Tech&ITRSS PaginaDeMedia

Commodore 64 este noua unealtă pentru minat Bitcoin

De parcă dispozitive precum Nintendo GameBoy, Raspberry Pi și chiar și prăjtoare de pâine nu erau suficient de ridicole pentru a mina Bitcoin, Litecoin, Ethereum sau mai știu eu ce nație de criptomonede, află că se poate chiar și cu o fosilă veche de vreo 40 de ani. Dap, mai nou poți mina folosindu-te de bătrânul Commodore 64 și, deși îți va crește o barbă de Gandalf până când vei reuși să scoți un minim minim MINIM de profit, măcar funcționează… Oarecum.

Commodore 64 – La criptomonede înainte, la război înapoi

Pentru a reuși această performanță, utilizatorul 8-Bit Show and Tell, s-a folosit de C64 Bitcoin Miner, un soft open-source necesar minării de criptomonede pe Commodore 64. Rezultatul? Vei ieși cam pe minus în fiecare lună, dar computerul rezistă stoic. Acesta operează pe un procesor de… 1.0MHz care poate procesa 0.2 hash/s în vederea minatului. La asta se adaugă și consumul (aproximativ 21W), costul per KWh și mica taxă în funcție de criptomonedă, deci utilizatorul pierde lunar 3 dolari și 48 de cenți.

Commodore 64 nu se împacă prea bine cu procesarea pe 32 de biți, deci este oarecum de înțeles. De altfel, se poate utiliza un accelerator pentru procesor de tipul SuperCPU, ceea ce omul nostru a și făcut. Acesta a forțat frecvența, ajungând la 20MHz, iar acest impuls a dus la o creștere a vitezei de minat, adică  0.3 secunde, față de hash rate-ul de 3.5 secunde pe frecvența de 1MHz. Mai mult decât atât, odată optimizat ca la carte, SuperCPU a reușit să crească viteza de minat criptomonede la un maximum de 0.1 secunde, un efort admirabil pentru o relicvă tehnologică.

Commodore 64

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button