ȘtiriTech&IT

Cum poate fi dezarmată alarma locuinței, fără să tai cabluri

Comandat de autoritățile americane, o versiune modificată a câinelui robotizat Spot poate dezarma alarma locuinței și orice dispozitive din sfera Internet of Things, transmițând un semnal de bruiere care înlesnește pătrunderea silențioasă în locuințele suspecților.

Este atât de ușor să-ți instalezi un sistem de alarmă în locuință. Îl poți comanda pe internet și instala cu minime bătăi de cap, totul funcționând în mod wireless. Doar că în practică nu e chiar așa, alarmele wireless conținând tot felul de vulnerabilități, începând cu dezarmarea neautorizată folosind un backdoor pe care îl accesezi prin conexiunea wireless, până la bruierea de la distanță a accesoriilor de detecție folosind un echipament radio special conceput. Dacă senzorii instalați pe ferestre și uși nu pot comunica cu consola centrală atunci alarma nu va suna. La fel se întâmplă și cu camerele wireless, care vor înregistra în continuare dacă dispun de stocare locală (ex. card microSD), dar nu vor putea transmite în timp util alerta la detectarea unui intrus în spațiul supravegheat.

Problema cu echipamentele de bruiere radio este că au o rază de acțiune destul de mică în care efectul de neutralizare poate fi garantat. Altfel spus, este nevoie să cauți locația exactă a echipamentului de alarmă și să îl bruiezi cu un semnal bine țintit. Aici intervine noua achiziție a Departamentului de Securitate Internă al SUA, care a cumpărat un robot asemănător unui câine pe care l-a modificat cu o ”matrice de antene” direcționale. Trebuie doar să „infiltrezi” robotul în curtea casei respective și să-l ghidezi către zona de interes, echipamentul având capacitatea de a supraîncărca până la saturație rețelele wireless din perimetrul vizat, făcând imposibile comunicațiile cu orice dispozitive smart instalate în locuință.

Robotul „NEO,” este o versiune modificată a vehiculului patruped Q-UGV, vândut forțelor de ordine de către o companie numită Ghost Robotics. Scopul său va fi de a dezamorsa „capcanele” ridicate de infractorii moderni prin adaptarea dispozitivelor din categoria Internet of Things.

În practică, acesta e un instrument de bruiaj ultramodern, care poate deconecta rețeaua wireless sau chiar telefoanele mobile folosite de suspecți.

”NEO poate intra într-un mediu potențial periculos pentru a oferi feedback video și audio ofițerilor înainte de intrare și le permite să comunice cu cei din acel mediu”. „NEO are un computer de bord și o matrice de antene care va lăsa ofițerilor posibilitatea de a crea un eveniment de „denial-of-service” (DoS) pentru a dezactiva dispozitivele „Internet of Things” care ar putea provoca vătămări în timp ce se face intrarea.”

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button