TECHRSS PaginaDeMedia

Cum să îți alegi un laptop pentru editare video si grafica! (Partea 1)

Alegerea driver-ului video potrivit: NVIDIA Game Ready Driver vs Studio Driver

În fiecare an, în cadrul GPU Technology Conference (GTC), NVIDIA le prezintă miilor de participanți, dezvoltatori, inovatori și entuziști, cele mai noi tehnologii. La ultimul GTC, evident, noi, – end-userii – ne doream să vedem noile plăci video pe 7nm, dar n-a fost să fie.

În schimb, ne-am bucurat ca niște copii mici văzând RTX pe bătrânul și legendarul Quake II, și despre care v-am relatat pe amplu aici și aici.

Printre cele multe noutăți și direcții de dezvoltare, a mai fost anunțat ceva foarte important pentru industrie, dar mai puțin senzațional și mai puțin tratat de presă: lansarea programului ”Creator Ready Driver” și care foarte repede a și suferit o schimbare de denumire în ”Studio Driver”.

Ce înseamnă pe scurt, acest program Studio Driver?

Pe lângă driverele ”obișnuite” GRD – NVIDIA Game Ready Driver, începând cu data de 20 martie 2019 pe site-ul NVIDIA, la secțiunea de drivere și-au făcut apariția noile driverele SD – Studio Driver, și la început, ca și mine, probabil, vă întrebați care e treaba cu aceste noi drivere și dacă sunt potrivite și vouă, sau nu.

Driverele Studio Driver sunt destinate creatorilor. Dar nu numai.

Voi încerca să răspund cât de simplu la întrebarea din titlu: dacă lucrați în editare video (Blackmagic Design DaVinci Resolve 16, Adobe Premiere PRO CC, Adobe After Effects), editare foto (Photoshop Lightroom CC), sau sunteți un artist pasionat de crearea unor caractere virtuale în Autodesk Maya 2019, Autodesk 3ds Max 2020 sau Cinema 4D, etc, trebuie să știți că driverele Studio Driver sunt obligatorii pentru voi. Pentru că, în primul și primul rând, fiecare versiune de driver SD trece printr-o verificare și testare minuțioasă de către NVIDIA, înainte de fi lansată.

Studio Driver = testare minuțioasă înainte de lansare

Evident, nu spun că driverele Game Ready sunt pur și simplu aruncate pe piață fără a fi testate, nici vorbă – doar amintiți-vă că la fiecare apariție de joc AAA apar și noi drivere, tocmai pentru ca producătorii (NVIDIA în cazul de față) să se asigure că jocul va rula fără bug-uri (majore), sau cel puțin, să nu fie de vină driverele pentru diverse incompatibilități.

Însă driverele Studio Driver sunt testate amănunțit, pentru a garanta dezvoltatorilor de conținut o stabilitate cât mai aproape de ideal, pentru că timpul este crucial în această industrie.

Și acest lucru se vede cel mai bine în ciclul de apariție al driverelor: doar de la sfârșitul verii și până acuma, în mai puțin de 5 luni, au apărut nu mai puțin de 10 drivere Game Ready Driver, adică aproape 2/lună în medie! Prin comparație, din martie până în prezent, doar 7 drivere Studio Driver au văzut lumina zilei!

Dacă îmi permiteți, voi compara driverele Studio Driver cu berea artizanală, care are nevoie de mult mai multă vreme să se matureze, de la zile, la săptămâni (sau luni în cazul exemplarelor de colecție). Spre deosebire de cea industrială, unde primează cantitatea.

Dar să nu uităm un aspect foarte important: aceste drivere Strudio Drivers își au originea în driverele Game Ready, ceea ce înseamnă că și jocurile vor merge foarte bine (drept dovadă am rulat și noi câteva titluri și rezultatele sunt similare), însă cu mențiunea că din lipsa de actualizare frecventă, jocurile noi cu siguranță nu vor avea același comportament.

A 3-a generație Studio Driver: (adevărata) Libertate pentru creatori!

Spre deosebire de reclama cu ”Libertatea” de la noi care îmi creează anumite stări pe care nu le voi detalia în acest articol, NVIDIA a anunțat la SIGGRAPH, la final de Iulie 2019, o adevărată bombă: cea de-a treia versiune de drivere Studio Driver va permite tuturor plăcilor Titan și GeForce, în premieră, să poată lucra nativ 10 biți / culoare în aplicațiile ce permit acest lucru (Adobe Photoshop, Adobe Premiere Pro, Autodesk RV, și multe altele). Asta da, Libertate!

Nu mai e necesară prezența obligatorie a unei plăci Quadro. Nu neg, un monitor true 10 biți nu e întocmai ieftin, însă iată, NVIDIA a permis folosirea unei plăci ”obișnuite” GeForce de câteva ori mai ieftină decât un Quadro.

Pentru o firmă (studio) de creație de dimensiuni mai mici, unde trebuie achiziționate mai multe sisteme, se va simți cu siguranță acest bonus.

Ce ne-am dorit: un laptop cât mai potrivit pentru MWC, pentru munca pe teren

Acest articol s-a născut de fapt și de drept dintr-un scenariu Real Life al echipei ZonaIT: peste câteva săptămâni vom pleca la Mobile World Congress, și pe măsură ce lucram la pregătirile și planurile logistice, ne-am lovit de o chestiune cât se poate de reală, deși banală poate la prima vedere: ce laptop ducem cu noi, dar care să fie bun și la editări video, pentru că nu-i așa, nu putem aștepta până la întoarcerea în țară pentru a îmbogăți canalul nostru de Youtube cu cele mai noi și interesante vești de la Barcelona.

Credeți-ne, o diferență de 1,5kg în plus sau în minus într-un rucsac pe care îl cari toată ziua în spate într-un târg imens nu e chiar de ignorat, mai ales că în acel rucsac mai trebuie să-și facă loc și alte echipamente video. Nu am dat o tonă de bani pe un trepied din fibră de carbon așa degeaba, ca să cărăm în schimb, o cărămidă de laptop, cu ditamai sursa de alimentare, inutil, în spate.

Marea răfuială: Game Ready Driver vs Studio Driver și recomandări de laptop-uri

Și pentru că am văzut sute de topicuri pe toate colțurile Internetului, cu întrebări de genul ”eu ce driver să-mi instalez” etc, am zis că ar fi momentul oportun să alegem câteva laptop-uri (dintre care și noi îl vom alege pe cel care ne va fi companion la Barcelona) și să vedem ce și cum se comportă aceste drivere.

Instalarea driver-ului se poate face ușor și din GeForce Experince: în orice moment vă arată ce driver aveți (Studio în imaginea de mai sus) și dacă vreți ”să vă schimbați tabăra”, vă recomandă și cel mai nou driver GRD.

Deci să presupunem să faceți parte din segmentul de creatori – altfel nu ați fi aici, citind aceste rânduri 😊.

Creatorii de conținut au nevoie de câteva elemente foarte importante când vine vorba de mașina de lucru, în cazul de față, de la un laptop – deoarece mobilitatea este un element foarte important în viața de zi cu zi în secolul vitezei:

  1. Calitatea ecranului, deoarece în deplasare nu mai ai acel monitor superb cu 10 biți pe care te-ai obișnuit să lucrezi, sau cel puțin unul cu panou 8bit real, dar cu SRGB 100% și AdobeRGB sau DCI-P3 cât mai apropiat de 100%.
  2. Placă video dedicată, capabilă să preia sarcinile de la procesor, s-a dovedit de ani de zile că folosind accelerare hardware precum CUDA, proiectele capătă viteză
  3. Procesor: pentru că aplicațiile încă au nevoie și de procesor, pe lângă procesele complexe, precum randarea în sine (de exemplu, fereastra de Playback din Davinci Resolve Studio, în timp ce randezi)
  4. Cât ma mult RAM, cel puțin 16GB, dar ideal 32GB.
  5. SSD
  6. Laptop stabil, care să nu se supra-incingă, și să crape proiectul din diverse cauze – drivere, temperaturi.

Să urmărim un pic clasamentul plăcilor în graficul de mai jos (clasament realizat de noi)

Este clar că pentru aplicații dedicate editorilor, GPU-ul, placa video nu mai poate fi pus pe planul secundar. Dacă mă întrebați pe mine, nici gamerii nu ar trebui să pună GPU-ul pe locul doi, dovedindu-se clar ca lumina zilei că un 1660 Ti cu un 9300K bate orice i7 cu o placă video mai slabă, precum 1650 sau 1060.

Câștigătorul recomandării noastre pentru editări video/randări serioase: RTX 2070 Laptop

Graficul de mai sus este o sinteză a performanței plăcilor video în jocuri, însă acest clasament se păstrează sau chiar se adâncește pe alocuri în randări de folosesc placa video și API-uri din ce în ce mai performante.

Când vine vorba de creatorii de conținut, cu atât mai importantă este placa video, deoarece din ce în ce mai multe aplicații ”rup” totul în cale, în randări sau în editări video.

Mai jos, rezultate năucitoare în Blender:

Am să pun și vizual aceste rezultate, pentru că diferențele sunt șocante și se vede cel mai bine grafic acest lucru. Iată:

Se trag două concluzii din aceste teste: oricât de performant ar fi procesorul i7-9750H, este pur și simplu ”devorat” de placa video NVIDIA RTX 2070 Laptop, fiind în medie între 3,5-4 ori mai slabă când se folosește API-ul CUDA și de 8-9 ori mai slab decât placa video dacă se folosește mai noul API dedicat plăcilor video RTX, OptiX.

Diferența de performanță dintre driverele SD și GRD sunt mici, spre inexistente (1-3%).

Și încă o concluzie, legată de ce am ales ca și ”benchmark” placa video RTX 2070 Laptop (și nu Max-Q):

Din nou, voi așeza și vizual aceste date, pentru a vă arăta că

  1. deși noul procesor de generația a 10-a i7-10710U este foarte puternic în Blender și multe aplicații de prelucrare foto-video și randare unde se folosește procesorul, clasându-se foarte aproape de mai vechiul i7-9750H, nimic nu se compară cu rezultatele GPU-ului și
  2. RTX 2070 este de cel puțin 2 ori mai puternic (mai rapid) în randări decât GTX 1650 Max-Q.

Deci da, vreți nu vreți, dacă doriți un sistem dedicat creatorilor, și să fie și portabil, nu am cum să mă opresc la o placă video mai jos de RTX 2060/2070. Noi am ales un laptop de gaming, culmea, un ROG Strix Scar III G531GW. Din mai multe motive.

Primul, că are o placă video RTX 2070 Laptop (full, adică nu Max-Q, care deși mai eficientă energetic, și la performanțele în randare este cu 15-20% mai jos).

Și al doilea motiv, poate și mai important, este să reziste la stresul termic – am văzut ce înseamnă să meargă sistemul încărcat la maxim, timp de zeci de minute sau chiar ore – e nevoie de un șasiu solid și evacuare pe măsură. Din acest punct de vedere, o carcasă mai groasă, mai solidă, precum cea a lui Scar III bate ”nebunii” precum laptop-urile ultrasubțiri din gama Zephyrus S.

Însă laptop-ul nu este chiar ideal pentru Content Creation: ecranul nu este gândit pentru creatori, deși DeltaE-ul era unul destul de bun, gamut-ul nu este de top: are un SRGB apropiat de 100% dar la AdobeRGB sau DCI-P3 e departe de cifrele cerute în acest domeniu (74% ARGB), motiv pentru care am ales în acest comparativ și un laptop cu cel mai bun ecran văzut de noi în 2019 și până în prezent, MSI Prestige 15, care vine cu alte minusuri, precum placă video dedicată mai slabă. Dar mai multe despre modelul MSI, care are șanse reale să ne urmeze la MWC, în materialul următor.

Acum că am găsit mașinăria ideală pentru ”heavy creation” sub pragul de 2000 EUR, să vedem mai multe teste și rezultate, legate de comportamentul driverelor Studio în comparație cu driverele Game Ready.

Analiză GRD vs SD continuă: Teste în After Effects, Davinci Resolve, SpecViewPerf

În benchmark-ul Puget Systems DaVinci Resolve Studio Benchmark scorurile sunt destul de apropiate, diferențele sunt sub 3% per total, arareori unul din cele două drivere reușește să se impună cu o diferență de 5-10% într-un anumit scenariu.

Diferențe uriașe apar însă între plăcile video folosite, deoarece Davinci Resolve folosește la maxim GPU-ul, dar asta mai pe larg, în partea a doua a acestui articol.

În After Effects diferențele sunt și mai mici, între 1-2%. – scorul mai mare, din stânga, este obținut cu driverele GRD.

Si la final, am rulat și SpecViewPerf care este o sinteză a mai multe aplicații specializate în randare și modelare 3D precum Maya, 3dsmax.

Din nou, diferențe neglijabile de performanță.

Concluzie – pentru creatori

Concluzia pentru editorii video/foto și creatori: driverele SD sunt gândite să fie mai stabile, pentru ca proiectele să fie duse la bun sfârșit fără aplicații crăpate în ziua deadline-ului, proiecte pierdute, etc, etc. Nu performanța este pe primul loc, până la urmă ambele drivere se bucură de suport maxim pe toate API-urile NVIDIA curente. Însă nu uitați suportul pentru 10biți/culoare ale driverelor Studio pentru plăcile Titan și GeForce.

Concluzie – pentru gamerul din tine, creatorule de conținut (munca și timpul liber, pe acelasi laptop)

Nu v-am uitat, nu vă faceți griji. 😊. Muncim muncim, dar ne mai și jucăm, nu?

Am rulat câteva dintre jocurile definitorii ale momentului, concluzia este una clară: ADN-ul driverelor Studio se trage din driverele Game Ready Driver, deci chiar dacă un pic mai neactualizate, dar sunt la nivelul driverelor de gaming mai noi:

Din nou, diferențe spre zero. Neglijabile. Epsilon. Deci puteți să vă jucați în timpul liber liniștit și pe driverele Studio Driver, exceptând cazurile, firește, când apar jocuri noi și driverele chiar au nevoie de un pic de ajutor din partea NVIDIA să ruleze jocul cum trebuie. Atunci apelați la DDU până apare versiunea similară SD a driverelor – cu răbdare, apar și ele, după 2-3 luni 😊.

În partea a doua a acestui articol ne vom uita mai cu atenție la performanțele laptop-ului MSI Prestige 15, ce ne surâde prin portabilitate și ecran excelent, dar trebuie să punem în balanță toate acestea cu rezultatele obținute astăzi de excelentul ROG STRIX SCAR III, dar care are 2 minusuri: greutate neprietenoasă cu spatele nostru pentru 8 ore și 2. Ecranul nu este chiar pentru Content Creation.

Stați alături de noi și dacă v-a plăcut acest articol, spuneți-ne ce drivere folosiți și cum că împăcați cu ele, dacă ați observat imbunătățiri în alte scenarii decât cele acoperite de noi.

Vă aștept în secțiunea de comentarii, sub acest articol.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button