TECHPCRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

Criza de chip-uri duce la trafic de hardware, și nu doar plăci video

Pandemia afectează toate domeniile, inclusiv cel hardware, iar dacă stocurile de plăci video sunt la pământ, nici noi nu avem cum să punem mâna pe noile RTX-uri. Bine că măcar NVIDIA scoate de la naftalină niște modele mai vechi pentru a suplimenta stocurile prin care oricum fluieră a pagubă. Însă lucrurile pot merge din rău în mai rău. Criza de chip-uri afectează foarte multe sectoare, iar lipsa se resimte puternic în rândul PC-urilor și al consolelor.

Situația actuală, alături de măsurile de carantinare, au dat peste cap activitatea fabricilor din țările orientale, principalii furnizori de astfel de componente hardware. Specialiștii estimează că această criză va dura până în 2022, iar producători de tipul NVIDIA și AMD se luptă din greu să-și pună pe rafturi produsele. Această criză îi determină pe tot mai mulți să recurgă, literalmente, la traficul de hardware.

Criza de chip-uri – Plăci video ca înlocuitor pentru substanțele ilegale

Recent, grănicerii din Hong Kong au reușit să identifice și să oprească un transport ilegal, ascuns într-o barcă de pescuit, după ce mai mulți suspecți au decis să părăsească în fugă ambarcațiunea. La fața locului, autoritățile au descoperit o încărcătură de 300 de plăci video NVIDIA 30HX, alături de SSD-uri, memorii RAM și smartphone-uri. Valoarea estimată a unei astfel de plăci este de 700 de dolari, iar totalul găsit pe barcă însumează 210 mii. GPU-urile 30HX sunt capabile să mineze Ethereum, iar minerul care ar fi pus la treabă toate cele 300 de plăci video ar fi scos aproape 5 mii de dolari în doar o săptămână. Cu toate acestea, Colette Kress de la NVIDIA nu este de părere că minerii obsedați de plăci video sunt de vină pentru distrugerea stocurilor hardware.

criza chip-uri placi video

Asistăm, deci, la un fel de Dark Age of Technology (sună prea bine, n-am ce să-i fac), iar PC-urile și consolele vor avea de suferit pentru încă un an, potrivit estimărilor. Între timp, la rugămințile Microsoft, Sony și ale Camerei de Comerț, Asociația Biden investighează criza chip-urilor și a semiconductoarelor atât de necesare producției. Severitatea restricțiilor fluctuează, iar măsurile de combatere a pandemiei diferă de la țară la țară. Măsurile drastice conduc la comerț ilegal cu plăci video, dar afectează în același timp și producătorii, mai ales pe cei orientați către dezvoltarea de smartphone-uri (RIP LG).

LG renunță oficial la producția de smartphone-uri

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button