TECHRSS PaginaDeMediaTech&IT

Părintele PlayStation-ului spune că metaverse-ul este enervant și lipsit de sens

Bazat

Nu cred că mai are rost să formulez o introducere cu privire la acest aspect. După ce am aflat și eu ce idei crețe au așa-zișii creatori de conținut și celebrități de pretutindeni cu NFT-uri și metaversuri, nu sunt deloc surprins că tatăl consolei PlayStation și-a exprimat frustrarea în legătură cu nebuniile astea.

Ken Kutaragi este fostul președinte al Sony, considerat părintele consolelor PlayStation, întrucât acesta a fost responsabil nu doar cu primele trei generații mult iubite, ci și cu spinoff-uri precum PlayStation Portable. Kutaragi a părăsit compania în 2007, câțiva ani după ce PS4 a fost lansat, lăsându-și amprenta și asupra altor produse și tehnologii, cum ar fi procesorul de sunet pentru SNES-ul celor de la Nintendo și soluții pentru randarea graficii de pe primul PS.

Revenind la oile noastre din matrice, Ken Kutaragi a stat la un pahar de vorbă cu Bloomberg despre amploarea pe care a luat-o ideea de metaverse. În concepția dezvoltatorului, metaverse-ul nu are aproape nicio valoare, argumentând că „viața reală este extrem de importantă, dar metaverse-ul nu face decât să aducă în prim-plan o realitate alternativă plasată într-o lume virtuală”.

Ai prefera să fii un avatar dichisit în loc să fii tu însuți, cel din viața reală? Practic, asta nu e cu nimic mai diferit decât site-urile anonime cu message boards [probabil 4chan, hihi]

Metaverse-ul a devenit un subiect la modă odată ce Mark Zuckerberg și-a redenumit imperiul și a început să profite de pe urma sensului acestui termen originar din producțiile SF. Pentru asta este necesar un headset VR și AR, despre care Kutaragi spune că îi izolează pe utilizatori de lumea reală. Pe lângă faptul că i se par extraordinar de enervante, creatorul PlayStation nu este de acord cu aceste gadget-uri.

Metaverse
Ew…

Metaverse-ul nu este privit cu ochi buni

Desigur, Ken Kutaragi nu este singurul membru al industriei cu astfel de opinii. De exemplu, fondatorul Evernote, Phil Libin, a asociat entuziasmul și frenezia din jurul metaverse-ului cu propaganda comunistă la care acesta a fost expus în timpul Uniunii Sovietice.

Și, desigur, Meta/Facebook nu este singura companie dedicată acestei realități virtuale. Microsoft cu al său Xbox sunt cei mai mari rivali ai japonezilor de la Sony și au anunțat că vor lucra intens la dezvoltarea de astfel de platforme cu ajutorul celor de la Activision, care au fost luați sub aripa gigantului cu doar câteva zile în urmă.

De când Snoop Dogg și-a construit vilă în metaverse și lumea dă o groază de bani ca să-și cumpere teren NFT lângă el, lucrurile parcă au degenerat și mai mult. Sub fațada acestor lumi virtuale dureros de colorate și de diverse se ascunde un iminent pericol, și eu, alături de alții cu capetele pe umeri, începem să ne întrebăm dacă nu cumva asistăm la o continuare a filmului Idiocracy sau poate chiar Don’t Look Up.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button