PCTECHTech&IT

Confuzie și incertitudine despre Intel Z390

Ultimul an a fost puțin cam confuz pentru procesoarele și plăcile de bază Intel, planurile companiei aparent fiind perturbate atât de problemele cu dezvoltarea procesului de 10 nanometri, cât și de competiția neașteptată din partea AMD.

Încă din toamna anului trecut este cunoscută existența unui nou chipset, Z390, care va urma să adauge suport pentru lucruri precum USB 3.1 Gen 2, alături de suport pentru procesorul de 8 nuclee pe care știm că Intel îl tot pregătește pentru publicul larg de când Ryzen a început să se vândă ca pâinea caldă.

Dar există două mici ciudățenii care și-au făcut apariția recent. Una este dezvăluirea că chipset-ul Z370 în sine are suport pentru procesoare cu până la 8 nuclee. Iar având în vedere modificările făcute socket-ului la trecerea de la Z270 la Z370, nu ar fi imposibil ca acest noul procesor să funcționeze pe plăcile de bază care există deja pe piață.

Iar această compatibilitate pare că va fi foarte bună, pentru că Z390 s-ar putea să nu mai existe. Intel a anunțat acest chipset de ceva vreme, dar a tot existat să ofere informații adiționale despre el, aparent pentru că nu va se mai materializa. Conform zvonului care mișună acum pe internet, din cauza aglomerației liniei de producție pe 14 nanometri, Intel n-ar avea capacitatea de a produce acest nou chipset la scară largă. Așa că în locul său va lansa pur și simplu o variantă nouă a lui Z370, făcut tot pe 22 de nanometri, urmând să lase la seama producătorilor de plăci de bază să integreze câte un controller făcut de companii terțe pentru implementarea suportului pentru lucruri ca USB 3.1 Gen 2.

Faptul că Intel se află acum în mijlocul unei schimbări de căpitani cu siguranță nu ajută la coerența planurilor companiei pentru viitorul apropiat. Dar acel procesor cu 8 nuclee tot ar trebui să ajungă pe piață anul acesta.

[Overclock3D 1 și 2]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button