TECHTech&IT

Comisia Europeană înmânează amenzi noi

Amenzile continuă să curgă pentru companiile din domeniul tehnologic pe teritoriul Uniunii Europene. Dar de această dată nu este vorba de Google, ci de câțiva producători de electronice.

Comisia Europeană a înmânat amenzi cumulative de 111 milioane de euro pentru companiile Asus, Denon&Marantz, Philips și Pioneer. Motivul este tendința acestor companii de a nu permite magazinelor on-line să scadă prețurile pentru produsele pe care le-au cumpărat de la furnizori, în perioada 2011-2015.

Conform Comisiei, era forțat prețul sugerat cu amenințarea unor sancțiuni, efectiv fiind impus același preț pentru electronicele respective în Europa. Asta este oarecum ilegal, deoarece pică destul de mult în categoria de aranjare a prețurilor. Companiile chiar au folosit un sistem de monitorizare a prețurilor pentru a se asigura că toată lumea respecta acest criteriu și interveneau rapid dacă vedeau că un magazin vindea vreun produs sub cota specificată.

Amenda cea mai mare a fost luată de Asus, în jurul a  63.5 milioane de euro. O sumă totuși minusculă pe lângă ce a luat recent Google, dar care putea fi ceva mai mare în cazul în care compania respectivă și toate celelalte implicate n-ar fi cooperat pentru a înceta această practică. Valoarea penalităților a scăzut cu între 40% și 50% din această cauză.

Așa că dacă vi se păreau cam suspecte unele prețuri până acum trei ani de zile, acum știți de ce.

[Engadget]

 

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button