus editorilor foto-video, artiștilor, designerilor, creatorilor de conținut, și este o mișcare strategică, importantă și foarte bine-venită.

Pentru că NVIDIA nu este doar o bucată de hardware. Este un ecosistem și de ani buni primim pe lângă o bucată de siliciu și unelte ce ne fac munca mai ușoară, mai plăcută – API-uri, engine-uri, programe testate și pe care developerii le primesc mereu cu brațele deschise.

Sau, ca și în cazul de față, NVIDIA a ridicat stacheta laptop-urilor – precum Intel a făcut-o când a lansat programul Ultrabook.

Astăzi, avem laptop-uri mai rapide, mai stabile și cu ecrane de calitate desktop grade. Un lucru este clar, ne-am găsit și laptop-ul companion pt Barcelona! 🙂

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button