PC

Review boxe Genelec G Three – Micile… gigante!

Genelec este un producator finlandez, ce se bucura de o reputatie extraordinara in randul studiourilor profesionale de sunet. Seria G este prima serie de boxe active destinata consumatorului casnic, ce combina claritatea sunetului pro cu un design minimalist si modern.

 Genelec G Three este o boxa de raft, de marime mica spre medie, care are cate doua amplificatoare de 40W, unul pentru tweeter si altul pentru woofer, iar doua G Three in sistem stereo sunt potrivite pentru o camera de 15- 20m patrati.

 La prima vedere, designul modern, cu forme curbate, te duce cu gandul la… boxele de plastic pentru calculator, dar surpriza apare cand pui mana pe ele si descoperi niste boxe solide din aluminiu cu o greutate neasteptata de 5.6 kg pentru fiecare, iar calitatea constructiei si a finisajelor este una exceptionala. Chiar daca designul si calitatea materialelor nu garanteaza neaparat un sunet de calitate, surpriza cea mare am avut-o in momentul in care am dat drumul la muzica.

Nici nu stiu cu ce sa incep… in primul rand te impresioneaza basul mult mai puternic decat te-ai astepta de la niste incinte de marimea asta. La inceput a fost chiar prea mult bas, din cauza asezarii destul de aproape de peretele din spate, dar dupa ce am astupat cu burete portul de bas reflex, aflat in partea din spate,  basul a devenit controlat si perfect echilibrat. Mai tarziu am descoperit ca puteam obtine acelasi efect folosind butoanele de corectie de ton, aflate pe spate. Nu numai cantitatea de bas impresioneaza, dar si calitatea lui, fiind foarte bine definit, fara sa fie umflat artificial in zona de mid-bass si sa afecteze zona vocilor, asa cum se intampla, de multe ori, la boxele mici, care trebuie sa compeseze lipsa frecventelor foarte joase.

Al doilea lucru care m-a impresionat din primele momente a fost rezolutia, claritatea si precizia fiecarui sunet, care te face sa descoperi lucruri noi in inregistrari pe care credeai ca le stii foarte bine. Nu numai ca exista o foarte buna separatie intre instrumente, dar fiecare nota e clar conturata, si poti face chiar deosebirea intre nota cantata de instrument si reverberatia ei, iar astfel se creaza o aerisire a sunetului, chiar si in pasajele aglomerate din muzica mai complexa, cu multe instrumente.  

Daca la sistemele audio HiFi mai ieftine fiecare instrument isi are locul lui intre cele doua boxe, vocea aparand exact la mijloc, iar instrumentele in stanga si dreapta ei, la Genelec G Three marimea scenei, nu numai ca se extinde dincolo de marginile boxelor, dar are adancime, se pot distinge instrumente unul in spatele altuia, iar asta aduce un plus de rafinament si realism.

Sunetul super detaliat si foarte rapid se potriveste perfect pe o muzica ritmata si dinamica. Exista o nuata metalica in sunet, care face ca sunetul chitarii electrice, al cinelelor si cel al instrumentelor de suflat, in special saxofonul, sa fie incantatoare, si desi nu am avut in niciun moment senzatia de agresivitate sau de inalte obositoare, viorile parca au sunat un pic mai taios decat ar trebui. Raspunsul in frecventa este foarte bun, existand un echilibru perfect intre bas, medii si inalte, nu am auzit nimic infundat, ingrosat sau scos excesiv in evidenta, sunetul parand cat se poate de liniar.

Trebuie sa precizez ca inregistrarile foarte bune au sunat excelent, in schimb partea negativa a boxelor foarte detaliate este ca scot in evidenta defectele inregistrarilor slabe. Nu le-am ascultat conectate direct la laptop sau telefon, sa vad cum ar suna in astfel de conditii, dar la acest nivel de pret, este de la sine inteles ca e nevoie de o sursa de calitate pentru a scoate tot ce e mai bun din ele.

Desi pretul pare foarte mare, cu greu gasesti boxe active sau pasive plus amplificator care sa se apropie de sunetul premium al lui Genelec G Three, la acelasi nivel de pret, si cu siguranta m-as putea bucura de ele multi ani de acum inainte, fara sa simt nevoia vreunei schimbari.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button