TECHTelefoane

Comisia Europeană vrea un standard comun pentru încărcătoare de telefon

Prin anul 2009, când conceptul de smartphone era încă o noutate pentru publicul general, Uniunea Europeană a rugat companiile care produc telefoane mobile să ajungă la un consens în privința încărcătoarelor.

Ideea era ca, de bună voie și nesiliți de vreo lege, marile companii să înceapă un proces prin care să adopte un tip de încărcător universal care să poată fi folosit la orice fel de telefon. Atunci, cam toate companiile mari au fost de acord și au semnat un memorandum voluntar de înțelegere în această privință.

Un deceniu mai târziu, avem 51 de mii de tone de deșeuri electrice pe an compuse doar din încărcătoare care nu mai pot fi utilizate la ceva pentru că nu mai sunt compatibile cu vreun telefon, sau acel cablu care nu poate fi înlocuit în mod misterios s-a rupt. Așa că în acest moment Comisia Europeană investighează posibilitățile pe care le are, printr-un studiu de impact, pentru a vedea cum poate rezolva situația.

Da, știu că sună a „o să facem un studiu de fezabilitate, iar apoi încă unul și încă unul”, ca podul de la Brăila care n-a trecut de stadiul de idee până când au intervenit bani Europeni care nu pot fi furați. Dar Comisia Europeană este destul de serioasă când vine vorba de astfel de lucruri, amendând recent Google foarte mult din cauza modului în care operează. Când exact se va întâmpla asta nu este tocmai clar, probabil mai avem câțiva ani de așteptat până atunci.

Folosirea unui standard comun pentru încărcătoare cu siguranță va genera ceva probleme pentru dezvoltatori, în special pentru cei care folosesc tot felul de conectori proprii, dar pentru utilizatorul de rând va fi un beneficiu clar. Dacă pierzi unul, vei ști că poți folosi oricare alt încărcător la telefonul tău și nu va trebui să le tot arunci la gunoi când iei un telefon nou. Sigur, ar mai fi problema că probabil un încărcător capabil să adreseze nevoile tuturor bateriilor probabil va fi ceva mai scump. Îmi imaginez că are nevoie de un sistem de adaptare a curentului la exact ce e necesar pentru fiecare telefon în parte. Dar, iarăși, 51 de mii de tone de încărcătoare aruncate la gunoi pe an.

[Reuters]

 

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button